Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.08.2022 13:32:37

Pokračující rally na akciích PHOTON propadu pražské burzy v týdnu nezabránila. ČEZ i banky pod tlakem


Pražská burza prožila výkonnostně pátý nejhorší týden v tomto roce, když index PX propadl o více než 3 % k 1 221 bodům. Nasměroval se tak zpět ke svým letošním minimům z úvodu srpna, kdy se podíval i pod hranici 1 200 bodů. Kromě vyhasnutí optimismu na zahraničních trzích pak navíc situaci na domácím parketu nadále především ovlivňují spekulace ohledně mimořádného zdanění firem.  

Snahy ČNB o zbrzdění inflace růstem úrokových sazeb se vlastně reálně příliš do ekonomiky přenáší stále jen omezeně. Banky sice zdražily úvěry, avšak úrokové sazby u spořících účtů ve většině případů stále zvedají jen kosmeticky a místozisků“ pro klienty generují nadprůměrné zisky pro sebe. Stále narůstající přerozdělování peněz ve státě vede k potřebě získání výběru vyšších daní. A banky jsou tak u vlády logicky na předním místě v hledáčku, přestože dopady dalšího zdanění mohou být dvousečné. V kontextu naví rizika dopadů z možné recese se tak investoři nadále obávají o budoucí zisky bank, potažmo dividendy.

ERSTE se na několikátý pokus nepodařilo v domovské Vídni posunout nad významnou technickou hranici 25 EUR a vlastně od počátku týdne tak již začala mířit jen na jih. Nasměrovala se tak směrem zpět k další významné hranici z úvodu července u 22,50 EUR. Důležité tedy pro nejbližší vývoj bude, zda se opět ukáže být stopkou. U nás titul v poklesu mírně brzdilo oslabování koruny, která tak potvrdila obdobně jako na jaře, že posílení pod 24,35 /EUR je jejím maximem. Koncem týdne byla již nad 24,60 /EUR. Druhý rakouský titul VIG, si i přes lepší reportovaná lepší čísla prošel výběrem kurzových zisků

Akcie KB pak téměř ukázkově při nádechu předvedly, že ceny nevýrazně nad hranicí 640 jsou výraznou rezistencí. Z bankovního trojlístku zbývající akcie MONETA zatím ukazují rezistenci k situaci, resp. poslední týdny oscilují v rozsahu cca 81-83 . Regulatorní hlášení v pátek poodkrylo, že UBS se zhruba po měsíci navrátila mezi kvalifikované akcionáře, když reportovala podíl 1,22 %. Vlastně tak potvrdila několikáté „přehazování“ zhruba procentního podílu. Naposledy hlásila naopak pokles z 1,39 % na 0,26 %.

 

Hlavními strůjci poklesu pražské burzy kromě zmiňovaných akcií ERSTE a KB byly ještě akcie ČEZ. Dělo se tak přestože ceny elektřiny mířily dále na sever a v kontextu i emisních povolenek zaznamenávaly obdobně nová historická maxima. Nezabránily tomu ani zprávy o možném ponechání v provozu jaderných zdrojůNěmecku. V pátek cena domácí elektřiny pro příští rok vystoupala na nový rekord 558 EUR/MWh. Například loni o prázdninách se přitom kontrakt obchodoval ještě okolo 80 EUR/MWh. Spotový vnitrodenní trh pak ve středu u nás zaznamenal ceny i nad 1 400 EUR/MWh, tedy kilowatthodinu spotové elektřiny za těžko uvěřitelných 35 .

Pohyb cen elektřiny naopak dále podpořil v pokračující rally akcie PHOTON ENERGY, když firma prodává část produkce právě i za spotové ceny. Titul se po roce a půl obchodoval i zpět za 90 . Posílil již sedmý týden v řadě, z toho hned šestkrát byl jasným lídrem pražské burzy (váha titulu v indexu PX nicméně i přes nárůst dosahuje sotva procenta). Na pražské burze zkrátka se zhruba 130% letošním zhodnocením nemá titul konkurenta.

Pozitivitu si také udržují akcie PHILIP MORRIS, které neutrpěly ztráty již čtyři týdny v řadě. Za zvýšené likvidity se obchodovaly až za 17 340 . Tedy nejvýše od konce května, kdy začaly po dividendě mířit z letošních maxim na jih až k hranici 16 tis. .

Po poměrně výrazném oddechu z minulého týdne zpět na sever začaly mířit mimo index PX stojící akcie Avast. Vidina brzkého dokončení fúze s NortonLifeLock je v závěru týdne jak v Londýně, tak u nás posunula dokonce na nová historická maxima. Možno připomenout, že v Praze se již přestaly obchodovat s dřívější obvyklou prémií.

Zmínit také možno akcie COLT, které se po dřívějších zprávách o změnách v managementu již vrátily zpět do blízkosti prázdninových minim a tedy na technické rezistence.

K akciím SAB Finance, které by se v případě udržení zvýšené likvidity z poslední doby možná mohly vrátit zpět do indexu PX, možno zmínit svolaní valné hromady. V kontextu tedy snahu firmy dodržet slib výplaty pololetní dividendy, navíc jako lákadlo ještě vyšší než původně avizovanou 5% k vstupní ceně akcií. Zkrátka po jarních 46,60 se mají akcionáři dočkat ještě více nepochopitelně „nekulaté částky“ 34,68 . Jenže stejně jako již loni v létě firma na ni vlastně přímo z účetního zisku úplně nemá. Z více než poloviny na ni bude muset sáhnout do příplatku z vlastního kapitálu. O transakci budou rozhodovat akcionáři 16. září. Rozhodný den pro nárok na požitek by měl být 22.9., s nárokem by se tak titul na pražské burze měl naposledy obchodovat v úterý 20.9.


Závěrem možno zmínit další vstup na trh START. V oblasti e-commerce by tak k akciím Pilulka měly přibít akcie Bezvavlasy. Tedy prodejce vlasové kosmetiky, který pro svou expanzi do zahraničí hodlá získat až 214 mil. . Kromě neveřejné nabídky třem investorům nabízí až 300 tis. akcií v poměrně širokém cenovém rozsahu 490-630 .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688