Patria (Patria Finance)
Komodity  |  19.08.2022 11:03:19

Pět komoditních odvětví, kterým energetická krize láme vaz

Energetická krize se zhoršuje a tlak na komoditní sektory roste, především na ty, které dodávají stavební bloky celé globální ekonomice. Energeticky intenzivní sektory jako výroba a zpracování oceli, výroba hnojiv a hliníku musejí kvůli narůstajícím nákladům uzavírat továrny. Tlak ale podle agentury Bloomberg pociťují i klíčové materiály do baterií elektrických aut a pro výrobu elektřiny ze slunce.

Průmyslové kovy

Evropa za poslední rok zatím přišla o skoro polovinu kapacit tavicích pecí zinku a hliníku. Zřejmě nikoli posledním příkladem budiž slovenský podnik Slovalco, který ukončí do konce září ve svém závodě ve městě Žiar nad Hronom na středním Slovensku výrobu primárního hliníku. Firma rozhodnutí zdůvodnila mimo jiné vysokými cenami elektřiny. Rozhodnutí uzavřít prvovýrobu se podle většinového vlastníka, norské společnosti Norsk Hydro, dotkne 300 zaměstnanců pracujících na plný úvazek.

Dalším příkladem je Nyrstar, který hodlá zastavit zinkový provoz Budel v Nizozemsku. Spotřeba by tím mohla být zase o trochu závislejší na dovozu.

Jednu z nejlidnatějších čínských provincií S’-čchuan v centrální oblasti Číny trápí sucho, což brzdí výrobu z vodních elektráren. Tavírna Henan Zhongfu tam na několik týdnů zastavil provoz některých svých součástí.

Trápí se i američtí dodavatelé. Velký producent hliníku Century Aluminum během roku oznámil, že náklady na energie už dosáhly bodu, kdy už přestává být ziskové provozovat jeho provoz v Kentucky, a firma ji odpojí.

Zásoby hliníku a zinku v Evropě se snížily:

14

Producentů mědi se energetická krize týká o trochu méně, protože poptávka po červeném kovu je nižší. Tíseň ale pociťují i oni a někteří přenášejí náklady na zákazníky.

Ocel

Omezování dodávek elektřiny v čínském S’-čchuanu zasáhlo více než 70 % tamních oceláren. V USA začaly minimálně dvě ocelárny pozastavovat některé provozy, aby ušetřily na energiích. Jednou z firem v těžkém průmyslu, která v době rostoucích nákladů na energie zvyšuje ceny, je britská British Steel. Činí tak i přesto, že strategii, která fungovala, když bylo evropské stavebnictví při síle, bude náročnější realizovat teď, kdy slábnoucí ekonomika nevysílá moc dobré signály o budoucnosti poptávky. Podle čtvrtečních dat Eurostatu klesla produkce ve stavebnictví v červnu ve srovnání s letošním květnem v Evropské unii o 1,2 procenta.

Zelené kovy

Čínská krize s elektrickou energií znamená, že bateriový sektor by se měl připravit na vyšší náklady na lithium, což je jeden z klíčových materiálů při výrobě baterií. S’-čchuan loni obstarával více než pětinu čínské chemické produkce lithia, ukazují data Bloombergu, Podle analytiků ceny mohou v krátkém čase narůstat.

Tatáž středočínská provincie proslula ještě výrobou polysilikonu, který se používá v solárních panelech. Polykrystalický křemík se používá i v jiných odvětvích, třeba v automobilovém nebo v počítačových čipech. Cena za pouhý týden narostla o 12 procent.

Hnojiva

Výrobci hnojiv, kteří jsou závislí na plynu, musejí opět omezovat operace, což se děje v Evropě i v Číně. Minimálně čtvrtina evropských kapacit v dusíkatých hnojivech je už zřejmě pryč a Mezinárodní asociace hnojiv (IFA) předpokládá, že globální využití klesne během příští sezóny nejvíce od roku 2008.

Cukr

Evropský cukrovarnický gigant Südzucker už varoval před vyššími cenami, protože producenti přenášejí náklady, a rovněž avizoval, že má nouzové plány pro případ, že Rusové zastaví kohouty s plynem. Firma by v takovém případě přešla z plynu na jiné zdroje energií.

Podle analytiků však tento proces může být nákladný a znamenat další zdražení. Ještě více by tak narostly účty za potraviny. Těm už uškodily globální ceny potravin, které se letos vyšplhaly na rekordní maxima, jak ukazuje graf níže.

13

Zdroj: Bloomberg, Eurostat

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688