Okénko BIG EXPERT  |  12.08.2022 21:20:20

Kdo si podmaní trh? Netflix nebo Disney?

V uplynulém týdnu reportoval výsledky hospodaření za 2. čtvrtletí poslední z gigantů sektoru streamovacích služeb. Disney vykázal o něco lépe než Netflix, pozitivně překvapil a upevnil si svou pozici na trhu streamovacích platforem. Je však investice do Disney nebo Netflixu zárukou návratnosti v době ekonomického zpomalení?

Sektor streamovacích služeb lze hodnotit jako cyklický. V období zhoršené ekonomické situace, zejména zvýšené inflace a úrokových sazeb, klesají tržby společností, protože se spotřebitelé snaží co nejvíce omezovat zbytné výdaje. Kromě makroekonomického vývoje záleží i na kvalitě video tvorby jednotlivých společností. V neposlední řadě rozhoduje cena předplatného. Společnosti pak nejvíce poškozuje sdílení přístupů k obsahu či nízký zájem inzerentů o reklamní prostor. 

Netflix (NFLX.US)

Netflix v minulých letech zaznamenal vysoký růst. Zlom však nastal v posledních dvou kvartálech, kdy společnost stála tváří v tvář vysoce nastavené laťce z loňského, pandemického roku a problémům se sdílením přístupů k obsahu. Nyní již dochází k mírnému oživení. Společnost ve druhém čtvrtletí vykázala mezikvartální pokles předplatitelů o téměř milion, zatímco katastrofální scénář tvořil odhad poklesu o celé dva miliony. Přesto se jednalo o meziroční nárůst o 5,5 %, přičemž dynamika růstu mezikvartálně opět klesala. Netflix tak vstoupil do třetího čtvrtletí s 220,67 miliony uživatelů, v tomto kvartále by se měl počet odběratelů, dle prognóz, zvýšit o 1 milion. Analytici agentury Bloomberg tvrdí, že pro růst ve třetím čtvrtletí neexistuje dostatečný katalyzátor. Je nutno zmínit, že tržby ve 2Q22 táhla primárně nová série seriálu Stranger Things. I díky ní vygenerovala společnost čistý zisk na akcii ve výši 3,20 USD, zatímco odhad činil o 21 centů na akcii méně, při tržbách 7,97 mld. USD (odhad 8,05 mld.). 

Walt Disney Co (DIS.US)

Walt Disney se svými výsledky v tomto týdnu pozitivně překvapil a navázal na pandemické období. Meziroční růst tržeb celé společnosti činil 26 % pouze díky slabému loňskému kvartálu, který byl ovlivněn uzavřením zábavních parků kvůli pandemii. Čistý zisk na akcii dosáhl 1,09 USD, přičemž byl překonán odhad 0,96 USD o 13 %. Meziročně se čistý zisk zvýšil o téměř 54 %. I zde hrálo výraznou roli uvolnění covidových restrikcí, protože díky znovuotevření parků narostl provozní zisk o více než 100 %. Tržby divize streamovací zábavy pak vzrostly pouze o 3 %, což vyvolalo 13% meziroční nárůst provozního zisku této divize. Mezitím provozní zisk Netflixu klesl meziročně o 14,6 %. Walt Disney narozdíl od Netflixu vykazuje kontinuální růst odběratelů. Ve druhém čtvrtletí odebíralo streamovací služby společnosti Disney 152,1 mil. odběratelů, jedná se tak o 31% meziroční nárůst. Společnost očekává, že by počet předplatitelů mohl do roku 2024 narůst do rozmezí 215-245, čímž by došlo k možnému překonání Netflixu. K růstu společnosti pomáhají i platformy jako ESPN+, díky kterým může Disney zacílit na širší cílovou skupinu. Walt Disney své aktivity lépe diverzifikuje i právě díky parkům nebo spotřebnímu zboží. V době zhoršující se ekonomické situace však ani takto diverzifikované portfolio není záchranou.

Obě společnosti zaznamenávají růst tržeb a zisků. Je však tomuto vývoji úměrná i profitabilita společností? Za jakou cenu se dnes akcie streamovacích gigantů prodávají?


Marže

Disney (DIS.US)

Netflix (NFLX.US)

Provozní marže

9,9 %

19,8 %

Čistá marže

6,6 %

18,1 %

Rentabilita aktiv

0,7 %

3,1 %

Rentabilita vl. kapitálu

1,5 %

7,6 %

Srovnání profitability společností Walt Disney a Netflix. Uvedené hodnoty jsou vypočteny z konsolidovaných výsledků zveřejněných za druhé čtvrtletí. Provozní marže streamovací platformy Disney pak dosahuje 9,8 %. Zdroj: thewaltdisneycompany.com a netflix.com

V závěru poslední obchodní seance tohoto týdne se akcie Netflixu obchodují za necelých 247 USD a akcie Walt Disney stojí přibližně 121 USD. V tabulce níže se nachází aktuální údaje o valuaci akcií.

Ukazatel

Disney (DIS.US)

Netflix (NFLX.US)

S&P 500 (US500)

P/E

67,25

21,59

21,53

P/B

2,64

5,66

4,24

P/S

2,34

3,47

2,63

Srovnání aktuální valuace společností Walt Disney a Netflix spolu s americkým akciovým indexem S&P500; hodnoty jsou uvedeny za období TTM. Zdroj: seekingalpha.com a multpl.com

Budoucí vyhlídky obou společností velmi úzce souvisí s vývojem globální ekonomiky. Dnešní zveřejnění amerického spotřebitelského sentimentu univerzity v Michiganu naznačilo, že by se situace mohla zlepšovat. Předběžné výsledky ukázaly nárůst z 51,5 bodů na 55,1 bodů, ale je nutno počítat s tím, že na konci měsíce může přijít revize směrem dolů. Zajímavější částí této zprávy bylo inflační očekávání. Roční inflační očekávání kleslo z 5,2 % na 5,0 % a pětileté inflační očekávání vzrostlo z 2,9 % na 3,0 %. V blízké budoucnosti musí každý investor počítat se zvýšením úrokových sazeb, i díky silnému americkému pracovnímu trhu. 

Dle nynější valuace nelze jednoznačně rozhodnout, která z firem je levnější. Nicméně je důležité zmínit, že portfolio Disney (DIS.US) není závislé pouze na jednom zdroji tržeb. Tento fakt vytváří jak možnosti, tak i rizika. Streamovací platformy obou společností čeká revoluce v monetizaci obsahu. Již nyní je otázkou, zda-li se podaří získávat odběratele alespoň podobným tempem jako dnes. Pokud by to však společnosti Disney příliš nefungovalo, pořád bude dalším zdrojem příjmů Disney Land, o čemž může Netflix pouze snít.

Tomáš Cverna

Zajímal se o finanční trhy již během studia na gymnáziu. V této době získával i první zkušenosti s publicistikou, kdy pod hlavičkou Institutu ekonomického vzdělávání působil jako komentátor. Tomáš Cverna většinou píše o fiskální politice nebo akciových trzích. Mezi jeho největší zájmy patří fundamentální analýzy společností z vyspělých trhů. Od června 2022 působí jako Trainee analytik kapitálových trhů ve společnosti XTB.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

21.03.2024  Příliš opatrná ČNB? Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
20.03.2024  Česká národní banka opět snížila své úrokové sazby Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688