Jiří Ščobák (Zlatá minca)
Makroekonomika  |  14.08.2022 10:03:34

Které protiruské sankce mají nejvíc zničující efekt? Které sankce působí aktuálně a které budou účinné později? Pomůže Čína? VIDEO

Diskutují:
Ivan Mikloš, bývalý ministr financií SR,
Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Uslyšíte odpovědi na otázky:
Fungují sankce proti Rusku? Víme, jak vypadá reálná aktuální ekonomická situace v Rusku? Které konkrétní sankce mají nejvíce zničující efekt dnes a které budou drtivé později?  Dokázalo někdy v historii Rusko být v průmyslu, inovacích, technologiích a ve výzkumu konkurenceschopné vůči západu a nezávislé na západu? Co dnes dělají ruské devizové rezervy?
Lukáš Kovanda, stále přirovnáváš Rusko k Severní Koreji? Pomůže Rusku Čína? Pokud se bude situace vyvíjet jako dnes a sankce se nezruší, kde čekáte, že bude Rusko za půl roku, za rok? Očekáváte, že se Rusko po válce rozpadne?
Ivan Mikloš, loni v létě jste mluvil o změnách, které učinila Ukrajina od roku 2014. Byla Ukrajina před rokem 2014 ve stejné ekonomické situaci jako Rusko před invazí nebo na tom Rusko před invazí bylo ještě horší, než Ukrajina před rokem 2014? Někteří lidé dnes mají strach, bojí se, že sankce dopadnou tvrdě i nás a že nás čeká krach - váš názor? Je to srovnatelné s tím, co se děje v Rusku?



Které konkrétní sankce mají nejvíc zničující efekt aktuálně a které až později?

 

Ivan Mikloš:
Myslím, že najdôležitejší a najväčší účinok má odchod zahraničných firiem. Z Ruska odišlo alebo obmedzilo svoje aktivity okolo 1000 firiem, ktoré zamestnávali približne 5 miliónov ľudí (teda si 12% všetkých zamestnaných). Je to veľká časť populácie. Aj podľa prieskumov Levady Rusom už teraz chýbajú niektoré západné výrobky a značky. Najviac podľa týchto prieskumov ľuďom chýba IKEA a McDonald‘s. Chýbajú im aj zahraničné smartfóny, autá, atď. Lady zrejme budú schopní vyrábať, ale už len bez airbagov, ABS systémov, elektrických spúšťaní okien a podobne. Toto je zatiaľ najsilnejšie pociťovaný dôsledok sankcií. Efekt, ktorý môže byť potenciálne najväčší a mal by byť najväčší, sa týka ropy a plynu. Len tam to, žiaľbohu, potrvá nejaký čas, pretože najmä závislosť Európy od ruského plynu a ropy znamená, že sa nedá táto závislosť ukončiť okamžite. Odpojenie od SWIFTu nakoniec nemalo takmer žiadny vplyv, pretože bolo odpojených iba sedem bánk, potom ďalšie tri. Ale k systému je pripojených 400 ruských bánk, ak sa nemýlim. Navyše nedávno boli zmiernené sankcie voči hnojivám, ruskému obiliu a potravinám v záujme dosiahnutia dohody medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú sprostredkovalo Turecko a OSN, aby Rusi uvoľnili blokádu čiernomorských prístavov. Takže, čo bude určite veľmi fungovať, budú najmä sankcie na ruskú ropu a plyn. Ďalej sankcie na dovoz technológií, ktoré sú pre Rusko nevyhnutné napríklad pre pokračovanie ťažby ropy a plynu. Všeobecne sankcie na dovoz do Ruska.
Pri rope a plyne si treba uvedomiť, že presmerovanie ich exportu pre Rusko nie je a ani nebude také ľahké. Lebo 90% ruského plynu ide plynovodmi. Z toho len 10% ide do Ázie a až 80% do Európy a nové plynovody sa nedajú vybudovať tak rýchlo. Čiže účinnosť sankcií je veľmi rôzna podľa toho, o aký typ sankcií ide. Tie najdôležitejšie a najúčinnejšie ešte nezačali fungovať, pretože ešte stále je najmä Európa závislá od ruského plynu.
 

