mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  16.08.2022 18:43:31

Důraz na udržitelný rozvoj města New York přináší řadu příležitostí i pro české podnikatele

Důraz na udržitelný rozvoj města New York přináší řadu příležitostí i pro české podnikatele

16.08.2022 / 17:53 | Aktualizováno: 16.08.2022 / 18:19

Rozvoj chytrých měst zaznamenal v poslední době celosvětově silný vzestup. Stát New York a zejména město New York se snaží jít příkladem a orientovat své směřování k zelenější a „chytřejší“ budoucnosti.

New York City Economic Development Corporation (NYCEDC) stojí v čele jednoho z největších projektů bojujících za „zelený New York“. Město má jedny z největších vodních a odpadních infrastruktur, a také jednu z nejhustších sítí veřejné automobilové dopravy na světě. Veškerý tento provoz spotřebovává množství energie a na druhé straně vytváří enormní množství odpadu. Cílem projektů organizovaných například právě NYCEDC je zajištění přístupu k novým a obnovitelným technologiím.

Nad rámec toho funguje ve městě na zhruba 9 000 start-upů se souhrnným obratem přes 70 miliard amerických dolarů. Největší pozornost je věnována obnovitelným energiím, zejména pak slunečním a větrným elektrárnám, které mají díky místním podmínkám velký potenciál. Vysoká poptávka je v současné době v oblasti také po elektrických bateriích a v oblasti vývoje softwaru pro elektromobilitu. Zřetel je brán také na její uchování a hospodárné využití energie.

Nicméně vše není jen o výrobě elektrické energie. Kromě obnovitelné energie jsou dalším důležitým prvkem například také tzv. chytré budovy (smart buildings). Ty jsou od začátku navrženy tak, aby shromažďovaly data o provozu budovy, která by následně mohly vyhodnotit, a na základě těchto dat upravit svůj provoz. Pilotní projekt chytrých budov byl spuštěn v oblasti Hudson Yards na Manhattanu, kde vyrostla jedna z prvních chytrých čtvrtí na světě. V oblasti bývalého brownfieldu vznikl díky spolupráci New Yorské univerzity a stavební společnosti Related Companies obytný i komerční prostor, který se může pyšnit platinovým LEED certifikátem udržitelnosti, což z tohoto projektu dělá opět průkopníka. Za energetickou udržitelností celého komplexu stojí propracovaný systém vytápění, rekuperace, cirkulace dešťové vody a v neposlední řadě také důmyslná recyklace odpadu. Celý tento proces však není možné uskutečnit bez množství čipů, senzorů a datové analýzy. Ucelená řešení datového využití a jejich aplikace v praxi lákají investory čím dál tím více. Zejména v tomto sektoru se tak českým společnostem otevírá celá řada možností. Úspěšné vykročení do podnikání na novém trhu je základem. Jedním z prvních kroků může být například účast na veletrzích či konferencích, která umožní českým firmám získat první důležité kontakty. Každoročně se také v New Yorku koná například konference Smart Cities New York, která v roce 2022 připadá na 24. a 25. října.

Samozřejmě vše není jen o moderních technologiích, ačkoli ty jsou stále více využívány. Kromě projektů pro vybudování chytřejších měst, působí v New Yorku také projekty zacílené na vytvoření čistšího města. Mezi tyto projekty patří například New Yorský projekt Clean Neighborhoods.

Projekty chytrých měst tak přinášejí nejen nové možnosti využití moderních technologií, ale také dávají šanci pro vytvoření nových pracovních míst a uplatnění nových, nikdy předtím nevyužitých, technologií. Všechny plány a projekty pro zdravější a zelenější budoucnost vytváří prostor pro české společnosti, které mají zejména v oblasti výroby elektrické energie a jejího využití bohaté zkušenosti. Jakákoliv chytrá řešení zajišťující čistší pracovní a životní podmínky nezůstanou dlouho bez zájmu.

Lucie Hindlsová, ekonomická diplomatka
Adam Vymazal, stážista

Hudson Yards

Hudson Yards


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688