Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.08.2022 15:32:58

Meme mánie – dějství druhé?

Růst popularity fundamentálně spíše slabších, ale na sítích populárních akcií, byl spojována s uzavíráním ekonomiky, lidmi sedícími doma, likviditou od centrálních bank a šeky od vlády. Nyní v podstatě všechny tyto faktory pominuly, ale meme akcie se již nějakou dobu těší další vlně zájmu. Pár poznámek.

Následující graf od The Daily Shot ukazuje, kam se od poloviny května pohnul celý americký trh, ony meme akcie a akcie společnosti Bed, Bath and Beyond (BBBY).

Meme mánie – dějství druhé?
Zdroj: Twitter

Morningstar u BBBY píše o restrukturalizaci, divesticích, snaze zaměřit se opět na jádrovou činnost (vybavení domácností), odchodu ředitele firmy. To vše s tím, že firma nemá žádnou konkurenční výhodu. A pokud se podíváme na její výsledky, vidíme následující: Tržby klesají (jsou tu i ony divestice). Již na úrovni provozního zisku je firma roky v červených číslech. Za posledních 12 měsíců to platí i o provozním toku hotovosti, na úrovni volného cash flow (CF po investicích) je BBBY v záporu již léta.

To vše automaticky neznamená, že by akcie firmy nemohly být atraktivní, musely být nějakou sítěmi nafouknutou bublinou a podobně. Fundamentální profil je tu ale celkem jasný a The Daily Shot tuto společnost nepřekvapivě zahrnuje do grafu právě jako jednoho ze zástupců oněch meme akcií. Tedy akcií, které jsou intenzivně probírány na sociálních sítích a nakupovány retailovými investory, mnohdy z důvodu jakési rebelie proti krátkým pozicím institucionálních investorů. Kteří sází, či sázeli na další pokles cen akcií tažený nevalným fundamentem. Meme akcie obecně jsou pak považovány za značně riziková aktiva a jejich výkony tudíž indikátorem investičního sentimentu a postoje vůči riziku.

Podle grafu jsou meme akcie během posledních týdnů zpět ve velkém stylu. Může to souviset s úvahami, že to se zvedání sazeb už nebude tak razantní, protože inflační tlaky poleví, či již začaly polevovat. Úvah kolem meme akcií můžeme vymyslet celou řadu a také se tak děje. Zamíchány sem jsou i témata jako demokratizace financí a podobně. V jádru věci tu ale (snad) stále hovoříme o tom, zda je v těchto akciích skryta nějaká doposud neobjevená, či dokonce neprávem popíraná hodnota. Co BBBY?

Firma má kapitalizaci 1,84 miliard dolarů (viz i akcie malých firem, o kterých jsem tu psal včera). Volný tok hotovosti je nyní u BBBY v záporu, beta jako ukazatel rizika se blíží dvěma (tedy riziko značné). Podle mých hrubých kalkulací by kapitalizaci firmy ospravedlnil třeba následující scénář toku hotovosti patřícího akcionářům:

Meme mánie – dějství druhé?

Podle mých výpočtů by tedy firma na ospravedlnění současné kapitalizace měla pro akcionáře do deseti let generovat více než 350 milionů dolarů ročně (pak růst o 5 % ročně). Poslední dnešní obrázek porovnává výkony BBBY a dvou zřejmě nejznámějších zástupců meme tématu:

Meme mánie – dějství druhé?
Zdroj: Twitter


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688