Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  28.08.2022 09:06:00

Podle Taylora by sazby v USA mohly jít k 5 % - Víkendář

Ekonom John Taylor, který stojí za monetárním Taylorovým pravidlem, se domnívá, že mezi sedmdesátými lety a současnou vysokou inflací existují významné rozdíly. Kam by se podle Taylora měly nyní dostat sazby? A jak vidí další vývoj inflace?

Ekonom byl tázán na Arthura Burnse, který stál v čele Fedu do roku 1978. Taylor uvedl, že tehdejší šéf centrální banky dokázal přesvědčit vládu, že vysokou inflaci lze snížit regulací cen a mezd a tím se pozornost přesunula z toho, co skutečně rozhoduje. Tedy z monetární politiky. Výsledkem byl „chaos“ a až Paul Volcker nastavil v monetární politice ten správný směr. Současná situace je pak podle ekonoma i na této rovině značně rozdílná a Fed nyní jedná správně.



Kde vidí ekonom neutrální sazby? Tedy sazby, které by neměly ekonomiku ani stimulovat, ani brzdit? Taylor na to odpověděl, že může jít o matoucí koncept, protože většinou se v této souvislosti uvažuje o 2 % a zhruba 1 % neutrálních reálných sazeb. Neutrální nominální sazby by se pak v takové situaci mohly pohybovat kolem 3 %. V současné době je navíc důležité, aby se skutečné sazby dostaly nad ty neutrální, aby inflace klesla k 2 %. Ekonom se tak podle svých slov domnívá, že sazby budou muset jít zřejmě nad 3 % s tím, že tato hranice nelze být vždy považována za neutrální.

Co by Taylor konkrétně prosazoval, kdyby nyní seděl ve vedení Fedu? Ekonom na tuto otázku reagoval s tím, že Fed musí v první řadě dávat jasně najevo, že sazby půjdou nahoru, protože je třeba snížit inflaci. On sám pak odhaduje, že se mohou dostat k 5 %, k čemuž dodal, že „z pohledu historie to rozhodně není nijak vysoko“. Pokud by pak ani 5% sazby inflaci nesnížily, musí jít ještě výš. Na závěr ale Taylor řekl, že podle něj inflace klesne.

Následující tabulku zveřejnil v červenci Fed v Clevelandu a ukazuje v ní dvě skupiny odhadů sazeb pro druhé čtvrtletí letošního roku a pro druhé čtvrtletí roku příštího. První řádek každé skupiny ukazuje odhad sazeb podle Taylorova pravidla z roku 1993, skupiny se liší podle použitých predikcí (první používá konsenzus, druhá předpovědi Rozpočtové kanceláře kongresu CBO):

Je recese nutná Taylor inflace

Podle tabulky by tedy Taylorovo pravidlo používající odchylku skutečné inflace od inflačního cíle a produktu od potenciálu implikovalo sazby mezi 7,57 – 8,66 %. Pokud je místo celkové inflace použita inflace jádrová, hodnoty se snižují na 6,27 – 6,8 %.

Zdroj: Bloomberg, Youtube. Federal Reserve Bank of Cleveland





Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688