Patria (Patria Finance)
Energie  |  25.08.2022 06:07:00

Rostoucí ceny plynu a nový šok pro evropské trhy

Další dramatický nárůst cen zemního plynu podle všeho zmařil veškeré naděje na to, že v evropském boji s inflací nastane klidnější fáze. Finanční trhy se chystají na ještě vyšší ceny, na rychlejší tempo zvyšování úrokových sazeb a na hlubší hospodářský útlum, napsala v analýze agentura Reuters.

Směry v globální ekonomice obvykle určuje americká inflace, takže když se objevily signály, že už mohla dorazit na vrchol, pozvedly se před několika týdny ceny akcií a naopak výpůjční náklady vlád zamířily dolů. Investoři vsadili na to, že centrální banky budou věnovat víc pozornosti zpomalujícím ekonomikám a vrchol v cyklu zvyšování sazeb je už na dohled.

Jenomže tento týden začal naprosto jinak – předpovědí americké banky Citi, že britská inflace na roste do června na skoro padesátileté maximum 18,6 procenta. Do toho přišel další explozivní růst cen zemního plynu, zatímco Rusko naznačuje další omezení vývozu a evropští kupci před zimou hledají, kde si obstarat dodávky.

Jenom v srpnu stouply ceny plynu o skoro 40 procent a od začátku roku o skoro 300 procent. Ve středu 24. srpna dosáhla cena plynu pro evropské trhy 300 EUR/Mwh, napsala agentura Bloomberg.

 

Zemní plyn - Vývoj ceny energie PXE v srpnu 2022
Zemní plyn srpen 2022 - vývoj ceny komodity na PXE v EUR/1MWh

„Klíčem jsou energie, energie, a zase energie. Pojďme si přiznat, že nastala energetická krize, ceny elektřiny jsou na desetinásobku úrovní z období před Covid-19. Je to šok pro celý systém,“ uvedl Thomas Costerg, seniorní ekonom ve společnosti Pictet Wealth Management.

Spojené státy a Evropa se ubírají jinými cestami. Všichni víme, že Achillovou patou Evropy je zahraniční energie, a teď za to platí,“ uvedl s poukazem na evropskou závislost na ruském plynu.

Plynové dodávky v plynovodech do Evropy:

11

Není tedy překvapením, že se nálada tak rychle zhoršuje. Světové akcie ztrácejí na více než tříměsíční maximum už 4,3 procenta. Euro je na frontě s dolarem pod paritou a americké desetileté výnosy jsou zpět na 3 procentech.

Šéfka Amundi Institute Monica Defend předpovídá do prosince pokles eura kvůli slabé evropské ekonomice na 0,96 procenta.

Euro zažívá svůj vůbec nejhorší úvod roku. Propad o 12 % ho dostal na paritu s dolarem:

12

„Trh se stále více spoléhal na to, že dominantním tématem bude recese a že centrální banky budou ve svém utahování měnové politiky smířlivější,“ uvedl šéf úrokových strategií v Rabobank Richard McGuire. „Od začátku minulého týdne se to úplně převrátilo.“

Obavou je i to, že centrální bankéři, kteří se tento týden sejdou na symposiu v americkém Jackson Hole, položí základy ještě agresivnějšího zvyšování sazeb, než se dosud předpokládalo. Investorům chybí jistota, kdy toto zvyšování skončí, a nervozita narůstá.

Stačí se podívat na tržní ukazatele inflačních očekávání. Krátkodobé ukazatele v eurozóně a Británii stouply tento týden na rekordní maxima. Jistý dlouhodobý ukazatel pro eurozónu, který sleduje ECB, v úterý narostl na 2,24 procenta poté, co v červenci spadl pod 2procentní cíl ECB.

Členka ECB Isabel Schnabel minulý týden upozornila, že inflační očekávání mohou být odkotvená, což jazykem centrálních bank znamená ztrátu důvěry v připravenost banky naplnit svůj mandát.

Podle stratéga Société Générale Kennetha Brouxe je vyjádření centrální bankéřky „klíčovým okamžikem“; centrální bankéři se obávají, že inflace nebude zpomalovat dost rychle. V Británii vzrostl tento týden podobný inflační ukazatel na 3,82 % z 3,4 procenta na konci července.

Trhy v eurozóně zvýšily svoje domněnky, kde podle nich budou úrokové sazby ECB v příštím roce vrcholit, o zhruba 50 bazických bodů na přibližně 2 %.

MMF od ruského vpádu na Ukrajinu dvakrát snížil svoje předpovědi pro světovou ekonomiku na tento rok:

13

Nárůst tržních inflačních očekávání ukázal, že trhy se nyní soustředí na “další kolo inflačního dopadu”, říká Craig Inches z Royal London Asset Management. Příčiny sahají od evropského sucha přes plynovou krizi po omezení čínských dodávek kvůli pandemii. Na ukotvenější inflace už může poukazovat vícero příběhů a trhy se podle Inchese nyní ptají, jak vysoko úrokové sazby musejí ještě jít.

Inflační očekávání rostou také ve Spojených státech, ale vyhlídky pro Evropu vypadají temněji.

Inflace v Evropě ve čtvrtém čtvrtletí zřejmě naroste, rozsah tohoto kroku, před kterým stojíme, je ale novou událostí kvůli obnovenému nárůstu cen zemního plynu,” podotkl hlavní ekonom společnosti Berenberg Holger Schmieding. “Je to nový šok, které se před několik týdny ještě nepředpokládal.”

Zdroj: Reuters, Bloomberg

 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

25.08. 12:07  Nejvyšší čas (Tomasso)
25.08. 12:05  Šokovaní experti (Tomasso)
25.08. 08:55  Šokovaní experti (Petr Ježek)
25.08. 07:30  Nejvyšší čas (ASD)

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688