Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.08.2022 15:03:32

Co se děje s Erste? - TA naznačuje možnou přípravu na růst

Akciové trhy v zámoří se už dva měsíce zvedají ze dna, ale akcie Erste Bank, které jsou obvykle vysoce citlivé na aktuální tržní sentiment, za tímto pozitivním vývojem výrazně zaostávají. Zkusme se podívat, co se to s tímto titulem děje z technického pohledu ve srovnání s tituly z oboru.

Dlouhodobě platí, že akcie Erste Bank se pohybují v tandemu s celým evropským bankovním sektorem, který reprezentuje bankovní index Stoxx 600 Banks. Na první pohled je patrné, že tato korelace výrazně poklesla. Korelace mezi akciemi Erste Bank obchodovanými ve Vídni a tímto indexem činila v 1Q 2022 vysokých 0,86. Za 1H tohoto roku činila 0,83, ale za poslední měsíc a půl propadla na 0,66. V praxi se to projevilo tak, že bankovní index na svá maxima z konce května ztrácí 4 %, zatímco akcie Erste zaostávají za svým lokálním maximem ze začátku června o 20 %. Od svých červencových minim se Stoxx 600 Banks odrazil již o 15 %, zatímco Erste Bank, které se obvykle hýbou mnohem rychleji než tento souhrnný index, přidaly jen velice slabých 8 %.

TA1

Bankovní index Stoxx 600 Banks od konce května umazal již většinu ztrát.

TA2

Pohled na Erste Bank od začátku roku. Zatímco akcie Erste Bank ztrácejí od začátku roku přes 40 %, zmiňovaný bankovní index odepisuje pouhých 7,5 %. To je další důkaz o propastném rozdílu mezi obchodováním s akciemi Erste Bank a průměrem evropských bank.

TA3

Pohled na Stoxx 600 Banks od začátku roku ukazuje, že hodnota indexu se už posunula nad hranici svého 100denního klouzavého průměru, zatímco akcie Erste se jen nesměle přibližují svému klouzavému průměru za posledních 50 dní.

TA4

Technická analýza akcií Erste Bank odhaluje, že titul v posledních týdnech prochází konsolidací připomínající tvorbu dna v návaznosti na sérii propadů z první poloviny roku. V takovéto bezesměrné konsolidaci ještě může samozřejmě nějakou dobu pokračovat, ale pokud si trhy udrží své nedávné zisky, tak výrazně narostou šance na to, že akcie Erste rychle doženou to, co vůči zbytku trhu zameškaly. Cena akcií Erste Bank se sbíhá do trojúhelníku (viz bílý trojúhelník na prvním grafu), což může naznačovat, že se schyluje k proražení na jedné nebo druhé straně. Vzhledem k tomu, jak se chová trh jako celek, se misky vah naklánějí ve prospěch proražení a prudkého pohybu na horní straně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688