mzv.cz (MZv ČR)
Investice  |  19.08.2022 02:04:00

Promění se Španělsko v giganta v oblasti čipů a polovodičů?

Promění se Španělsko v giganta v oblasti čipů a polovodičů?

18.08.2022 / 08:53 | Aktualizováno: 18.08.2022 / 08:56

V poslední době se v diskuzi o směřování Evropy často skloňovala zejména „Zelená dohoda pro Evropu“. Tzv. „Green Deal“ je však pouze jednou ze šesti priorit Komise na současné pětileté období (2019-2024). Dalším bodem na seznamu priorit je tzv. „Evropa připravená na digitální věk“.

Ten si klade za cíl modernizovat Evropu prostřednictvím digitalizace a to způsobem, ze kterého bude mít prospěch nejen veřejnost, ale i podniky a, v neposlední řadě, životní prostředí. Jedním z přijatých opatření na půdě Evropské unie je Evropský akt o čipech, jehož účelem je dále posílit evropskou konkurenceschopnost v oblasti mikroelektroniky a polovodičových technologií. Zde se sluší podotknout, že ačkoliv je Evropská unie v oblasti technologií současným světovým lídrem, na trhu s mikročipy zaujímá desetiprocentní podíl. To, že Komise považuje tento strategický sektor za důležitý dokládá i finanční podpora aktu, která přesahuje 43 miliard eur, což by mělo do roku 2030 uvedený desetiprocentní podíl na světové produkci až zčtyřnásobit.

Ambiciózně se ke zmíněnému aktu postavila španělská vláda premiéra Sáncheze, která v rámci Plánu obnovy, transformace a odolnosti schválila tzv. PERTE (strategický projekt dotovaný vládou) pro čipy pro mikroelektroniku a polovodiče, pro nějž byla stanovena prozatímní dotace do roku 2027 ve výši 12,25 miliard eur.

Projekt čipů stojí na čtyřech pilířích, kterými jsou posílení vědecké kapacity, designová strategie, výstavba výrobních závodů a v neposlední řadě dynamizace ICT zpracovatelského průmyslu. Je tak nesporné, že jedná se o projekt skutečně velikého rozsahu, který zahrnuje nejen výrobní řetězec v jeho celistvosti, ale také výzkum a vývoj nových technologií v této oblasti.

Nedostatek polovodičů je problémem, který sužuje světový výrobní průmysl od konce roku 2020, kdy došlo k paralyzaci jejich produkce vinou pandemie a s ní spojených „lockdownů“. Tyto čipy pomáhají fungovat řadě moderních zařízení od automobilů přes notebooky až po vysavače. Pro českého spotřebitele se nedostatek polovodičů stal nejčastěji skloňovaný zejména s výrobními problémy v podstatě celého koncernu Volkswagen, tedy i automobilky Škoda Auto.

V současné době existuje ve Španělsku něco málo přes sto firem, podnikajících na trhu s mikročipy, přičemž k samotné výrobě pak dochází zejména v oblasti Asie. Španělský projekt si tak klade za cíl výrazně vyšší míru autonomie Evropy a Španělska v oblasti výroby mikročipů.

Otázkou zůstává, jak rychle se španělský, potažmo evropský plán podaří realizovat, jelikož nedostatek polovodičů je stále přetrvávajícím problémem trhu a lze očekávat, že poptávka po těchto čipech v budoucnu nadále poroste. Faktem však zůstává, že Španělsko schválením projektu takového rozměru aspiruje přinejmenším na jednoho z evropských lídrů v oblasti výroby čipů, což bezesporu vytváří prostor potenciálním obchodním příležitostem také pro české firmy působící v tomto sektoru.

Vypracovala: Daniela Čapková, ekonomická diplomatka ZÚ Madrid


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688