Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  14.08.2022 13:52:02

Příští týden uveřejní výsledky u nás VIG, dále Home Depot, Macy’s, Uniper, z makročísel především US maloobchodní tržby

Akciové trhy v zámoří tento týden pokračovaly v optimistickém sentimentu, k němuž nejvíce přispěla středeční makroekonomická data. Spotřebitelská inflace v USA dosáhla v červenci 8,5 % r/r, což bylo pod očekáváním trhu 8,7 % a pod červnovým údajem 9,1 %. Investoři si výsledek přeložili tak, že centrální banka Fed ztrácí argument pro rychlejší zvyšování úrokových sazeb, a akciové indexy se tak vydaly ke svižnému růstu. K dobrému sentimentu přispěl i relativní klid v geopolitické oblasti.

Americké akciové indexy přidaly okolo 2 % t/t a evropské indexy mezi 1-2 % t/t.

Domácí index PX následoval zahraniční trhy a přidal slušných 2,28 % t/t na 1261,7 b.

Společnosti na BCPP

Na pražské burze pokračovala výsledková sezóna za druhé čtvrtletí tohoto roku. Svá čísla zveřejnil Avast, který za 1H22 reportoval tržby 472 mil. USD (+0,2 % r/r) a pokles provozního zisku EBITDA o 8 % na 249,7 mil. EUR. Vzhledem k blížícímu se dokončení fúze s NortonLifeLock již nejsou hosp. výsledky kurzotvorné. Akcie mírně korigovala předchozí růst po oznámení předběžného schválení fúze britským regulátorem a zakončila týden na úrovni 195,6 (-2,2 % t/t).

Hlavní událostí výsledkové sezóny pak byl ČEZ, který reportoval čísla sice pod odhady analytiků (EBITDA +34 % r/r na 15,6 mld. a čistý zisk 6,9 mld. ), nicméně výrazně zvýšil celoroční výhled, kde nyní očekává EBITDA v rozmezí 110-115 mld. (doposud 95-99 mld. ) a očištěný čistý zisk 60-65 mld. (doposud 45-49 mld. ). Cena akcií je pak v současné době ovlivňována více jednáním o zavedení daně z „mimořádných zisků“ než samotným fundamentem společnosti. Konkrétnější podoby případné daně bychom se měli dočkat do 10. září. Akcie pak v souhrnu celého týdne posílily o 5,0 % na 1 090 , což byla nelepší výkonnost v rámci pražské burzy.

Nedařilo se naopak akciím Pilulky, která bez jakýchkoliv významnějších zpráv odepsala 3,8 % t/t na 1 010 a od začátku tohoto roku ztrácí již 40 %.

Výhled na příští týden

Pozornost investorů se nyní zcela soustřeďuje na rychlost zvyšování sazeb v USA v souvislosti s vývojem inflace. Příští týden tuto debatu doplní zápis z červencového zasedání Fedu, který bude zveřejněn ve středu. Investoři chápou poslední mírně nižší inflaci v USA jako indikaci, že Fed nepřistoupí k razantnějšímu zvyšování sazeb (o více než 50 bazických bodů) a na příštím zasedání v září zvýší sazby z 2,50 na 3,00 %. Pokud zápis potvrdí ochotu Fedu k tomuto postupu, trh může opět reagovat pozitivně. Výsledková sezóna bude již jen mírně doznívat, když za oceánem zveřejní svá čísla Home Depot či Macy’s a v Evropě např. německá energetika Uniper. Celkově jsme názoru, že pozitivní sentiment v zámoří může zatím pokračovat a máme tak na příští týden lehce pozitivní výhled.

Z pražského trhu příští týden oznámí svá čísla za 2Q pojišťovna VIG. Očekáváme 11% růst hrubého předepsaného pojistného a 18% růst čistého zisku na 103 mil. EUR. Čísla nicméně budou zřejmě negativně ovlivněna dopady přecenění expozice vůči Rusku, případně další tvorbou rezerv v souvislosti s aktivitami na Ukrajině, jejichž dopad nejsme na kvartální bázi schopni odhadnout.

Z pohledu makrodat začne týden již v neděli v noci čínskými maloobchodními tržbami a průmyslovou výrobou za červenec (oček. +4,9 % r/r po 3,1 %, resp. +4,3 % r/r po 3,9 %). V USA budou investoři sledovat v úterý průmyslovou produkci za červenec (oček. +0,4 % m/m po -0,2 %), ale číslem týdne budou ve středu červencové maloobchodní tržby (oček. +0,1 % m/m po +1,0 %). Ve středu večer pak bude zveřejněn zmíněný zápis ze zasedání Fedu. Na naší straně oceánu pak bude důležitý úterní index podnikatelské nálady ZEW v Německu (oček. -53,3 po -56,8 b.) a středeční HDP eurozóny za 2Q (oček. +4,0 % r/r po 4 % v 1Q).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688