kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Investice  |  12.08.2022 00:00:00

Výstavba zemního valu v Uhelné zastíní pohled na důl Turów a přinese tisíce nových stromů. Práce by měly začít ještě letos

11. 08. 2022
 

Krajský úřad Libereckého kraje obdržel od Polska zpracovanou dokumentaci projektu výstavby zemního valu v blízkosti obce Uhelná. Ten má částečně zabránit některým negativním vlivům dolu na příhraniční oblasti a zejména vylepší vizuální vjem při pohledu směrem k těžební jámě, kterou zastíní. Součástí vybudování zemního valu bude také výsadba několika tisíc listnatých a jehličnatých stromů i křovinatého podrostu.

„Jsem rád, že díky podpisu dohody o spolupráci k řešení vlivů těžby v dole Turów mezi českou a polskou stranou z letošního rokuČeská republika nyní pod kontrolou, co se děje na polské straně v blízkosti dolu, a to vůbec poprvé v historii těžby. Pokud nebudou limity na české straně dodržovány, umožňuje nám to nyní využívat nápravná opatření a přináší nám to právní záruky. Vybudování ochranného valu zlepší zejména obyvatelům Uhelné vizuální pocit při výhledu do okolí a směrem k těžební jámě. Byl to jeden z požadavků občanů Uhelné při předchozích projednáváních. Chápu jejich dlouhodobé a oprávněné obavy z negativního vlivu těžby, a proto považuji vybudování valu za vstřícný krok polského investora, i když jeho samotná výstavba všechny problémy spojené s těžbou nevyřeší,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Val, jehož zadavatelem je společnost PGE Górnictvo i Energetyka Konwencjonalna Spółka Akcyjna, bude měřit na délku 1.012 metrů, jeho výška bude v závislosti na členitosti terénu dosahovat převážně pěti metrů, šířka koruny bude 20 metrů. Na vybudování valu se využije na 148.000 m3 zeminy.

„Projekt vybudování valu počítá také s výsadbou několika tisíc listnatých i jehličnatých stromů, jako jsou borovice lesní, břízy bělokoré či duby červené. Cílová výška zeleně bude 15 metrů a já jsem upřímně rád, že to významně napomůže snížit viditelnost těžebního prostoru ze strany Uhelné. Pevně věřím, že listnatá zeleň také do jisté míry může snížit míru prašnosti vycházející z dolu,“ dodal Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství. V severním pásu valu bude vysazeno celkem 2.475 stromů, v jižním valu pak 1.738. Severní svah pokryje 2.200 stromů a jižní svah 3.450 kusů.

Analýza akustického vlivu navíc prokázala, že díky vybudování valu by se mohla snížit úroveň zvuku z těžebního prostoru dolu přibližně o 3 decibely v příhraničních oblastech. „Není to mnoho, ale účinky valu jsou primárně určeny ke zlepšení estetického vnímání okolí. Jsem rád, že se již obyvatelé Uhelné nebudou muset každý den dívat na vizuálně nepříliš přívětivý dobývací prostor hnědouhelného dolu Turów,“ dodal hejtman Půta.

S projektovou dokumentací k zemnímu valu měli možnost se seznámit 11. srpna občané Uhelné při projednávání záměru v tamní Kapli Panny Marie Pomocné.

Po vypořádání a zapracování připomínek očekává kraj, že by stavba valu měla začít letos na podzim. Předpokládaná doba výstavby činí 4 až 7 měsíců, následná výsadba stromů zabere zhruba 3 až 5 měsíců. Hotovo by tedy mělo být zhruba za rok od začátku stavebních prací.

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688