mzp.cz (MŽP)
Dotace  |  19.08.2022 10:11:22

Do požárem zasaženého Českého Švýcarska posílá ministryně Hubáčková 100 milionů

Do požárem zasaženého Českého Švýcarska posílá ministryně Hubáčková 100 milionů

Ničivý požár zničil rozsáhlé území Národního parku České Švýcarsko, vážně zasaženy byly i některé obce. Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR připravily speciální dotační výzvu, která pomůže s obnovou infrastruktury i likvidací škod a zároveň podpoří preventivní opatření pro obce, aby se na podobné katastrofy mohly lépe připravit. Tato mimořádná 100 milionová pomoc pomůže vrátit život v postižených obcích co nejdříve do normálu a uspíší návrat turistů do doposud z důvodu bezpečnosti nepřístupných míst.

„Škody napáchané nejrozsáhlejším požárem, který se v Česku rozhořel 24. července, jsou opravdu velké. Už při první návštěvě Českého Švýcarska jsem slíbila, že uděláme maximum a najdeme finance, abychom parku i postiženým obcím s odstraněním následků požáru pomohli. Výzvu jsme s obcemi, i národním parkem intenzivně komunikovali, takže cílí opravdu tam, kde je aktuálně pomoc nejvíce potřeba,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Peníze z dnes vyhlášené výzvy pomohou obnovit komunikace, cesty, zdroje pitné vody, i poškozenou odpadovou infrastrukturu, jako jsou kontejnery či sběrné nádoby. Dotace dále směřují na zajištění skal, kterým v důsledku vysokých teplot způsobených požárem hrozí řícení. Obce také mohou dát dohromady veřejně přístupná místa včetně založení nové zeleně.

„Rovněž zafinancujeme odstranění požárem poškozených lesních porostů v blízkosti katastrů obcí. Obce mohou také získat peníze na likvidaci odpadu, který se nahromadil v souvislosti s požárem. Zaměříme se i na prevenci, takže obcím a městům na území národního parku poskytneme finance na preventivní opatření, konkrétně na zkapacitnění vodních nádrží, budování nových vodních ploch, posílení vodovodních řadů nebo osazení hydrantů. Musíme obce na podobné scénáře lépe připravit, to je bez diskuze,“ informuje ministryně Anna Hubáčková.

O peníze mohou žádat všechny obce a města, která svým katastrem zasahují do území NP České Švýcarsko, dále pak Správa Národního parku České Švýcarsko a Ústecký kraj. Podpora bude až 100procentní.

Dotace budeme vyplácet zálohově, tedy ‚dopředu' a následně se vyúčtují podle skutečných nákladů. Maximální výše podpory na jeden projekt může být až 15 milionů korun,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, jehož organizace žádosti vyřizuje. „Příjem žádostí spustíme už 1. září a potrvá do konce října letošního roku, nejpozději však do vyčerpání alokace,“ uzavírá Petr Valdman.

Detail výzvy

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

Do požárem zasaženého Českého Švýcarska posílá ministryně Hubáčková 100 milionů

Do požárem zasaženého Českého Švýcarska posílá ministryně Hubáčková 100 milionů

Ničivý požár zničil rozsáhlé území Národního parku České Švýcarsko, vážně zasaženy byly i některé obce. Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR připravily speciální dotační výzvu, která pomůže s obnovou infrastruktury i likvidací škod a zároveň podpoří ...

Chceme Cirkulární Česko: Miliarda korun zamíří na podporu projektů oběhového hospodářství

Chceme Cirkulární Česko: Miliarda korun zamíří na podporu projektů oběhového hospodářství

Vzniknou nová re-use centra, sběrné dvory, systémy pro třídění nebo třídicí linky. Aktuální balíček vyhlášených výzev z Operačního programu Životní prostředí 2021-2027 se soustředí jak na projekty v sektoru oběhového hospodářství, tak i na podporu aktivit v oblasti zvyšování kvality ovzduší. Pro ...

„Bez vody to nepůjde,“ říká ministryně Anna Hubáčková. Nová vlna dotací z OPŽP za 24 miliard na vodovody i zadržování vody v krajině

„Bez vody to nepůjde,“ říká ministryně Anna Hubáčková. Nová vlna dotací z OPŽP za 24 miliard na vodovody i zadržování vody v krajině

Příspěvek na nové čistírny odpadních vod, včetně domovních čistíren pro jednotlivé domy, nebo na jejich modernizaci, výstavbu vodovodů, kanalizace a úpraven pitné vody, nabízí právě otevřené výzvy z nového Operačního programu Životní prostředí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688