Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  25.08.2022 08:49:41

Podnikatelská nálada v Česku se opět zhoršila - Ranní okénko

Dnes v horském letovisku Jackson Hole začíná každoroční setkání centrálních bankéřů a trhy budou pozorně naslouchat především tomu, co na ekonomickém sympoziu řekne předseda Fedu Jerome Powell. Kromě toho dnes z USA dorazí i týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti nebo revize HDP za druhý kvartál. Analytici očekávají, že výsledek ohledně výkonu americké ekonomiky se dočká mírného zlepšení, i tak to na vystoupení z technické recese stačit nebude. V Evropě bude středem zájmu především ráno zveřejňovaný Ifo Index, který nabídne nahlédnutí do aktuální podnikatelské nálady v Německu. Odpoledne pak dorazí i zápisky z posledního zasedání ECB. Včera zveřejněný konjukturální průzkum z Česka ukázal další pokles podnikatelské nálady, a naopak mírné zlepšení v náladě spotřebitelů. V USA pak mírně zklamaly objednávky dlouhodobého zboží, když proti červnu jen stagnovaly, zatímco trh očekával růst. Podrobnější pohled ale nevypadá tak zle.

Německý Ifo index je považován za jeden z nejlepších předstihových ukazatelů budoucího růstu ekonomiky. Jak u hodnocení aktuální situace tak u budoucího výhledu ovšem očekávají analytici v srpnu další pokles hlouběji pod dlouhodobý průměr. První nápovědu možného vývoje poskytl již koncem minulého týdne ZEW index, který klesal rychleji, než trh předpokládal.

Málokdy analytici sázejí proti prvnímu odhadu HDP amerického statistického úřadu. Tentokrát se ale většina oslovených analytiků kloní k tomu, že výsledek za druhý kvartál se dočká mírného zlepšení. Medián odhaduje že namísto 0,9 % klesala americká ekonomika proti předchozímu čtvrtletí anualizovaně „jen“ o 0,7 %. Drtivá většina tipů ovšem zůstává v záporných číslech, což znamená naplnění definice technické recese. Oficiální vyhlášení recese se ovšem zatím jeví nepravděpodobně, i díky stále silnému trhu práce.

Právě trh práce bude úzce sledován i skrze dnes zveřejňovaná týdenní data sledující nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Trh nepředpokládá výraznější zhoršení a žádostí by mělo být podobně jako v předcházejících týdnech.

Pohled zpět:

Konjukturální průzkum z Česka ukazuje opět na rozpolcenost mezi domácnostmi a podnikateli. Zatímco nálada u spotřebitelů po pěti měsících v řadě stoupla, u podnikatelů došlo k dalšímu poklesu. V případě spotřebitelů jde spíše o korekci po prudkém poklesu, jestli jde o dlouhodobější změnu ukáží až další měsíce. U podnikatelů poklesla důvěra v ekonomiku u všech sledovaných odvětví, výraznější propad zaznamenalo stavebnictví. Po více než roce a čtvrt také mírně převážila část zaměstnavatelů, která očekává v období následujících tří měsíců pokles počtu zaměstnanců.

Výsledek ohledně amerických objednávek zboží dlouhodobé spotřeby vypadá na první pohled hůře, než podrobnější zkoumání prozrazuje. Červencová meziměsíční hodnota je sice horší, než trh očekával (0,0 % vs +0,8 %), hlavním důvodem je ale větší volatilita u sektoru obrany, v důsledku války na Ukrajině. Jádrový výsledek očištěný o tyto vlivy skončil v souladu s očekáváními trhu.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:00  Semotan (J&T Banka): Případné volební vítězství Trumpa nebude pro trhy tak... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)

Přečtěte si také:

27.03.2024Ranní okénko - Nálada v eurozóně se liší napříč sektory Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
25.10.2023Ranní okénko - Nálada v ČR se zvedla Research (J&T BANKA)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688