Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  26.08.2022 18:31:00

Akcie a atypické chování dolaru

Pokud srovnáme chování dolaru v posledních čtvrtletích s typickým mustrem historie, je současná doba docela atypická. Což pociťuje i akciový trh. Bude tomu tak i nadále?

Včera jsem krátce poukázal na to, jak moc jsou jednotlivá odvětví na americkém akciovém trhu citlivá na pohyb kurzu dolaru. Jak ukazuje následující graf, ve druhém čtvrtletí posilování US měny nejvíce dolehlo na tržby u materiálů a technologií, nejméně u sektorů orientovaných na domácí ekonomiku. Tedy utilit a zdravotní péče.

1
Zdroj: Twitter

V úvodu zmíněné typické chování dolaru vypadá tak, že před prvním zvednutím sazeb kurz americké měny posiluje, nástup na růst sazeb ale situaci mění a dolar se vydává směrem dolů. K ničemu takovému v současném cyklu nedochází, dolar má tendenci stále sílit. Obecně to můžeme vysvětlit tím, jak se vyvíjí relativní monetární politika v USA a ve zbytku světa. A zřejmě i určitou averzí k riziku a hledání bezpečnějších útočišť. I když s touto averzí je to složitější – třeba akcie mají sice za sebou znatelnou korekci, ale jejich valuace se stále drží na vysokých úrovních. A nějakou averzí k riziku z tohoto pohledu moc nezavání.

Zpět k dolaru. Jak ukazuje druhý dnešní graf, v Goldman Sachs stále věří, že k onomu tradičnímu cyklickému vývoji nakonec dojde, jen se zpožděním. Konkrétně by podle ekonomů této banky měla americká měna (k euru) začít oslabovat na přelomu roku a v podstatě symetricky by pak měla ztrácet to, co v předchozích čtvrtletích nabrala. V tom by se historie docela rýmovala.

2
Zdroj: Twitter

Poslední dnešní obrázek ukazuje, jak se od dlouhodobého průměru odchyluje reálný kurz dolaru (odrážející i cenové hladiny). Indexy tu jsou dva, jeden od Fedu, druhý od JPMorgan, ale oba hovoří podobnou řečí:

3
Zdroj: Twitter

V grafu vidíme jedno velké „U“ - dolar byl z uvedeného reálného pohledu nejvíce podhodnocen kolem roku 2011, pak opět zamířil směrem vzhůru. A nyní zejména podle indexu JPMorgan založeného na cenách průmyslových výrobců dosahuje docela extrémního nadhodnocení. Což v principu vysílá stejný signál, jako graf od Goldman Sachs a také historické zkušenosti s cykly amerického zvedání sazeb. Zatím se ale americká měna podobnými „doporučeními“ docela odmítá řídit.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688