Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.08.2022 06:04:00

Autonomní budoucnost přichází

Autonomní budoucnost přichází, v USA již budou za pár let jezdit po silnicích autonomní nákladní vozy. Pro Yahoo Finance to uvedl člen vedení Uberu Lior Ron. Na to, aby se plně využil potenciál autonomních vozů na straně bezpečnosti a efektivity, je nutné mít „komerční infrastrukturu“. A na té nyní Uber, respektive Uber Freight, pracuje a investuje do ní.

Následující graf ukazuje vývoj tržeb generovaných v Uber Freight:

1
Zdroj: Uber, Yahoo

Expert uvedl, že podle průzkumů Uberu chce 75 % tázaných společností využívat autonomní dopravu ve chvíli, „kdy bude technologie dostupná.“ Její potenciál bude alespoň zpočátku využíván v rámci takzvané „hub to hub“ dopravy. Tedy mezi dvěma logistickými centry spojenými dálnicemi. Právě na dálnicích se totiž mohou autonomní vozy přesouvat „dobře předvídatelným způsobem“.

K centrům a od center tedy budou zboží přepravovat tradiční vozy s řidičem, v centrech dojde k prohození vozu a autonomní tahače a nákladní vozidla přepraví zboží stovky mil po dálnicích. Podle experta jde o model, který lze široce kopírovat a klíčem jeho úspěchu je maximalizovat objem zboží dopravovaných autonomními vozy. K tomu Ron dodal, že průměrný věk řidiče kamionu v USA je asi 55 let a podle některých odhadů bude v následujících několika letech poptávka po stovkách tisíc, možná až milionu nových řidičů. I z tohoto pohledu by tedy měl být potenciál pro autonomní vozy velký.

První fáze rozvoje nové technologie může podle experta stát na dopravě mezi několika velkými městy v Texasu či Arizoně. Ve chvíli, kdy bude zřejmé, že systém funguje, dojde k posunům na straně klientů a také regulátora. To se může stát „během několika následujících let“. Pak dojde k expanzi technologie do dalších měst a center.

Na závěr rozhovoru Ron hovořil o významu strategických partnerství, která uzavírá Uber s jinými společnostmi. Tato partnerství umožňují získat potřebná data související přímo s autonomním provozem a také podílet se na rozvoji těchto technologií a správně nastavit vztahy mezi společností a dopravci.

Zdroj: Yahoo Finance, Youtube

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688