Research (Česká spořitelna)
Komodity  |  29.08.2022 10:02:56

Energie: Winter is coming. Energetické úspory. Bohužel i vypínání energeticky nejnáročnější výroby. Domácnosti budou topit čímkoliv, jen aby ušetřily.


22% HDP. Tolik bychom zaplatili za minerální paliva při současných cenách ropy a plynu. Pokud by někdo chtěl, aby to stát plně kompenzoval, tak by si stát musel připravit 1 100 mld. CZK. Ano, správně, kde by je vzal. Minulý týden jsem psal, že s takovými cenami není konzistentní dnešní životní úroveň EU a velikost a struktura průmyslu.



Energetické úspory. Bohužel i vypínání energeticky nejnáročnější výroby. Domácnosti budou topit čímkoliv, jen aby ušetřily. To vše povede k tomu, že se změní struktura HDP a těch 22%. Bude to ale výrazně více než 4% (2019).

Platíme za to, že jsme se v EU chovali (a v ČR 100%) jako spravedlnost: byli jsme slepí. Stačí se podívat na časovou osu: 2004, 2006, 2009, 2014, 2021. Ale to už je teď pláč nad rozlitým mlíkem.




Při řešení současné krize se mluví o programu Antivirus a kompenzačních balíčcích, emisních povolenkách. Ale i o možnosti změnit mechanismus stanovování cen energií, zastropování cen, dotování výroby elektřiny v plynových elektrárnách… spousta ekonomů dokáže dobře popsat, proč to je špatně.

Podívejte se také: Kalkulačka příspěvku na energie pro rok 2022 a 2023 (kurzy.cz) 

Náš Petr Bártek dlouhodobě mluví o tom, že energetika je investičně velmi náročný obor s velmi dlouhým investičním cyklem a potřebuje mít určitou stabilitu, aby se vůbec někdo investovat odvážil. EU tlačila sektor z dlouhodobých smluv na ceny stanovované na burze. Díky tomu jsme měli roky velmi levnou elektřinu. Ale problémy s tímto mechanismem vyplavaly na povrch: podinvestování a krátkodobé spoléhání na levné zdroje (Rusko).

EU by se měla přestat ošívat nad dlouhodobými kontrakty nebo kapacitními kontrakty. Plynaři by měli domluvit 20ti leté dodávky LNG, třeba z Kataru, ale s krátkodobou podmínkou, že první dva tankery musí přijet do Evropy do listopadu. Pak budou moci přestat zběsile nakupovat na spotovém trhu, aby naplnili zásobníky. A cena by začaly rychle klesat. Jaká by byla cena za tento 20ti letý kontrakt? Na základě fundamentů 25 EUR/MWh. Ve skutečnosti asi zaplatíme kolem 50 EUR. Výrazně více. Ale i tak to půjde prodat jako výhru, kdy máme ceny plynu na 300 EUR.



V posledních dnech se navíc odpoutaly ceny elektřiny od plynu (nárůst spreadu). Důvodem jsou velmi pravděpodobně likvidní problémy a margin cally. Při prodeji na forwardech musí výrobci při růstu ceny doplňovat likviditu. Proč? Když jste prodali elektřinu před rokem za 50 EUR s dodáním za rok, tak samozřejmě panuje nejistota, že budete schopno tuto elektřinu dodat. A proto platíte „pojistku“. A tato pojistka automaticky roste s tím, jak roste cena. A když rostou ceny dramaticky, tak dramaticky roste likvidita, kterou musíte mít pro tuto pojistku. V realitě, pokud vám stát peníze nepůjčí, tak se můžete dostat do velkých problémů, případně zkrachovat. Tento problém může vyřešit pružnější záruky ze strany státu nebo obecnější dohoda s burzou. Pokud by se snížila tato nejistota, tak ceny elektřiny by mohly výrazně poklesnout.

Ceny plynu na těchto úrovních především neodrážejí ekonomickou realitu. EU míří do recese, což povede ke snížení poptávky, a tedy k poklesu cen energií. Propočty Mezinárodního měnového fondu ukázaly, že vypnutí ruského plynu by způsobilo největší propad ekonomiky v Maďarsku, Slovensku a v Česku, a to až o 6%. Pokud zvýšené ceny budou mít tendenci přetrvávat několik let, tak firmám nezbude (v lepším případě) nic jiného než přesunout energeticky náročnou výrobu do zemí s nízkými cenami energií. Což povede k dlouhodobému poklesu poptávky v EU po energiích, a tedy k poklesu ceny. Nicméně i k poklesu zaměstnanosti a relativní životní úrovně v zemích EU. Jinými slovy, tak extrémně ceny energií nebudou trápit Evropu dobu. Je jen otázka, jak velká část průmyslu a kupní síly Evropanů zůstane až se tento šok přežene.

Takže vyřešení likvidních problémů, domluvení dlouhodobých kontraktů LNG s podmínkou schopnosti dodat už na podzim a tím snížit tlak na nákup při doplňování zásobníků. A „obyčejný“ pokles ekonomiky. To vše by výrazně snížilo ceny plynu a elektřiny.

Chápu, že ve světle těchto událostí se domácnosti dostaly do pořádné deprese. Méně pochopitelný je optimismus firem. Ano, zakázky jsou. Ano, možnost přesunout vyšší náklady do cen (případně ještě něco nad, jak naznačuje vývoj marží ve spotřebním segmentu), je taky fajn. Ale dopad vysokých cen na poptávku je přece nabíledni.




To v Německu jsou firmy jsou ve slušné depresi. Takhle blbá nálada byla v minulosti doprovázená poklesem německé ekonomiky o více než 5%.



Symbolem této energetické krize se stal svetr. Když teď řešíme, na kolik stupňů budeme topit, tak IEA už dříve spočítala, že k uhlíkové neutralitě bude potřeba změnit i naše chování. Bez toho to do roku 2050 půjde jen obtížně nebo vůbec. A jednou ze změn, kterou ve svých výpočtech předpokládají, že budeme vytápět budovy jen na 19-20 stupňů. Jinými slovy, stahování termostatů není jen o této topné sezóně. Mimochodem, IEA také přepokládá, že klimatizace může chladit max na 24-25 stupňů. A na dálnici budeme jezdit maximálně na 100 km/h.



David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

31.08. 07:05  Pet lahve (Pavelek)
30.08. 10:58  Pet lahve (sipi)
29.08. 16:37  Pet lahve (Pavelek)
29.08. 13:23  Už aby to bylo (JendoSlaff)
29.08. 12:35  Už aby to bylo (PJPrince)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688