Okénko BIG EXPERT  |  21.08.2022 16:39:24

Americký realitní trh: Je lepší investicí REIT nebo developerská společnost?

Americký trh s nemovitostmi vykazuje další poklesy. Čtvrteční data ukázala, že se v červenci prodalo 4,81 mil. staveb, zatímco se očekávalo o 80 000 více. Americký realitní trh tak vykázal 22% meziroční pokles. V červnu bylo prodáno 5,12 mil. nemovitostí. Červenec je již 6. měsíc v řadě, kdy počet prodaných nemovitostí nevzrostl. Množství prodaných domů se nyní dostalo na úrovně z dubna 2020. Může aktuální situace nabídnout zajímavé investiční příležitosti?

Nejdůležitějším faktorem poklesu zájmu o nemovitosti je stále se zvyšující úroková sazba. Průměrný úrok na 30leté americké hypotéce je k 21. srpnu 5,66 %, zatímco o týden dříve to bylo o 12 bazických bodů méně. Následkem vzestupného trendu sazeb je pokles likvidity na poptávkové straně, což má vliv na ceny nemovitostí, které během měsíce poklesly o 2,4 %. Nicméně se ve srovnání s loňským rokem stále drží o 11 % výše.

Vysoké úrokové sazby snižují poptávku po hypotékách a zvyšují zájem spotřebitelů o pronájem nemovitostí. Řada společností, která se zabývá pronájem bytů, tak může v brzké době začít výrazně zvyšovat své tržby. Nabízí však trh příležitosti i pro investice do developerských společností?

REIT (Real Estate Investment Trust) 

REIT je realitní investiční fond, jehož akcie jsou veřejně obchodované na burze. Tyto fondy fungují na principu kolektivního investování do nemovitostí, které jsou určeny k pronájmu, což je také hlavní zdroj příjmů. Na burze lze zakoupit  REITy, které investují do zdravotnických zařízení, nemovitostí fyzického maloobchodu nebo právě do rezidenčních nemovitostí. Mezi největší z nich patří Equity Residential (EQR.US). REITy zaznamenávají velkou oblibu zejména u dividendových investorů. Tyto společnosti mají povinnost vyplácet akcionářům minimálně 90 % ze svého zisku. V posledních letech bylo trendem zvyšování výplatního poměru. Běžně tak nastala situace, kdy společnost vyplatila přes 100 % čistého zisku, a to jen díky zanedbání odpisů a amortizace. Základním měřítkem těchto společností je ukazatel FFO (Funds From Operations), který se vypočítá jako rozdíl součtů čistého zisku, odpisů, amortizací, realizovaných ztrát na prodeji aktiv a zisků z prodeje aktiv a příjmu z úroků. Vysoké úrokové sazby výrazně REITy zatěžují, protože veškeré financování je závislé na emisi dluhopisů či bankovních úvěrů.

Developerské společnosti

Většina amerických developerských společností, které jsou kótované na burze, nabízí kromě staveb typových domů i možnost financování. Největší developerská společnost z newyorské burzy, DR Horton (DHI.US), v loňském roce zprostředkovala hypotéky až na 67 % z celkového počtu postavených nemovitostí. V absolutním vyjádření se jedná o téměř 55 000 domů. Aktuální situace může vyvolat útlum, i přestože tržby společnosti mezikvartálně (březen-červen) vzrostly o více než 9,8 %. Ve čtvrtletí končícím 30. září zůstává odhad na tržby optimistický. Dle analytiků oslovených agenturou Bloomberg, by měly tržby DR Horton dosáhnout až 10,2 mld. dolarů, rapidní pokles je očekáván až ve čtvrtletí končícím 31. prosince, kdy by měly tržby činit pouze 6,8 mld.

Koupit akcie REIT nebo developerské společnosti?

Oba druhy investice mohou být v dnešní době rizikové. Nicméně je nutno zmínit, že velká část Američanů, která bude muset refinancovat hypotéku s vysokým úrokem, nemusí na výhodnou hypotéku dosáhnout, což bude komplikací nejen pro ně, ale i pro developerské společnosti. Tyto firmy budou zaznamenávat jednak odpisové položky u poskytnutých hypoték, ale i zvyšování zásob, tedy neprodaných domů. Na druhou stranu se rezidenční REITy mohou těšit na příliv nových nájemníků. Potenciální komplikací pro nemovitostní fondy mohou být klesající ceny nemovitostí a zároveň zvyšující se sazby na dluhopisech či bankovních úvěrech. Defenzivnější investor by neměl ani do jednoho z těchto nástrojů investovat. Pokud však investor hodlá držet akcie dlouhodobě, REIT je dobrou volbou k využití aktuální situace, přičemž developerské společnosti mohou v brzkém období nabídnout atraktivní příležitosti k nákupu.


Tomáš Cverna

Zajímal se o finanční trhy již během studia na gymnáziu. V této době získával i první zkušenosti s publicistikou, kdy pod hlavičkou Institutu ekonomického vzdělávání působil jako komentátor. Tomáš Cverna většinou píše o fiskální politice nebo akciových trzích. Mezi jeho největší zájmy patří fundamentální analýzy společností z vyspělých trhů. Od června 2022 působí jako Trainee analytik kapitálových trhů ve společnosti XTB.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

Čt   7:55  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688