Vlada.cz (Vláda)
Energie  |  22.08.2022 12:41:05

Premiér Fiala vyzval české velvyslance k hledání všech možností zvýšení energetické bezpečnosti ČR

Předseda vlády Petr Fiala se v pondělí 22. srpna 2022 zúčastnil v Černínském paláci pravidelné porady vedoucích zastupitelských úřadů ČR v zahraničí. Premiér v projevu mimo jiné vyzval české velvyslance k hledání všech možností, které by mohly Česku v oblasti energetiky pomoci či mají potenciál investic do přeměny naší ekonomiky. Představitelé české diplomacie a pozvaní hosté na poradě diskutovali o řadě zahraničně politických, bezpečnostních, konzulárních, unijních a ekonomických témat, včetně války na Ukrajině a jejích dopadů na Evropu a svět.

Premiér zdůraznil, že oblast energetiky je v současné době klíčovým problémem, který je nutné řešit a vyzval velvyslance k hledání všech možností, které by ČR mohly pomoci. „Nejde jenom o samotné dodávky surovin, byť v tuto chvíli je to nejdůležitější část, ale také o potenciál investic do přeměny naší ekonomiky, nebo do spolupráce ve výzkumu nových zdrojů, ať už se jedná o vodíkové technologie, malé modulární reaktory atd. Je třeba vystoupit mimo zaběhnuté postupy a způsoby uvažování a zaměřit se také na oblasti, které jsme doposud přehlíželi a opomíjeli,“ uvedl premiér.

Výzvou v oblasti ekonomické diplomacie je také hledání nových zdrojů, alternativ a nahrazování přerušených obchodních vztahů. „Náš export tvoří výraznou většinu našeho HDP a exportní firmy jsou významnými přispěvateli do státního rozpočtu. Export je pro nás důležitý. Abychom ekonomice co nejvíce pomohli, diplomacie by měla pokračovat v propojování ekonomické, rozvojové či akademické spolupráce, stejně jako by měla pomáhat českým firmám při vstupování na nové trhy,“ řekl Petr Fiala.

Předseda vlády uvedl, že Česku se daří vyvíjet nejmodernější technologie a prodávat stále více produktů s vyšší přidanou hodnotou například ve zdravotnictví či v letectví, to ale musí probíhat ve spolupráci s ostatními rezorty, nejen s ministerstvem průmyslu a obchodu, ale i s resorty obrany, zdravotnictví, zemědělství nebo ministryní pro vědu, výzkum a inovace.

„Kromě přesunu obchodování do nových teritorií se musíme soustředit také na oblasti surovin, energetiky a zemědělství. Na trhu se strategickými surovinami je dnes mnohem vyšší poptávka než dřív, a ceny stoupají. Spoléhám na profesionály z české diplomacie, že nám pomohou a zprostředkují uzavření dalších významných kontraktů ve vzdálených zemích, kde se české firmy obtížněji orientují,“ dodal premiér.

Celý projev předsedy vlády je k dispozici zde:
https://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/premier/projevy/projev-premiera-petra-fialy-na-setkani-ceskych-velvyslancu-v-praze--198419/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688