Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.08.2022 06:08:24

Colt CZ – šéf amerického Coltu se zbavuje firemních akcií

Aktuální výsledková sezona je také na pražské burze téměř za námi. Z indexu PX se čeká na report hospodářských výsledků za 1. polovinu roku už jen od třech společností. V úvodu září bude reportovat nápojová Kofola, na konci daného měsíce pak tabákový Philip Morris. „Mezi“ ve čtvrtek 22. září se očekává report domácího zbrojaře Colt CZ. Tedy původně společnosti CZGČeská zbrojovka Group, která po akvizici americké společnosti Colt změnila následně letos na jaře název na Colt CZ Group (dále jen Colt CZ).

Jak aktuálně poodkryla regulatorní hlášení, měsíc před reportem hospodářských výsledků se poměrně k výrazným prodejům akcií zbrojovky uchýlil Dennis Veilleux. Tedy dlouholetý šéf převzaté americké společnosti Colt, který se před rokem stal následně členem představenstva celé zbrojařské skupiny. Dle dosavadních hlášení na pražské burze ve čtvrtek, v pátek a v pondělí prodal v souhrnu téměř 14 tis. akcií Colt CZ. Prodával za ceny v rozmezí cca 522-527 a získal tak v souhrnu přes 7,3 mil. .

Prodeje v souhrnu již více než 32 tis. akcií Colt CZ

Ze strany Dennise Veilleuxe se nejednalo o první prodeje. Týden po reportu loňských výsledků zbrojovky se letos na konci března uchýlil k první transakci. Následně ve výraznějším objemu prodával v druhé polovině dubna. Tedy nedlouho poté, co se části akcií v rámci tzv. zrychleného book-buildingu zbavovali hlavní akcionáři skupiny.

Veilleux zkrátka celkově již na jaře během pár týdnů prodal přes 18 tis. akcií Colt CZ. V porovnání se současností za podstatně vyšší ceny, resp. v cenovém rozsahu 580-618 . Na druhou stranu nutno dodat, že na nyní v srpnu prodávané akcie v porovnání navíc inkasoval letošní firmou vyplácenou dividendu 25 hrubého.

I tak mohou být transakce člena představenstva trhem vnímány negativně, když Veilleux akcie prodával vlastně za nejnižší ceny za posledního půl roku.


Hospodaření firmy by přitom díky i zmiňované akvizici mělo letos zažít výrazný skok. Naznačily to již výsledky za úvodní čtvrtletí roku, kdy příjmy skupiny meziročně vzrostly o 75 %, resp. provozní zisk EBITDA dokonce o 120 % na 955 mil. . Ten by pak za celý rok dle predikcí samotné firmy měl dosáhnout 3-3,3 mld. .

Doplnit lze, že Veilleux v americké společnosti pracuje již od roku 2006, od roku 2013 pak na nejvyšším postu. Zasloužil se tak zásadně o restrukturalizaci a transformaci amerického výrobce, která pak vyvrcholila spojením s Českou zbrojovkou.

 

Komentovat článek na facebooku.

24.08. 20:15  Rezerva (jarda)
24.08. 10:20  Rezerva (xxx)
24.08. 07:39  Rezerva (Petr Ježek)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688