Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  17.08.2022 18:22:00

Akcie se skutečně nízkými valuacemi

Valuace u celého indexu SPX nejsou moc dobrým indikátorem vývoje v několika dalších měsících či pár letech (otázka je, zda nějaký takový indikátor vůbec existuje). U dlouhodobější návratnosti je korelace slušnější s tím, že vysoké PE se pojí s nižšími dlouhodobějšími návratnostmi a naopak. U akcií menších firem je tato korelace PE/návratnost slabší. Ale i tak je trochu s podivem, jak málo se hovoří o současných, z historického hlediska extrémně nízkých valuacích tohoto sektoru.

Na zmíněný extrém tu poukazuji již nějakou dobu, dnes jej budu demonstrovat na základě grafu od BofA. Ukazuje PE Russellu 2000, nyní se jeho hodnota pohybuje mezi 11 – 12 a nachází se tak hluboko pod průměrem. Je na úrovni podobné jako během finanční krize, popřípadě na standardech počátku devadesátých a konce osmdesátých let:

10

Zdroj: Twitter

Z grafu vidíme, že finanční krize a tehdejší ekonomický útlum také přinesly značnou valuační korekci menších firem, následoval ale zase celkem prudý růst z PE kolem 11 až k 18 – 19. Samotné PE (tedy bez změny zisků) zvedlo ceny akcií v tomto segmentu asi o 60 %. Celkově vidíme, že horší ekonomické prostředí (prasknutí internetové bubliny, finanční krize) malým firmám moc nesvědčí, opak platí o boomu. To může souviset s tím, že malé firmy jsou obecně považovány za rizikovější a rizikovějším aktivům investoři během náročnějších období obvykle moc nefandí. Možná vyjma kontrariánů.

O malých firmách mluvila nedávno Jill Carey Hall z Bank of America Securities. Podle ní jde o segment více vychýlený směrem ke službám, které si nyní podle některých ekonomických indikátorů povedou nyní docela dobře. K tomu analytička zmínila pozitivní výhled u investic firem - a malé firmy jsou svými finančními výsledky prý více korelovány s Capexem, než firmy velké.

Investoři se mají nyní podle řady komentářů a rad zaměřovat na kvalitu, což je do určité míry ekvivalentem nižšího rizika (nehovoříme zde ale o rozdělení akcií na defenzivní a cyklické). Menší společnosti by asi definici této kvality mnohdy nesplňovaly, protože jejich rozvahy mohou být slabší, to samé platí o tržní pozici, maržích. Zajímavé pro mě je, že Jill Carey nezmínila vztah tohoto sektoru k inflaci – podle mne může určitá přehlíživost investorů pramenit právě z toho, že tento segment má nižší tržní sílu na vstupech i výstupech a tudíž není tak odolný v prostředí vyšší inflace.

Odbornice naopak hovořila o tom, že malé firmy více odráží riziko recese. Tento argument jsem již slyšel, zase tak velký smysl mi nedává – to by se na akciích malých firem museli systematicky pohybovat jiní investoři, než na zbytku akciového trhu. Takové tvrzení by mi více sedělo třeba v případě, že by s recesí více počítali trhy dluhopisové, kde je segmentace investorů s možným jiným názorem celkem možná.

Každopádně, co možný návrat k průměru, či dokonce nad něj, o kterém bychom mohli při pohledu na uvedený graf třeba uvažovali? Podle mne bude do značné míry záviset na tom, zda opadnou zatím nepřecházející přechodné inflační tlaky. A jak moc se inflační prostředí vrátí směrem ke starému „novému normálu“ (dezinflační tlaky), či starému starému normálu (tlaky inflační) – viz i pondělní a páteční úvahy u novém ekonomicko investičním režimu. Že návraty k průměru nemusí být ani zde samozřejmostí, ukazuje cca první čtvrtina grafu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688