Lukáš Kovanda:
Na sankce je třeba pohlížet jako na soubor opatření, která účinkují postupně. Proto se nedostavil okamžitý, bleskový efekt, na nějž někteří sázeli. Dnes už však nelze volit sankce, které by neměly efekt bumerangu a nepoškozovaly také západ. Hovořím o sankci, kterou zvažují země skupiny G7, že by se sankcionovala i ropa, kterou Rusko vyváží svými tankery, konkrétně by se zastropovaly ceny této Ruskem vyvážené ropy. Důležitou roli by při tom hrály pojišťovny, protože drtivá většina těch tankerů je stále pojištěna skrze západní subjekty. To znamená, že by pojišťovny nemohly pojišťovat tankery, které by vyvážely ropu dražší, než je zastropovaná na cena. Ale to už je poměrně komplikovaná sankce. Navíc podle řady západních ekonomů hrozí, že Rusko podnikne odvetné opatření, například by omezilo vyvážené množství nebo by prostě odmítlo za tuto cenu dodávat ropu na světové trhy. Což by mohlo znamenat obrovský šok na trhu s ropou. Nicméně tato sankce je ve hře a nejpozději do konce letošního roku, respektive někdy do 5. 12. by měla být zavedena. Rusko samozřejmě kontruje, že se ceny barelu ropy vyšplhají na 400 dolarů za barel. Ale to také může být součást jeho hry a možná určitý projev strachu, protože toto je věc, která by Rusko zasáhla velice citelně.
K tomuto všemu budou samozřejmě přispívat i sankce, které už jsou zavedeny. Postupně se bude Evropa odpojovat od ruského plynu. Víme, že tady mají Maďarsko, Slovensko, Česká republika nebo částečně Bulharsko a Chorvatsko určité výjimky a odklad až do roku 2024. Ale odpojování probíhá. Jen to není věc, která bude hotova za měsíc, dokonce ani ne za rok. Za dva, tři roky si myslím, že situace už bude úplně jiná.

Pomůže Rusku Čína?

 

Ivan Mikloš:
To je zaujímavá otázka. Realita ukazuje, že Čína je veľmi opatrná v podpore Ruska a že od vypuknutia vojny sa znižujú ekonomické vzťahy medzi Čínou a Ruskom. Pre mňa výraznou lastovičkou bolo, keď firma Huawei odišla z Ruska. Keď odchádzali západné firmy, tak odišla z Ruska aj Huawei, ktorá je síce súkromná, ale bez požehnania Komunistickej strany Číny neurobí nič. To bol veľmi dôležitý signál. Čísla ďalej ukazujú, že čínsky vývoz do Ruska výrazne klesol. V januári 2022 to bolo ešte 8,1 miliardy dolárov, v apríli to už bolo len 3,8 miliardy dolárov, čiže pokles o viac ako polovicu. Vývoz čínskych smartfónov, notebookov, počítačov do Ruska taktiež od vypuknutia vojny výrazne klesol. Pre Čínu je totiž oveľa dôležitejší obchod so Spojenými štátmi a s Európou ako obchod s Ruskom. Čína v roku 2021 vyviezla 7x viac do Spojených štátov ako do Ruska. Keď k tomu pridáte ešte Európsku úniu, ktorá bola porovnateľná s Amerikou, tak pre Čínu je hrozba aj sekundárnych sankcií, ktoré môžu byť zavedené voči tým, ktorí bojkotujú západné sankcie, obrovskou hrozbou. Čiže Čína politicky Rusko podporuje, ale ekonomicky Rusku veľmi nepomáha a ani vojensky. Ak vojenská, finančná a iná politická a humanitárna pomoc Západu voči Ukrajine pretrvá, tak má Ukrajina stále šancu Rusov z Ukrajiny vytlačiť, pretože Rusko je de facto izolované. Irán zrejme Rusku dodal nejaké drony, ale to je všetko.


