Cyrrus (Cyrrus)
Makroekonomika  |  11.08.2022 10:59:43

Nákupy v době inflační – Češi více utrácejí, méně dostávají

Tuzemské maloobchodní tržby (kromě motorových vozidel) v červnu letošního roku vykázaly meziroční pokles o 6 %. Ve srovnání s předchozím měsícem pak došlo k nárůstu o 0,2 %.

Celkové tržby tak zůstávají i pod úrovní z února 2020, tedy těsně před začátkem pandemických omezení.

Nejdražší jsou pohonné hmoty

Na nejnovějších datech je zřejmé, že Češi si z obchodů oproti loňsku odnášejí výrazně méně zboží – což vyjadřuje právě zmiňovaný pokles reálných tržeb. Ovšem teze o tom, že Češi masivně šetří, zcela neplatí. V nominálním vyjádření, tedy zohledňujícím čistě samotné peněžní útraty, došlo meziročně naopak k nárůstu o výrazných 10,3 %.

Nejvíce české peněženky meziročně provětraly pohonné hmoty, kde se zákazníci nezdráhali utratit o impozantních 34,7 % více, ačkoliv samotného benzinu za tyto prostředky dostali méně.

Ze všech sledovaných kategorií došlo ke skutečnému šetření peněz meziročně pouze v obchodech s počítačovým a komunikačním zařízením, kam do kas přiteklo o 1 % méně a u výrobků pro kulturu a rekreaci (-1,3 %).

Pokud bychom hledali kategorie, kde nastal největší efekt „více peněz za méně muziky“, pak kromě již zmiňovaných pohonných hmot vítězí oděvy a obuv.

Červnová data sice potvrzují tezi o tom, že Češi si z obchodů letos odnášejí méně než před rokem, ovšem podle nás to nelze tak docela interpretovat jako sníženou ochotu utrácet.

Navzdory zprávám o klesající kupní síle a obavách Čechů o schopnost zaplatit nezbytné výdaje, jsme se nezdráhali letos otevřít peněženky o 10,3 % velkoryseji než loni. Ano, za o tolik vyšší útratu jsme sice dostali reálně o 6 % méně zboží, což ovšem nic nemění na skutečnosti, že ochota utrácet de facto zůstala silná.

Data o spotřebitelské náladě, která podle Českého statistického úřadu dosahuje svého historického dna, podle nás lze interpretovat spíše tak, že Češi nadále utrácejí poměrně velkoryse. Ovšem jsou pochopitelně roztrpčeni tím, že si přesto z obchodu odvážejí čím dál chudší nákupní košík. Že by skutečně omezovali svou ochotu tahat z peněženek tisícikoruny zatím data tak docela nepotvrzují.

Bohatí rychleji utrácejí

Naše interpretace tohoto jevu je taková, že zatímco domácnosti s nižšími příjmy pod tlakem výdajů na nezbytné položky – jako jsou energie či základní potraviny – pravděpodobně skutečně útraty omezují.

To je zatím plně kompenzováno lidmi s vyššími příjmy, kteří se naopak snaží své úspory uchránit před inflací tím nejjednodušším způsobem – jejich rychlým utracením. To není příliš uklidňující zpráva z pohledu dalšího inflačního vývoje, jelikož pokračující proud peněz do kas obchodníků zatím nedává příliš důvodů k pomalejšímu zdražování

Vít Hradil 

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688