Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  17.08.2022 11:23:27

Významná slovenská hliníkárna končí kvůli drahé elektřině s výrobou a propouští, zastoupí ji dodavatelé z Číny a Ruska. Již včera oznámila „zavření krámu“ klíčová evropská zinkovna


Jediná slovenská hliníkárna Slovalco končí s výrobou. Hlavním důvodem jsou vysoké ceny elektřiny na evropském trhu, jak dnes uvedl většinový vlastník závodu ze Žiaru nad Hronom, norská společnost Norsk Hydro. Ceny elektřiny na rok 2023 jsou podle něj tak vysoké, že by se výroba hliníku na Slovensku nevyplatila.

Včera ceny elektřiny na evropském trhu opět „lámaly rekordy“. V Německu, klíčovém trhu celé EU, se elektřina s dodáním příští rok historicky vůbec poprvé dostala na cenovou úroveň nad 500 eur za megawatthodinu. Meziročně velkoobchodní elektřina v Německu zdražuje o zhruba 500 procent.  

Už v červenci hliníkárna Slovalco oznámila poměrně rozsáhlé propouštění. Zbavuje se tří stovek ze svých 450 zaměstnanců. Závod nyní omezí svoji činnost na recyklaci a zpracování šrotu.  

Generální ředitel slovenského závodu dnes uvedl, že hliníkárna zajišťovala dodávky celé Evropě. Nyní je podle něj zastoupí ruští a čínští dodavatelé.

Jde tak o další příklad toho, jak nezvládnutá energetická politika Německa uplynulého desetiletí a nedomyšlená zelená transformace EU vedou k extrémně vysokým cenám energií, které ničí průmysl starého kontinentu. Situaci samozřejmě markantně zhoršují dopady války na Ukrajině.

Nicméně fundamentálním důvodem drahých energií a citelně zvýšené zranitelnosti EU vůči snížení dodávek ruského plynu je dlouhodobé podinvestování tradiční evropské energetiky. To těsně souvisí s odstavováním německých jaderných elektráren či až příliš riskantní sázkou na nestabilní obnovitelné zdroje, která – jak se nyní ukazuje – se nevyplácí.

Slovenská hliníkárna není jedinou aktuální obětí výše uvedeného. Od 1. září končí s výrobou také jedna z největších evropských zinkoven, závod v nizozemském Budelu. Důvodem jsou opět vysoké ceny energií v EU.     

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688