Co ukazuje situace okolo turbíny pro Nord Stream 1?

Lukáš Kovanda:
Ukazuje slabinu. Rus, který trochu přemýšlí, by se mohl ptát, samozřejmě jenom v duchu: "Proč si vlastně tu turbínu nedokážeme opravit sami? Proč ji musíme posílat někam do Kanady?" Je to ukázka, že skutečně technologicky Rusko obrovsky zaostává za Západem.
Rusové jsou silní, nesmírně silní, ve dvou věcech. První je surovinové bohatství, které jim spadlo do klína. Druhou je propaganda. Přiznat, že veškeré technologie, které mají, jsou západní provenience, to do propagandistické linky nezapadá. Jsou nejradši, když mohou vyškrtnout, ať už obrazně nebo skutečně, lidi, kteří takovéto zprávy šíří. Proto například celá řada ruských veličin, ekonomů, kteří skutečně patřili ke světové špičce, ve třicátých letech emigrovala z Ruska do Spojených států. Například Leontief, známý ruský ekonom a nositel Nobelovy ceny, který výrazně posunul
západní ekonomii, nemohl působit v Rusku. Musel emigrovat. A takových lidí bylo víc.


Ivan Mikloš, loni v létě jste hovořil o změnách, které udělala Ukrajina od roku 2014. Byla Ukrajina před rokem 2014 v stejné ekonomické situaci jako Rusko před invazí nebo na tom Rusko před invazí bylo ještě hůř, než Ukrajina před rokem 2014?

 

Ivan Mikloš:
Z hľadiska HDP na tom Rusko bolo lepšie. Ukrajina pred rokom 2014 bola systémovo vo veľmi zlej situácii. Nefunkčný oligarchický, skorumpovaný systém, skorumpovaný nielen na najvyšších poschodiach, ale skrz naskrz. Čítal som analýzy, ktoré hovorili, že napríklad koncentrácia bohatstva v rukách pár oligarchov bola na Ukrajine vyššia ako v Rusku a dokonca výrazne vyššia. V jednej dôležitej veci na tom ale Ukrajina bola lepšie. Na Ukrajine síce bol nefunkčný oligarchický, skorumpovaný systém a obrovská miera korupcie, ale predsa tam bola aká taká demokracia. Napríklad pred prezidentskými voľbami nikdy nebolo jasné, kto vyhrá. V zásade tam bol vždy jeden kandidát západnej Ukrajiny a Kyjeva a jeden kandidát východnej Ukrajiny. Čiže keď Juščenko bol kandidátom prozápadného smerovania, Janukovič bol kandidát z Donbasu, z proruského smerovania. V zmysle politickom a demokratickom na tom Ukrajina bola rádovo lepšie, pretože režim nebol autoritatívny. Oligarchické klany mali svojich kandidátov, ale výsledky volieb neboli nikdy dopredu jasné.

Zlatá minca

Soutěž finančních produktů Zlatá minca se koná na Slovensku od roku 2005 (v ČR není). Vyhlašuje nejlepší produkty slovenských bank, pojišťoven a fondů, výsledky jsou publikovány na www.zlataminca.sk. Od léta 2020 se realizují jednou týdně nekomerční, diskusní webináře na ekonomická a finanční témata. Pozvání přijalo již mnoho desítek finančních a ekonomických expertů, diskuse trvají nejčastěji do jedné hodiny.

Kromě toho pro slovenský trh existuje diskusní facebooková skupina Fórum Zlatá minca (o finančných produktoch), ve které se může kdokoli nekomerčně poradit. Je největší skupinou o financích na slovenském Facebooku.

15.08. 09:25  Protiruské sankce (Tomasso)
15.08. 09:17  Leontieff (Dacan Strom)
15.08. 09:06  Ďáblovy sankce (Dacan Strom)
15.08. 06:28  Protiruské sankce (KarelB)

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688