Export (export.cz)
Ze světa  |  22.08.2022 12:28:05

Australské zdravotnictví má zájem o české výrobky i telemedicínu

České firmy ze zdravotnického sektoru mají velké šance nadále expandovat na australský trh. Jak potvrdila červnová mise výrobců zdravotnické techniky a zástupců MZV do Austrálie, země má zájem nejen o samotnou techniku, ale i investice nebo zkušenosti s telemedicínou.

Ilustrační foto: Shutterstock

Misi, která se uskutečnila v polovině letošního června, vedla Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků (AVDZP), zastoupená jejím viceprezidentem pro export Petrem Foitem, a ředitel odboru ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí Marek Svoboda. Jednání, která proběhla v Sydney a Canbeře, se uskutečnila v rámci projektu ekonomické diplomacie (PROPED), který připravilo Velvyslanectví ČR v Canbeře.

Cílem projektu bylo podpořit exportní i investiční příležitosti českých firem na australském trhu a dále projednat možnosti rozšíření sítě ekonomické diplomacie v Austrálii. V té souvislosti se uskutečnila jednání s místními úřady, asociacemi i významnými firmami v sektoru. Během rozhovorů s místními státními i privátními partnery zazněl zájem o posílení spolupráce v sektoru výroby a dodávek zdravotnických prostředků a techniky. Australští partneři si uvědomují silnou závislost na dovozech, a proto věnují velkou pozornost i zahájení vlastní výroby a podpoře zahraničních investic v sektoru.

Investiční příležitosti v sektoru byly posouzeny při jednání s vládní agenturou Austrade Canberra, kterého se zúčastnil kromě specialisty na Evropu i pracovník centra excelence Healthcare. Během jednání s firmou Aspen Medical účastníci probírali praktické stránky podnikání na místním trhu v sektoru zdravotnictví. Firma, která zvažuje přesun své evropské centrály z Londýna do střední Evropy, patří mezi největší poskytovatele zdravotnických služeb v Austrálii s působností prakticky po celém světě. Úspěšné jednání vyústilo v dohodu o zajištění programu pro zástupce Aspen Medical v polovině září v ČR, na kterém se bude podílet MZV a AVDZP.

Zájem o digitální zdravotnictví

Setkání s vedením Medical Technology Association of Australia v Sydney přineslo velmi produktivní rozhovory o budoucí spolupráci s českou AVDZP. Australská asociace sdružuje stovky členů z řad výrobců, ale především distributorů zdravotnických prostředků a techniky, kteří mohou být nápomocni při pronikání českých firem na místní trh. Viceprezident české asociace informoval o zájmu českých firem nejen dovážet, ale i vyrábět zdravotnické prostředky s vyšší přidanou hodnotou přímo v Austrálii, což má mimo jiné i ekologický dopad s ohledem na delší životní cyklus kvalitnější produkce. Zazněl i oboustranný zájem o spolupráci v telemedicíně (digital healthcare) a návrh na uspořádání setkání firem dodávajících zdravotnické prostředky nejprve prostřednictvím videokonference a v další fázi i v rámci podnikatelské mise.

Během rozhovorů informoval Petr Foit, který je zároveň obchodní ředitel Linet Group, o podpisu akviziční smlouvy o převzetí místní firmy Pegasus Health Group, která je významným hráčem na trhu v oblasti poskytování zdravotnických služeb včetně pronájmu zdravotnických pomůcek. Firma již několik roků zastupovala Linet na australském trhu a její akvizice je pro českou firmu logickým pokračováním v úsilí expandovat na místním trhu a poskytovat výrobky a služby na vysoké technické úrovni. Pegasus má síť kanceláří po Austrálii, zaměstnává asi stovku pracovníků a akvizice má hodnotu zhruba čtvrt miliardy korun.

Zástupci českých výrobců zdravotnické techniky a MZV na jednání v Austrálii. Foto: Velvyslanectví ČR v Canbeře

PROPEA se rozšíří o Austrálii

Druhá rovina mise zahrnovala podporu sítě české ekonomické diplomacie v Austrálii. Proběhla jednání ředitele Odboru ekonomické diplomacie na Velvyslanectví ČR v Canbeře, na Generálním konzulátě v Sydney, s ředitelkou kanceláře CzechTrade Sydney i několik osobních setkání se zástupci české podnikatelské komunity žijící v Sydney. V první fázi k rozvoji bilaterálních obchodních vztahů přispěje zapojení do projektu na podporu ekonomických aktivit v zahraničí PROPEA. Projekt zajistí ekonomický diplomat s místním realizátorem. V další fázi dojde k posílení české přítomnosti i dalšími, vyššími formami podpory českého exportu a investic v teritoriu.

Australský zdravotnický sektor je na vysoké úrovni a jeho standard odpovídá vyspělému evropskému nebo americkému prostředí. Zhruba 90 % australských potřeb zdravotnických prostředků a zařízení je z dovozu. V roce 2021 tento trh činil 4,8 mld. australských dolarů (81 mld. korun), z toho dovoz celých 4,6 mld. AUD. Během pandemie nemoci covid-19 se ukázala závislost Austrálie na zahraničních dodavatelích zdravotnického materiálu. Proto vláda hledá možnost pokrytí poptávky z domácích zdrojů prostřednictvím výzvy k tzv. re-tooling – převedení stávajících výrobních kapacit na výrobu zdravotnických prostředků, materiálu a techniky. Současně v australském zdravotnictví dochází k úspěšné aplikaci digitálních technologií.

Do země míří mise z Olomouce

Zdravotnické prostředky a technika jsou tradiční českou exportní komoditou s vysokou přidanou hodnotou. Zájem českých firem o expanzi na australský trh podpořila zejména jednání mezi asociacemi výrobců medicínských technologií z obou zemí a s privátními firmami.  Zdravotnické výrobky patří mezi nejperspektivnější odvětví českého exportu do Austrálie. Tomuto oboru bude, s ohledem na zájem českých firem nejen vyvážet, ale i investovat do výroby, věnována ze strany české ekonomické diplomacie zvýšená pozornost. Další jednání jsou plánována na říjen, mimo jiné i v oblasti telemedicíny. Do Austrálie přijede delegace z Národního telemedicínského centra při FN Olomouc.

Milan Vágner, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Canbeře

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Út   9:36  China's fixed-asset investment up 4.5% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688