plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  24.08.2022 00:00:00

Plzeň: Haydnovy hudební slavnosti se letos konají už potřicáté

Haydnovy hudební slavnosti se letos konají už potřicáté

Vizuál akceHaydnovy hudební slavnosti jsou nejstarším festivalem tzv. staré hudby v České republice. Byl založen v roce 1993 jako připomínka prvního profesionálního angažmá Josepha Haydna na zámku v Dolní Lukavici v kapele hrabat Morzinů. Za třicet let své existence rozšířil pole své působnosti z původně úzce vymezeného regionu na celé jižní Plzeňsko i na město Plzeň. Vstupenky na jednotlivé koncerty jsou už v prodeji. Ve čtvrtek 1. září bude v 16:30 hodin v Kopeckého sadech v Plzni slavnostně zahájena venkovní výstava velkoplošných fotografií s názvem Tváře Haydnovek, která se za třicetiletou historií tohoto festivalu ohlédne. Záštitu nad festivalem převzal primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Do Plzně festival v době svého trvání od 9. září do 12. října zavítá celkem pětkrát. V sobotu 10. září v katedrále sv. Bartoloměje vystoupí Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy – Consortium musicum vedené dirigentem Vítem Aschenbrennerem s velkolepou kompozicí Missa Sancti Henrici z roku 1696 od česko-rakouského barokního skladatele Heinricha Ignaze Franze Bibera (1644–1704).

V pátek 16. září v kostele sv. Petra a Pavla v Liticích koncertuje NeoKlasik orchestr s dirigentem Václavem Dlaskem, uvedou díla Mozartova a Haydnova a také francouzského skladatele Jeana Françaixe, od jehož narození letos uplyne 110 let a který sám sebe považoval za Haydnova nástupce.

Ve čtvrtek 22. září je v plzeňském Domě hudby na programu vystoupení Zelí-Potkan Orchestra, pod vedením dirigenta Václava Benjamina Špírala uvede soudobou hudbu skladatelů Karla Pexidra, Pavla Samiece a V. B. Špírala.

V neděli 25. září v lobkowiczkém zámku v Křimicích koncertuje Concerto Aventino. Pod taktovkou dirigenta Jakuba Kydlíčka zazní hudba skladatelů Fuxe, Speera, Jacoba a Pogliettiho.

V katedrále sv. Bartoloměje se ve středu 12. října uskuteční závěrečný koncert letošního ročníku Haydnových hudebních slavností. Účinkují Yukiko Kinjo (soprán), Jana Piorecká (alt), Tomáš Kořínek (tenor), Jiří Hájek (baryton), Kühnův smíšený sbor se sbormistrem Jaroslavem Brychem a Plzeňská filharmonie pod vedením dirigenta Jiřího Štrunce. Uvedou Haydnova díla Symfonie č. 3 G dur a Missa in Angustiis.

Haydnovy hudební slavnosti zahájí 9. září koncert v Dolní Lukavici. Festival zavítá také do Nebílov, Štěnovic, Chotěšova, Letin, Blovic, na zámek Kozel, do Příchovic a Řenčí. Více na webu www.haydn-festival.eu. Prodej vstupenek na www.plzenskavstupenka.cz.

Text: Hana Josefová


Zveřejněno: 24. 8. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688