skoda-auto.cz (Škoda auto)
Auto Moto  |  15.08.2022 08:59:53

ENYAQ iV dostává vylepšený software

Poprvé se zákazníci automobilky ŠKODA mohli s novým softwarem ME3 setkat u verze ENYAQ COUPÉ iV představené začátkem letošního roku. Nově si jeho benefity budou moci dopřát všichni majitelé modelové řady ENYAQ iV, tedy i majitelé vozů, kteří doposud používají software verze ME2, která ale i tak zůstává plně bezpečná a funkční.

Software ME3 přináší řadu novinek.

Nový software přináší vylepšení funkcí, ovládání a designu infotainmentu, virtuálního kokpitu a head-up displeje. Vylepšeních doznala navigace, rozšíření se dočkaly rovněž online služby ŠKODA Connect a v neposlední řadě došlo navýšení maximálního nabíjecího výkonu, což umožnilo zkrátit dobu nabíjení. Ale pěkně popořádku:

Rychleji a s vyšším výkonem

Díky softwaru ME3 lze při nabíjení stejnosměrným proudem nově využít u vozů s 62kWh baterií standardně nabíjecí výkon až 120 kW, u větší baterie s kapacitou 82 kWh pak až 135 kW. Prvních sto kilometrů pro další jízdu přitom lze doplnit už za sedm minut nabíjení.

Lepší péče o baterii

Pomocí tlačítka na centrálním displeji lze aktivovat nový režim péče o baterii. Jeho funkce spočívá v tom, že se baterie nedobíjí až do maximální kapacity. Ta je v případě potřeby pochopitelně nadále k dispozici. „Nový režim péče o baterii omezí maximální hodnotu dobíjení na 80 procent kapacity trakční baterie, což pozitivně ovlivňuje její trvanlivost a napomáhá dlouhodobému zachování její maximální kapacity. Pokud zákazník potřebuje plnou kapacitu baterie jednorázově využít, třeba při delší cestě, může posuvníkem navolit až plných 100 procent. Po nabití na tuto hodnotu režim péče o baterii automaticky sníží limit zpět na zmíněných 80 procent,“ popisuje Jaromír Mendl z produktového marketingu modelové řady ENYAQ iV.

Nový režim péče o baterii napomáhá dlouhodobému zachování její maximální kapacity.

Zvýšil se dojezd v zimních podmínkách

Nový software přináší také vylepšený tepelný management akumulátoru. Regulace jeho teploty se nyní spouští při nižších teplotách než doposud a v reálném čase se neustále upravuje na optimální úroveň. Díky tomu se akumulátor rychleji dostane na ideální pracovní teplotu, což v chladných zimních podmínkách přináší více kilometrů dojezdu.

Lepší ovládání tempomatu a Travel Assist

Vylepšení se dočkala i funkce ovládacího tlačítka Travel Assist na pravém rameni multifunkčního volantu. Na základě zpětné vazby od zákazníků je teď funkce aktivní při každé aktivaci Adaptivního tempomatu. Nemusí se zapínat tlačítkem. To už slouží jen jako přepínač mezi funkcemi Travel Assist a samostatného tempomatu ACC.

Snazší plánování nabíjecích zastávek

Vylepšení se dočkalo i plánování trasy, v němž se zobrazuje nabíjení po cestě včetně zbývající kapacity baterie a odhadovaného času doplnění energie. Navigace umí do trasy lépe přidávat alternativní nabíjecí stanice. Ty lze jednoduše vyhledávat a filtrovat podle různých kritérií – například zda má jít o stanici IONITY či Powerpass, podle požadovaného výkonu a podobně.

Virtuální Kokpit a Head-up přehledněji

Údaje na Virtuálním Kokpitu a Head-up displeji dostávají s novou verzí softwaru vylepšené zobrazování. Objekty v okolí vozu vypadají nyní reálněji, úroveň nabití baterie se kromě příslušného symbolu ukazuje i v procentech.

Personalizace, vzdálený přístup a import destinace

Nová verze softwaru ME3 se dotýká také online služeb ŠKODA Connect. „ENYAQ iV je stále online. Jednou z dostupných funkcí je i personalizace několika nastavení vozidla. Pokud se zákazník přihlásí ve vozidle svým ŠKODA ID účtem, jsou z jiných vozů ŠKODA – které tuto službu podporují –, přeneseny oblíbené preference nastavení různých systémů. Tedy například při přesednutí z jiného vozu ENYAQ iV se přizpůsobí nastavení elektrických sedadel, zrcátek, klimatizace nebo asistenčních systémů. Zvolený uživatelský profil lze chránit S-PIN kódem a a je automaticky přiřazen ke konkrétnímu fyzickému klíči auta,“ popisuje specialista ŠKODA Connect František Budinský.

Díky online službě ŠKODA Connect si můžete přenášet osobní nastavení i mezi více vozy ŠKODA.

Díky tomu, že vůz je neustále připojený, lze na dálku sledovat jeho stav nebo například aktuální parkovací polohu. Dále lze v pohodlí domova naplánovat trasu a destinaci následně odeslat do vozu. Aplikace MyŠKODA při výpočtu trasy počítá také s aktuální úrovní nabití baterie. Díky tomu je schopna po cestě naplánovat nabíjecí stanice a to v současné verzi aplikace ve spolupráci s populárním serverem ABRP (A Better Route Planner). Po odeslání finální destinace do vozu je trasa znovu přepočtena na vzdáleném serveru s využitím služby Výpočet trasy online, aby bylo zajištěno, že se situace v mezičase nezměnila.

ENYAQ_ME3-14 Cestování s novým softwarem ME3 je vyloženě zábavné a to i díky vylepšené aplikaci MyŠKODA.

Příště už vzduchem

U vozů vybavených software ME3 bude další aktualizace software probíhat v budoucnu již na dálku prostřednictvím Aktualizace systému online, tedy bez nutnosti fyzické návštěvy servisního partnera. Stačí mít aktivní služby ŠKODA Connect.

Porucha? Volám

V infotainmentu automobilu přibyla také služba pro volání asistence při poruše nebo pokud je potřeba konzultace. Pokud třeba starší vůz nemá z výroby na stropě příslušná tlačítka, lze přes displej zavolat asistenční službu, nebo infolinku ŠKODA AUTO. Při volání asistenční služby odešle vůz svou polohu a také další detaily, které operátorům pomohou při řešení případného problému. Tato služba je k dispozici po celé Evropě.

ENYAQ_ME3-22

Jak bude probíhat aktualizace softwaru ME3 v praxi?

Místní partneři ŠKODA se obrátí na majitele vozu ENYAQ iV, kterých se aktualizace softwaru týká, a domluví si s nimi servisní schůzku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688