MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Z regionů  |  24.08.2022 14:25:00

Monitoring hospodaření územních samosprávných celků za rok 2021

Do aktuálního monitoringu hospodaření územních samosprávných celků (ÚSC) bylo za rok 2021 zahrnuto 6 264 ÚSC České republiky (tj. 6 251 obcí a 13 krajů).

Výsledky monitorujících ukazatelů souhrnně:

  • monitorující ukazatel pravidla rozpočtové odpovědnosti byl u 578 obcí (9,2 %) vyšší než 60 %, tzn. že výše jejich dluhu překračovala 60 % průměru příjmů za poslední čtyři rozpočtové roky;
  • monitorující ukazatel celkové likvidity byl u 72 obcí (1,2 %) nižší než požadovaná hraniční hodnota „1“, která signalizuje platební neschopnost;
  • monitorující ukazatel podílu cizích zdrojů k celkovým aktivům vyjadřující rozsah, v jakém ÚSC využívá cizí zdroje k financování majetku, byl u 181 obcí (2,9 %) a 9 krajů vyšší než 25 %.

Do kategorie územních samosprávných celků s vyšší mírou rizika hospodaření se za rok 2021 zařadilo 5 obcí, tj. meziroční pokles o 2 obce. Tyto obce vykázaly překročení hraničních hodnot všech tří monitorujících ukazatelů současně. Vedle dluhu se jedná o podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům a celkovou likviditu. Výsledné hodnoty ukazatelů pouze indikují možné riziko hospodářských problémů, ale nutně neznamenají, že je obec v tíživé finanční situaci. To lze vyhodnotit až na základě důkladnější analýzy finančních a účetních výkazů.

Ministerstvo financí nemuselo žádné obci pozastavit podíl na výnosu daní kvůli porušení pravidla rozpočtové odpovědnosti. Zcela bez dluhu podle pravidla rozpočtové odpovědnosti pak v loňském roce hospodařilo 3555 obcí a Jihočeský a Plzeňský kraj.

„Veřejné finance nemůžeme rozdělit na my jako stát a oni jako samosprávy. Jsme jeden celek a kdyby třeba v krizi obce a kraje potřebovaly finančně pomoct, stejně musí přijít na řadu stát. Proto je pokračující stabilní a rozpočtově odpovědné hospodaření samospráv dobrou zprávou pro všechny,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Výsledné hodnoty ukazatelů monitoringu hospodaření ÚSC jsou veřejně dostupné na informačním portálu Monitor. Tabulku ukazatelů lze nalézt na profilu vybrané obce či kraje v záložce Monitoring a audit.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688