Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  12.08.2022 16:59:58

Týden na akciových trzích: Pozitivní týden na obou stranách Atlantiku - Komentář

Z makrodat se jednoznačně čekalo nejvíce na americkou inflaci. Zveřejněná data nakonec všechny překvapila. V meziročním srovnání inflace poklesla, což se opravdu nečekalo. Okamžitě se začalo spekulovat, jak na to zareaguje centrální banka Fed. Pokles inflace by mohl znamenat, že sazby se budou zvyšovat mírněji a ne tak vysoko. Pro akcie je to pozitivní prostředí.

Mimochodem inflace byla zveřejněna také u nás. A stejně jako ta zámořská rovněž překvapila. Sice neklesla ale nevzrostla tak jak se čekalo.

 

 

Americký trh

Hlavní index S&P500 za první čtyři dny obchodování (Po-Čt) posílil o +1,50 % (4 207,27b.). A i dnes otevírá přesvědčivě (+0,5 %) v plusu. Když budeme předpokládat, že tento trend vydrží, bude to čtvrtý růstový týden v řadě a celkové zhodnocení asi 10 %. Jen za tento týden by to mohlo být kolem 2 %. 

 

Evropské akciové trhy

Evropské akcie byly dnes jako na houpačce. Otevřely pěkně v plusu, následoval pokles až do záporu a zpátky nahoru.

Index STOXX Europe 600 dnes krátce před koncem obchodování posiluje o 0,1 % (440 b.). Za celý týden to indikuje ztrátu kolem +1 %.

 

Pražská burza

Pátek

Pohled na dnešní obchodování nebyl nejhorší. Většina jmen posílila. Prim hrála Komerční banka (+2,22 %, 644 CZK), která od zveřejnění výsledků (3.8.) jen roste. Následovala Pilulka (+2,02 %, 1 010 CZK), která vzrostla beze zpráv. ČEZ (+0,93 %, 1 090 CZK) stále těží, z vysokých cen elektřiny a silných výsledků (níže). Před čtvrtletními výsledky, které budou zveřejněny příští týden, rostla také pojišťovna VIG (+0,88 %, 575 CZK).

Dnešní poklesy u ostatních byly spíše mírné. Kofola odepsala 0,35 % (287 CZK), Moneta klesla o 0,24 % (82,80 CZK). obchodování neudržely nakonec ani Colt (-0,19 %, 533 CZK) a Erste (-0,10 %, 610,80 CZK).

 

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a akcií je na konci tohoto komentáře.

 

Pražská burza

Týdenní výkon

Pokud bych použil zahradnickou terminologii tak se nám to tento týden všechno pěkně zelenalo. Každý obchodní den v tomto týdnu pražská burze rostla. Za celý týden vzrostl hlavní index PX o +2,28 % (1 261,73 b.).

Zajímavé to bylo v úterý, kdy evropské i zámořské burzy zaznamenaly ztráty. V Praze to bylo naopak jen díky výkonu akcií ČEZu. Ten toto ráno reportoval výsledky za 2Q22 (viz níže) a jen za úterý přidal +3,46 %. To udrželo prapor pražské burzy nad vodou. Reakce na silné výsledky a lepší projekce celoročních čísel byla patrná ještě i ve středu. Za celý týden se cena akcií ČEZu zvedla o +5,01 % (1 090 CZK), což byl nejlepší výkon na BCPP. Slušný výkon předvedla také  Komerční banka. Od kvartálního reportu, který byl zveřejněn 3. srpna, každý den roste, a to již devět obchodních seancí v řadě a jen za tento týden je to +4,21 % (644 CZK). Zdatně před výsledky, které zveřejní příští týden sekundovala pojišťovna VIG (+3,79 %, 575 CZK).

Nejvíce zaostaly akcie Pilulky. Obchodování s nimi je kvůli menším objemům velmi volatilní. Tento týden cena oscilovala kolem úrovně 1 000 CZK a nakonec uzavřela jen těsně nad ní. Týdenní ztráta je 3,81 % (1 010 CZK). Korigoval také Avast (-2,20 %, 195,60 CZK). Tady je to dáno vybíráním zisků po růstu +43,63 % v předchozím týdnu. Oslabila ještě Erste Group (-1,32 %, 610,80 CZK) a také Colt (-0,93 %, 533 CZK).

 

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a akcií je na konci tohoto komentáře.

 

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

úterý prezentoval své kvartální výsledky ČEZ. To je jedna z nejsledovanějších událostí na pražském parketu. Výsledky podstatně vzrostly v meziročním srovnání. Zisk EBITDA vzrostl o 34 % na 15,6 mld. CZK a čistý zisk o 137 % na 6,9 mld. CZK. Za meziročním růstem jsou vysoké ceny elektřiny. Největším dílem přispěl k meziročnímu růstu segment výroba (jaderné a uhelné elektrárny). ČEZ letos již podruhé zvýšil celoroční cíle pro zisk EBITDA a čistý zisk. Čistý zisk slouží jako základna pro výpočet dividendy. Nová projekce tak naznačuje dividendu ve výši téměř 100 CZK na jednu akcii. Více najdete zde https://bit.ly/CEZ_2Q22_results_CZ.

 

Co se dá čekat příští týden?

Kvartální výsledky bude ve čtvrtek 18. srpna reportovat pojišťovna VIG. (titul nepokrýváme).
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.04.2024Akciové trhy: Nový týden začal na pozitivní vlně - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
18.08.2023Týden na akciových trzích: Tentokrát nic pozitivního - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688