Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  22.08.2022 00:00:00

V chladicí věži Jaderné elektrárny Temelín vzniká unikátní klip

V chladicí věži Jaderné elektrárny Temelín vzniká unikátní klip
 

22. 8. 2022

V chladicí věži Jaderné elektrárny Temelín vzniká unikátní klip

Největší uzavřený prostor v jednom z nejstřeženějších areálů v České republice. Takové jsou podmínky natáčení krátkého záznamu vystoupení vynikajících houslistů České filharmonie Petry Brabcové a Jana Mráčka v jihočeské jaderné elektrárně. První český orchestr využívá generálního partnerství se společností ČEZ. Vše přitom musí stihnout během odstávky pro výměnu paliva v druhém bloku jaderné elektrárny.

Tóny od Bartóka a Telemanna zazněly v polovině srpna v Jaderné elektrárně Temelín. Dvojice houslových virtuózů je zahrála v mimořádně netradičním prostředí. Uvnitř 155 metrů vysoké chladicí věže totiž umělci natáčeli unikátní klip.

„Jde o symbolické spojení špičkového hudebního tělesa a unikátní jaderné technologie. A zároveň je to pro nás i možnost, jak veřejnosti přiblížit čisté a bezpečné prostředí jaderné elektrárny,“

uvedl Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ.

Kulisy k natáčení unikátního videoklipu vytvořila 155 metrů vysoká chladicí věž zcela mimořádně. Energetici mohli netradiční prostory umělcům uvolnit díky odstávce, která právě na druhém bloku probíhá. Během desetihodinového natáčení zahráli dva přední členové České filharmonie hned několik skladeb.

„Výzvy, jako je tato, mám osobně moc rád. Klasická hudba nemusí být určená jen pro koncertní sály. Ukazujeme, že se hodí i do velmi netradičního prostředí. Ale samozřejmě, je to docela náročné,“ říká koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček.

„Je to naprosto mimořádné prostředí, nejen vizuálně, ale i akusticky. Sice tady není pára, ale tvar způsobuje mnohonásobnou ozvěnu, zvuk je úplně jiný, než na který jsme zvyklí,“

říká vedoucí skupiny druhých houslí prvního českého orchestru Petra Brabcová.

Vlastní natáčení probíhalo na ploše, která se nachází 15 metrů nad zemí a velikostí odpovídá českobudějovickému náměstí. Objem každé z temelínských věží představuje více než milion metrů krychlových prázdného obestavěného prostoru, kterým za provozu proudí čistá vodní pára. „Chladicí věže jsou spojené s řadou mýtů. I proto se do nich mohou lidé v rámci výjimečných exkurzí sami podívat. Možnosti takových návštěv jsou ale velmi omezené a touto cestou je můžeme představit širší veřejnosti,“ vysvětluje využití netradičního prostředí Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

S krátkým klipem se budou moci lidé seznámit prostřednictvím internetu už na podzim letošního roku.

V temelínské chladicí věži zazněla klasická hudba už podruhé. Před šesti roky zde čtyři skladby zahrálo smyčcové kvarteto Jihočeské filharmonie.

 

 

Chladicí věže elektrárny Temelín jsou nejvyšší v České republice. Měří 155 metrů a každá obsahuje více než milion metrů kubických vzduchu. Průměr na patě věže je 130 metrů, v koruně 82 metrů. O dvacet metrů menší je pak průměr nejužšího místa v pase věže. Proměnlivá je i tloušťka stěny, které se pohybuje od 18 do 90 centimetrů. Plocha pláště o velikosti více než 80 tisíc metrů čtverečních odpovídá osmi budějovickým náměstím. Stabilitu věže zajišťuje nejen tvar rotačního hyberboloidu, železobetonový plášť věže, ale také 112 sloupků, na kterých je věž postavena.

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688