muni.cz (Masarykova univerzita)
Školství  |  12.08.2022 00:00:00

Letní škola doučování je pro děti zábavou i výukou

Letní škola doučování je pro děti zábavou i výukou

Dobrovolnické centrum MUNI POMÁHÁ ve spolupráci s Pedagogickou fakultou MU organizuje již podruhé doučování pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Dobrovolníci se snaží děti na letní škole co nejlépe připravit na nadcházející školní rok.

Distanční výuka způsobená pandemií, válka i různé rodinné zázemí. Nejen tyto faktory přispěly k narůstajícím rozdílům ve vzdělávání mezi dětmi na základních školách. Dobrovolnické centrum MUNI POMÁHÁ se proto rozhodlo uspořádat již druhý ročník Letní školy doučování, na které se společně s Katedrou sociální pedagogiky Pedagogické fakulty MU snaží dětem zajistit co nejsnadnější vstup do nového školního roku.

Letní škola doučování je primárně určena dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí, například dětem cizinců a samoživitelek. První turnus se koná v tomto týdnu od 8. do 12. srpna, druhý bude následovat od 15. do 19. srpna. Letos se opět nese v duchu čar a kouzel.

Dobrovolníci se dětem na půdě pedagogické fakulty věnují po celý den. Procvičují s nimi látku, hrají hry a přistupují k nim individuálně. Na organizaci se podílí tým MUNI POMÁHÁ, odborníci z katedry pedagogiky a okolo patnácti dobrovolníků. Jsou mezi nimi studentky a studenti hned z několika fakult Masarykovy univerzity, říká koordinátorka MUNI POMÁHÁ Daniela Vonbauer. Letní škola také nabízí podporu dětem i v podobě svačin, obědů a také pomůcek do školy

Dobrovolnice Dimyana Angelova v září nastupuje na Farmaceutickou fakultu MU. Práce se dětmi ji baví a naplňuje.
 
Jednou z dobrovolnic doučující děti je Dimyana Angelova, která v září nastoupí do prvního ročníku studia na Farmaceutické fakultě MU. S dětmi se učíme hlavně češtinu a matematiku. Máme pro ně vytištěné materiály a také pro ně vymýšlíme nejrůznější cvičení. Při učení se jich stále ptáme, zda všemu rozumí a snažíme se jim poradit v tom, co jim nejde, popisuje Dimyana, která práci s dětmi hodnotí jako skvělou zkušenost a letní školy se účastní již podruhé.

Letos budou dobrovolníci doučovat také ukrajinské děti, které musely kvůli válečnému střetu opustit své domovy. V prvním turnusu je jich rovnou dvanáct. Dobrovolníci je doučují základy češtiny a k dispozici je také asistentka, která jim je schopna tlumočit. Je to zajímavá zkušenost pro obě strany. Děti se učí česky, my se od nich učíme zase ukrajinsky. Zpočátku byla komunikace s nimi složitější, ale postupem času si na sebe zvykáme, uvádí dobrovolník David Tošovský, student Fakulty sociálních studií MU.

Dobrovolník David Tošovský z FSS MU má na letní škole na starost také pohybové aktivity.

Aby děti během dne udržely pozornost a škola je bavila, tak je výuka zpestřena nejrůznějšími hrami a pohybovými aktivitami. Například dnes jsme pro děti připravili hru na ocásky a připraveny máme také na nejrůznější míčové hry, doplnil David Tošovský. Děti se mohou těšit na kreativní činnosti, chemické a fyzikální pokusy či na hru s hledáním pokladu. 

Pořádat druhý ročník letní školy se organizátoři rozhodli již po konci loňského roku. Dobrovolníky jsme začali shánět již na konci května a od té doby gradovaly přípravy. Na schůzkách jsme se mezi sebou seznamovali a vytvářeli tým, sdíleli jsme zkušenosti z loňska a ladili program pro letošní ročník," doplňuje koordinátorka dobrovolníků Adéla Bednaříková. 

Pro děti si dobrovolníci na venkovním hřišti za fakultou připravují nejrůznější aktivity.

Dobrovolníci se na letní školu mohli hlásit přes aplikaci MUNI POMÁHÁ a s jejich hledáním výrazně pomohla také spolupráce s katedrou sociální pedagogiky. Studentky a studenti mají na katedře předmět, v němž doučují dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí. Na letní škole si tak mohou splnit i praxi, ale většina z nich pomáhá nad rámec tohoto předmětu.

I díky tomuto kurzu mají na katedře databázi dětí a rodin, se kterými jsou ohledně doučování dlouhodobě v kontaktu. Katedra také úzce spolupracuje s neziskovými organizacemi jako jsou například Vesna a IQ Roma a také s institucemi státní správy jako OSPOD. Tyto organizace také mohou dát rodinám o letní škole vědět.

První ročník školy se konal v loňské roce v reakci na distanční výuku způsobenou pandemií, kdy pro mnoho dětí byl přístup k online výuce složitý. Na letošní ročník se podařilo získat a vybrat finance také díky uspořádání dobročinného koncertu. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688