Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  09.08.2022 09:32:59

ČEZ: Růst čtvrtletních výsledků, zvýšení celoroční projekce a výhled na vysokou dividendu - Komentář k výsledkům hospodaření

ČEZ reportoval dnes výsledky za druhý kvartál tohoto roku. Podstatně vzrostly v meziročním srovnání. Zisk EBITDA vzrostl o 34 % na 15,6 mld. CZK a čistý zisk o 137 % na 6,9 mld. CZK. ČEZ letos již podruhé zvýšil celoroční cíle pro zisk EBITDA a čistý zisk.

Za meziročním růstem jsou vysoké ceny elektřiny. Největším dílem přispěl k meziročnímu segment výroba (jaderné a uhelné elektrárny). Realizovaná cena elektřiny by měla dosáhnout 103-107 EUR/MWh (květnový odhad 95-98 EUR), což je dvojnásobek proti cenám, za které se prodávalo vloni. V meziročním srovnání mírně vzrostla (3 %) výroba v jaderných elektrárnách. Uhelné elektrárny vyrobily o 10 % více, zatímco výroba
z obnovitelných zdrojů klesla. Bez překvapení poklesla také výroba z jediné plynové elektrárny v portfoliu ČEZu. To je hlavní důvod, proč je celkový objem vygenerované elektřiny zhruba stejný jako vloni. Celkové tržby dosáhly 54,5 mld. CZK a v meziročním srovnání to znamená růst o 11 %. Zisk EBITDA vzrostl o 34 % na 15,6 mld. CZK. Pozitivně se také projevil zisk z tradingu (2 mld. CZK), zatímco loni zaznamenal ČEZ ztrátu. Čistý zisk dosáhl za druhé čtvrtletí 6,9 mld. CZK, což odpovídá meziročnímu růstu o 137 %.

Cena prodané elektřiny vzrostla k 30. červnu na 90,5 EUR/MWh (předchozí 70,9 EUR) pro rok 2023 a 88,7 EUR/MWh (69,2 EUR) pro 2024 a 101,7 EUR/MWh (76,3 EUR) pro 2025.

Zadlužení 0,9x (čistý dluh / EBITDA) je stejné jako minulý kvartál, ale ve srovnání s koncem minulého roku se jedná o pokles z 1,8x.

Letos již podruhé přistoupilo vedení ČEZu ke zvýšení svých celoročních cílů. Důvodem ke zvýšení je výroba, respektive vyšší ceny elektřiny v klasických zejména jaderných elektrárnách. Podle nové projekce by EBITDA měl dosáhnout 110-115 mld. CZK a čistý zisk 60-65 mld. CZK (předchozí projekce z 10. května byla 95-99 mld. CZK a 45-49 mld. CZK). Realizovaná cena elektřiny by měla dosáhnout 103-107 EUR/MWh, což je dvojnásobek proti cenám, za které se prodávalo vloni. Připomínáme, že čistý zisk slouží jako základna pro výpočet dividendy. Nová projekce tak naznačuje dividendu ve výši téměř 100 CZK na jednu akcii na horní hranici dividendového výplatního poměru (60-80 %) nebo hrubý výnos asi 9,5 %. Pro srovnání letos ČEZ vyplatí 48 CZK.

Přes dnes zveřejněné solidní výsledky za Q2 22 může být cena akcií ovlivněna současnou politickou rétorikou na téma speciální daně.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688