Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  16.08.2022 08:05:25

Německý ZEW index by měl ukázat na prohlubující se negativní sentiment (Ranní zpráva z finančního trhu)

Tuzemské ceny průmyslových výrobců by měly stále růst závratným tempem, byť by mělo dojít k nepatrnému zpomalení jejich meziroční dynamiky. ZEW index potvrdí negativní vyhlídky pro německou ekonomiku z pohledu investorů. Polská jádrová inflace by měla jen lehce zrychlit. Průmyslové produkci v USA by k meziměsíčnímu růstu měl pomoci automobilový průmysl. Trh s nemovitostmiUSA se nadále ochlazuje. Včerejší datačínské ekonomiky vysílají mírně výstražný signál pro budoucí globální poptávku.

Důvěraněmeckou ekonomiku nadále slábne.

Meziroční růst tuzemských cen průmyslových výrobců v červenci podle nás po delší době nepatrně zpomalil na 28,1 % z červnových 28,5 %. Meziměsíční dynamika cen ve výrobním sektoru by nicméně měla zůstat stále vysoká (+1,3 %). Srpnový ZEW index by měl nadále nasvědčovat negativním vyhlídkám pro německou ekonomiku. Složka hodnotící očekávání budoucího ekonomického vývoje se bude podle našeho odhadu nadále pohybovat kolem nejnižších úrovních od začátku měření (2011), byť by mělo dojít k nepatrnému zlepšení. Důvěruněmeckou ekonomiku snižuje hlavně nejistota ohledně dodávek kritických energetických surovin a sílící obavy z recese. Polská jádrová inflace podle konsensu analytiků v červenci zrychlila jak v meziměsíčním, tak i meziročním srovnání na 9,2 % y/y a 0,6 % m/m.

Průmyslová produkce v USA by po červnovém poklesu o 0,2 % měla za červenec vykázat meziměsíční růst o 0,3 %. Podobně jako u nás nebo v regionu by k tomu měly přispět oživení produkce v automobilovém průmyslu a dosud nevyřízené objednávky vlivem nedostatku výrobních komponentů. Po mohutné vlně expanze nemovitostního trhu v USA, která následovala post-covidové uzavírky, by mělo nadále docházet k jeho ochlazování. Nicméně počty nově zahájených staveb by se měly navracet ke stále relativně silným úrovním z období před pandemií.

Koruna podobně jako region odevzdala zisky z minulého týdne.

Včera nám toho makroekonomický kalendář příliš nenabídl. Za zmínku nicméně stojí zveřejněná datačínské ekonomiky. Překvapivá zklamání přinesla jak data průmyslové produkce, tak i maloobchodních tržeb, což donutilo čínskou centrální banku snížit úrokové sazby, byť nepatrně o 10 bb. Horší vyhlídky druhé největší světové ekonomiky by nenesly příliš dobré zprávy pro stále se zotavující globální poptávku.

Nový člen bankovní rady ČNB J. Frait ve svém článku pro Hospodářské noviny zmínil, že současnou úroveň úrokových sazeb na 7 % považuje za dostatečně restriktivní. Neboť pozoruje ochlazení na úvěrových a nemovitostních trzích a zároveň reálné poklesy v maloobchodních tržbách a spotřebě domácností. Jako klíč ke zpomalení inflace vidí zpomalení globální poptávky, ke kterému by měly vést propady větších ekonomik do recese, a také utahování měnové politiky ze strany klíčových centrálních bank, jako ECB a Fed. Víceméně tak jen potvrdil vyznění písemného zápisu z posledního měnověpolitického jednání z minulého pátku.

Středoevropské měny včera bez většího povzbuzení ze strany makroekonomických dat oslabovaly a odepisovaly tak zisky z konce minulého týdne. Nejslabší seanci zaznamenal maďarský forint, který oslabil až těsně pod 400 HUF/EUR (-1,54 %). Následoval jej polský zlotý (-0,57 %) a pak česká koruna, která obchodování uzavřela na 24,47 CZK/EUR. Dolar včera naopak těžil z mírně negativního sentimentu vlivem horších datčínské ekonomiky a posílil tak vůči euru až ke 1,016 USD/EUR. Riziková aktiva po úspěších z minulého týdne vstoupila do toho nového obezřetně.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688