Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  13.08.2022 10:14:09

Nafta již pod 40 korun, benzín pod 38 korun. Levnější tankování nicméně stále v Polsku

Nepřetržitě již od 18. července klesá průměrná cena benzínu u domácích čerpacích stanic. Intenzita poklesu se navíc zvýšila v tomto měsíci, když za necelých 14 dnů cenovky klesly na litru již takřka o 4 koruny. U nafty je zlevňování méně výrazné, nicméně i toto množstevně více využívané palivo je nejlevnější za posledních 5 měsíců. Ke zmiňovanému vývoji přispívá tradičně nejlevnější řetězec ONO (Tank-ONO), který v pátek snížil ceny u svých stojanů skokově o další korunu. Některé jiné řetězce, potažmo jednotlivé pumpy reagují na vývoj prodejních rafinérských cen podstatně pomaleji.

Nůžky mezi nejlevnějšími a nejdražšími prodejci zůstávají zkrátka nadále extrémně rozevřené. Na naší nejznámější dálnici D1 mezi Prahou a Brnem, kde lze při pohledu na ceníky jednotlivých pump dlouhodobě hovořit jako o vyloženém „vzorovém příkladu svobodné cenotvorby a konkurenčního prostředí“ se cena Naturalu 95 dle přehledu na mapy.cz v pátek večer pohybovala ve většině případů na 43,90 . Čerpací stanice OMV ještě dokonce udržovaly cenu o korunu výše. Natankovat šlo přitom v porovnání i o 7 korun levněji. Zmiňovaný řetězec ONO totiž nastavil cenovku již na 37,90 .

U nafty pak na 39,90 . Cenové nůžky jsou na trhu u tohoto paliva méně rozevřené, resp. pohybují se do 5 korun. Každopádně obecně při natankování i jen osobního vozu lze výběrem levnější pumpy ušetřit i jednotky stokorun. Nevýhodou může být ztráta času, když u pump ONO se v návaznosti na výrazné zlevňování mnohdy nyní tvoří větší fronty než obvykle.

Jak patrno i níže z našeho grafického přehledu, průměrná cena Naturalu 95 včera u nás klesla na 41,41 korun, u nafty na 43,05 korun.


Pro motoristy pozitivní cenový vývoj ovlivnil samozřejmě primárně pokles cen ropy. Pro naše končiny rozhodující Brent prolomil počátkem srpna hranici 100 dolarů. Dostal se i pod hranici 94 dolarů, takže od svých červnových maxim indikoval krátce i z tzv. medvědí trh. Zlevnil tím totiž již o 20 procent. Avšak se ukazuje, že daný indikátor naopak zapůsobil jako podpora. Brent se zkrátka nadechuje a pokouší se poslední dny dokonce koketovat zpět s hranicí 100 dolarů. Současné ceny u čerpacích stanic, zvláště těch nejlevnějších, jsou tak již nejspíše pro následující týdny dnem.

Vývoj cen ropy se obvykle u stojanů projevuje zhruba se 2 týdenním zpožděním. Vývoj rafinérských marží prázdninové zlevňování nejspíše také ovlivnil a pomohl i zpět oslabující dolar. Zvláště pak k české koruně, kde se tento týden ocitl i u hranice 23,50. Jenže to pro nejbližší dobu vypadá rovněž na "dno".

Ceny pohonných hmotEvropě rovněž klesají, často však s menší intenzitou. Poslední měsíce českými řidiči primárně při tankování vyhledávané Polsko si nicméně v porovnání nadále udržuje cenovou atraktivitu. Dle dat Evropské komise zde průměrná cena nafty v minulém týdnu k 7. srpnu činila 7,16 PLN, tedy šlo vlastně natankovat v přepočtu litr pod 38 korun. U benzínu pak 6,85 PLN, tedy za 36,30 korun.A tento týden byly ceny již jistě také nižší.

Hned 4 státy Evropské unie měly v minulém týdnu průměrnou cenu benzínu stále za více než 2 eura. Nejdráže bylo ve Finsku, kde se litr prodával v průměru za 2,16 eur. Tedy za takřka 53 korun. U nafty cenově vévodilo Švédsko s 2,23 eur, když Finsko s 2,12 eur bylo druhým posledním státem s cenovkou nad danou hranici.

Aktuální týdenní průměrné ceny pohonných hmot v jednotlivých státech EU lze sledovat na stránkách kurzy.cz. V případě benzínu zde, resp. u nafty zde.

Okomentovat na facebooku







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688