Jan Berka (Roklen24)
Makroekonomika  |  18.08.2022 14:21:09

Turecká centrální banka snižuje sazby při 80% inflaci

Turecká centrální banka snižuje sazby při 80% inflaci

Jan Berka
14:21 18. srpna 2022
Zdroj: Depositphotos

Dnešní zasedání turecké centrální banka přineslo překvapení. Zatímco trh očekával, že banka ponechá hlavní sazbu beze změny, skutečností bylo snížení o procentní bod. Stalo se tak v situaci, kdy turecká inflace dosahuje bezmála 80 %. Inflační cíl je přitom 5 %.

Turecko zřejmě uchlácholily miliardy z Ruska. Podle Bloombergu Rusko pomohlo Turecku navýšit devizové rezervy o více než deset miliard dolarů během dvou týdnů. Zdroje měly pramenit z investice ruského Rosatomu do turecké dceřiné společnosti, která staví jadernou elektrárnu Akkuyu na pobřeží Středozemního moře za 20 miliard dolarů. Turecký ministr financí Nebati již na začátku srpna avizoval, že objem rezerv se podaří navýšit díky peněžním transferům z ostatních zemí. Konkrétně však žádnou nezmínil.

Růst inflace je dle vyjádření centrální banky způsoben zpožděnými a nepřímými vlivy rostoucích nákladů na energie v důsledku geopolitického vývoje, nastavením cen, které nemají fundamentální základy, a rovněž silnými negativními nabídkovými šoky způsobenými růstem světových cen energií, potravin a zemědělských komodit. Výhledově banka očekává, že dynamika růstu cen poleví. Vrcholu by mělo být dosaženo na podzim na úrovni 85 % meziročně. Na konci roku očekává posun na 60 %.

Dle banky je klíčové, aby podmínky financování zůstaly příznivé pro zachování dynamiky růstu průmyslové výroby a pozitivního vývoje zaměstnanosti v období rostoucí nejistoty ohledně globálního růstu i stupňujících se geopolitických rizik. Z toho důvodu rozhodla o snížení hlavní úrokové sazby o jeden procentní bod z 14 % na 13 %. Nemělo by se přitom jednat o měnověpolitický obrat v rámci cyklu.

Překvapení se projevilo na kurzu turecké liry, která proti dolaru skokově oslabila o zhruba procento. Část ztrát kurz již smazal. Nepředpokládáme, že by dnešní kroky vyvolaly výraznější lirový výprodej. Turecká centrální banka proti tomuto scénáři již dříve zahájila opatření, ať už formou podpory „liralizace“ turecké ekonomiky, která je zaměřená na převod zahraničních depozit do lir, tak formou devizových intervencí.

Zdroj: CBRT, Bloomberg, Reuters 

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688