mzv.cz (MZv ČR)
Akcie ve světě  |  27.08.2022 11:34:00

Informace k leteckému spojení do/z Číny

Informace k leteckému spojení do/z Číny

27.08.2022 / 11:30 | Aktualizováno: 27.08.2022 / 11:34

V červnu 2020 vydal čínský Úřad pro civilní letectví (Civil Aviation Administration of China - CAAC) nové nařízení pro regulaci mezinárodních letů, což otevřelo možnost pro znovuobnovení leteckých spojení mezi Evropou a Čínou, provozovaných evropskými aerolinkami. Nicméně možnosti nadále zůstávají omezené.

Od 4. června 2020 bylo přijato nové nařízení pro regulaci mezinárodních letů, čímž došlo k znovuobnovení leteckých spojení mezi Evropou a Čínou. Evropské letecké společnosti mohly obnovit letecká spojení s Čínou, ovšem pouze za určitých podmínek.

Nová pravidla zavedla systém pobídek, který předpokládá povinné testování, resp. předkládání osvědčení o negativním testu na virus COVID-19 před nástupem do letadla ve směru do Číny. A pokud se po povinném testování po příletu do Číny ukáže, že na palubě letadla bylo 5 až 9 infikovaných, mohou být aerolinky čínskými úřady penalizovány - letecká společnost dostane od čínských úřadů automatický zákaz letu pro příští týden. V případě, že počet nakažených dosáhne či překročí 10, automatický zákaz nastává pro následující 4 týdny. Naopak, pokud se letecké společnosti podaří tři týdny po sobě přepravit do Číny pasažéry s nulovým výskytem viru, bude moci od následujícího týdne rozšířit počet spojení na dva lety týdně. K tomu však od června 2020 dosud nedošlo.

Velvyslanectví České republiky v Pekingu v této souvislosti cestovatelům doporučuje:

1) Sledovat webové stránky leteckých společností, kde by se měly průběžně objevovat nejen informace o znovuobnovených či nově otevřených spojeních, ale také instrukce k tomu, jaké budou požadované podmínky ohledně předkládání osvědčení o negativním testu na virus COVID-19 před cestou do Číny. Nelze vyloučit, že podmínky se mohou u jednotlivých leteckých společností lišit.

2) Vždy pečlivě u prodejce letenek, nebo nejlépe přímo u dopravce ověřit, zda se lety nabízené v rezervačních systémech pro spojení z/do Číny opravdu uskuteční a v případě, že ne, jaké jsou podmínky refundace za zrušené letenky. Povolení letů závisí na rozhodnutí čínských orgánů a aerolinky či distributoři letenek v mnoha případech nabízejí letenky i na trasy a data, pro která ještě nemají jistotu schválení čínskými úřady.

3) Bez ohledu na zjištěné informace dle bodu 2 počítat s určitou mírou rizika, že zakoupený let může být i pouhých několik dnů před plánovaným odletem zrušen. Tato situace může nastat v případě, že se letecké společnosti nepodaří na předchozím letu do Číny udržet počet pozitivně testovaných na minimu (viz výše).

4) Doporučujeme rovněž sledovat webové stránky Velvyslanectví ČLR v Praze, kde naleznete informace o vyřízení zdravotního potvrzení (zelenému kódu k cestě na základě předložení 2 negativních testů RT-PCR).

Dále upozorňujeme, že nová pravidla se týkají pouze režimu pro provoz leteckých spojení. Nejsou jimi dotčena dosavadní omezení na čínské straně ohledně platnosti a vydávání víz. Zůstává také povinnost po příletu do Číny absolvovat min. 10-denní karanténu v předem určeném karanténním středisku (hotelu), a to na vlastní náklady. Více informací najdete v samostatném článku na našich stránkách.

Celý text nových pravidel pro mezinárodní leteckou přepravu s Čínou je dostupný na webu CAAC.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688