pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  26.08.2022 00:00:00

V Litomyšli sídlí unikátní restaurátorská fakulta


V Litomyšli sídlí unikátní restaurátorská fakulta
(26.8.2022)

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve čtvrtek Fakultu restaurování Univerzity Pardubice, která sídlí v Litomyšli. V doprovodu děkana Radomíra Slovika a rektora univerzity Libora Čapka si prošel prostory nejmenší univerzitní fakulty, na které studuje přibližně 80 studentů. Jednou z možností další spolupráce je vzdělávací činnost směrem k pracovníkům památkové péče v kraji.

„Fakulta restaurování je nejen v rámci Univerzity Pardubice unikátní svým zaměřením, ale také velmi individuálním a osobním přístupem ke studentům, kterých zde studuje přibližně 80. V rámci vzdělávání mají možnost se zapojit do celé řady projektů, a to včetně těch zahraničních a nutno říci, že velmi úspěšně,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Podle něj by mohla do budoucna fakulta sehrát důležitou roli v rámci celoživotního vzdělávání v oblasti památkové péče. „Rádi bychom zapojili nejen zaměstnance našeho krajského úřadu, ale například také obcí s rozšířenou působností, muzeí, galerií či knihoven do vzdělávací činnosti v rámci různých speciálně zaměřených programů. Nyní budeme zjišťovat poptávku, na základě které by poté mohl vzniknout konkrétní vzdělávací program, který bychom chtěli nabídnout,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Fakulta restaurování je nejmenší fakultou Univerzity Pardubice. Škola restaurování a konzervačních technik v Litomyšli vznikla v roce 1993 jako pomaturitní tříleté studium. Jejím zřizovatelem byla Nadace Paseka, založená nakladatelem Ladislavem Horáčkem. Jako Vyšší odborná škola restaurování a konzervačních technik získala na podzim 1996 právní subjektivitu jako obecně prospěšná společnost. V roce 1999 škola požádala o státní souhlas se zřízením vysoké školy neuniverzitního typu a o akreditaci studijního plánu. V akademickém roce 2000-2001 potom na základě uděleného souhlasu a akreditace zahájil výuku Institut restaurování a konverzačních technik, o.p.s. V roce 2005 byla založena Fakulta restaurování. Jedná se o jedno z mála univerzitních pracovišť, které zabezpečuje výuku vysokoškolsky vzdělaných restaurátorů v ČR.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688