ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  26.08.2022 11:53:01

Komise zveřejnila studii trhu o postupech distribuce hotelů - Antimonopolní předpisy

Evropská komise dnes zveřejnila výsledky externí studie trhu o postupech distribuce hotelů v EU.

Studie trhu proběhla v roce 2021 a vztahuje se na období let 20172021. Zaměřila se na reprezentativní vzorek šesti členských států (Belgie, Kypr, Polsko, Rakousko, Španělsko a Švédsko). Cílem studie bylo:

  • získat aktuální informace o postupech distribuce hotelů v návaznosti na podobné monitorování, jež provedla Evropská síť pro hospodářskou soutěž v roce 2016,
  • zjistit, zda se postupy distribuce hotelů v jednotlivých členských státech liší,
  • identifikovat veškeré změny postupů distribuce hotelů v porovnání s výsledky monitorování Evropské sítě pro hospodářskou soutěž z roku 2016,
  • zjistit, zda zákony zakazující doložky o široké a úzké paritě online rezervačních portálů v Rakousku a Belgii vedly v těchto členských státech ke změnám postupů distribuce hotelů. Paritní doložky brání hotelům v tom, aby nabízely lepší podmínky prostřednictvím jiných prodejních kanálů, než jsou internetové stránky rezervačních portálů, s nimiž má hotel uzavřenou smlouvu. Doložky o široké paritě se týkají cen a dalších podmínek nabízených hotelem prostřednictvím všech ostatních prodejních kanálů, zatímco doložky o úzké paritě se týkají pouze cen, které hotel zveřejňuje na svých internetových stránkách.

Hlavní výsledky studie trhu

Z výsledků studie vyplývá, že se situace v oblasti hospodářské soutěže v odvětví distribuce hotelového ubytování v EU v porovnání s rokem 2016 výrazně nezměnila. Konkrétně:

  • na online rezervační portály (nebo online cestovní agentury (tzv. „OTA“) připadá 44 % prodeje pokojů nezávislých hotelů, což oproti roku 2016 představuje mírný nárůst,
  • společnosti Booking.com a Expedia zůstávají hlavními online portály pro hotelové rezervace a nic nenasvědčuje tomu, že by došlo k významným změnám podílu na tomto segmentu trhu ani že by na trh vstupoval nový online rezervační portál,
  • provize, které hotely platí rezervačním portálům, zůstaly stabilní nebo mírně poklesly,
  • cenová úroveň pokojů a diferenciace v dostupnosti pokojů, které hotely uplatňují jak mezi různými online rezervačními portály, tak mezi vlastními internetovými stránkami hotelů a rezervačními portály, se snížily,
  • zdá se, že některé rezervační portály využívají obchodní opatření, jako je lepší či naopak snížená viditelnost na jejich internetových stránkách, kterými hotely motivují k tomu, aby jim poskytovaly nejlepší podmínky a ceny pokojů,
  • relativní význam hotelových prodejních kanálů (on-line/off-line, přímé/nepřímé) se mezi členskými státy do určité míry liší, zdá se však, že v podmínkách hospodářské soutěže online rezervačních portálů neexistují žádné výrazné rozdíly,
  • nezdá se, že by zákony v Rakousku a Belgii zakazující používání doložek o široké a úzké paritě online rezervačních portálů v hotelnictví vedly k podstatným změnám postupů distribuce hotelů ve srovnání s ostatními členskými státy zahrnutými do studie.

Komise konzultovala koncepci studie trhu s vnitrostátními orgány pro hospodářskou soutěž v EU a výsledky studie s nimi projednala.

Další kroky

Výsledky studie zohlední Komise a vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž při své průběžné činnosti v oblasti monitorování a prosazování předpisů v odvětví distribuce hotelového ubytování.

Na hospodářskou soutěž v odvětví distribuce hotelového ubytování může mít rovněž dopad akt o digitálních trzích, který by měl vstoupit v platnost na podzim. Jeho cílem je zajistit, aby trhy platforem byly otevřené konkurenci a aby tzv. platformy strážců přístupu nabízely podnikatelským uživatelům spravedlivé podmínky. Akt o digitálních trzích zakazuje těmto platformám používat doložky o široké nebo úzké maloobchodní paritě nebo podobná obchodní opatření. Určování platforem strážců bude zahájeno, jakmile bude akt o digitálních trzích použitelný, tj. šest měsíců po jeho vstupu v platnost.

Souvislosti

Distribuce hotelového ubytování byla v posledních letech předmětem několika antimonopolních a legislativních zásahů.

Od roku 2010 prošetřovalo několik vnitrostátních orgánů pro hospodářskou soutěž maloobchodní paritní doložky používané online rezervačními portály ve smlouvách s hotely. Doložky o široké maloobchodní paritě brání hotelům v tom, aby nabízely lepší ceny za pokoj nebo větší dostupnost prostřednictvím jakéhokoliv jiného prodejního kanálu. Doložky o úzké maloobchodní paritě umožňují hotelům nabízet lepší ceny za pokoj prostřednictvím jiných online rezervačních portálů či prodeje offline, ale brání jim ve zveřejňování lepších cen na vlastních internetových stránkách. V návaznosti na tato vnitrostátní šetření navrhla společnost Booking.com v dubnu 2015 francouzským, italským a švédským orgánům pro hospodářskou soutěž závazek změnit své doložky o široké maloobchodní paritě na doložky o úzké paritě v celém Evropském hospodářském prostoru (EHP) na dobu pěti let. V srpnu 2015 se Expedia rovněž rozhodla změnit své doložky o maloobchodní paritě z široké na úzkou v celém EHP. V prosinci 2015 německý orgán pro hospodářskou soutěž zakázal společnosti Booking.com doložky o úzké paritě. Po odvolání ze strany společnosti Booking.com rozhodnutí nakonec potvrdil německý nejvyšší soud.

V letech 20152018 přijaly Francie, Rakousko, Itálie a Belgie zákony zakazující online rezervačním portálům používat v hotelnictví maloobchodní doložky o široké i úzké paritě.

V roce 2016 provedla skupina deseti vnitrostátních orgánů pro hospodářskou soutěž a Komise monitorování v odvětví hotelových rezervací s cílem změřit účinky změn paritních doložek rezervačních portálů, které z těchto regulačních zásahů vyplývají.

Na základě výsledků tohoto monitorování pak v únoru 2017 Evropská síť pro hospodářskou soutěž rozhodla, že k tomu, aby se projevily účinky již přijatých nápravných opatření v oblasti hospodářské soutěže, je zapotřebí více času a že konkurenční situace bude v patřičnou dobu znovu posouzena.

V roce 2020 společnosti Booking.com a Expedia informovaly Komisi a vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž, že nebudou v celém EHP používat doložky o široké maloobchodní paritě, a to alespoň do června 2023.

V květnu 2022 přijala Komise nové nařízení o blokových výjimkách pro vertikální dohody, které stanoví tzv. bezpečný přístav pro některé vertikální dohody, a související pokyny. Doložky o široké maloobchodní paritě používané online platformami jsou z „bezpečného přístavu“ podle nového nařízení vyloučeny. Na některé jiné paritní doložky, včetně doložek o úzké maloobchodní paritě se však „bezpečný přístav“ nadále vztahuje. Pokyny k vertikálním omezením poskytují společnostem návod k uplatňování nového nařízení na paritní doložky a k posuzování paritních doložek v jednotlivých případech, na které se „bezpečný přístav“ nevztahuje.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688