Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.08.2022 17:23:00

Úspěšné předpovědi devíti z posledních pěti recesí...

Vezměme dva týmy ekonomů vzdělaných na předních univerzitách, znalých hlavních a i vedlejších ekonomických teorií. Dejme jim přístup k veškerým dostupným datům a informacím, k hardwaru a i softwaru, který jim bude třeba. Vytvoří nám hodně podobné predikce dalšího vývoje? Ani zdaleka tomu tak nemusí být. K čemu je pak ekonomie? Možná by bylo lepší se zeptat, k čemu není.

Minulý týden jsem se tu věnoval určitým protipólům v předpovědích dalšího vývoje v americké ekonomice. Podle BofA by US HDP měl klesat ještě v prvním čtvrtletí příštího roku, pak by se mělo tempo růstu zvednout někam pod 2 %. Podle Goldman Sachs již třetí čtvrtletí letošního roku přinese růst HDP (po jeho poklesu v předchozích dvou čtvrtletích). Na konci roku by mělo tempo růstu zeslábnout, ale udržet se v černých číslech. A pak postupně najet na úroveň 1,8 %*.

Myslím, že týmy ekonomů v BofA a GS odpovídají obecnému popisu z úvodu. Přesto vytvoří predikce, které se pro následující čtvrtletí výrazně odlišují. Nebyl bych přitom překvapen, kdyby hlavní modely obou bank byly docela podobné. Ono totiž stačí i ve stejném modelu změnit pár, či dokonce jeden předpoklad a dostaneme úplně rozdílné výsledky. Před časem jsem tu například poukazoval na to, jak s běžným neokeynesiánským modelem úplně zahýbe předpoklad týkající se tvorby očekávání.

Onen model (prezentovaný Johnem Cochranem) konkrétně ukázal, že adaptivní očekávání by implikovala potřebu dalšího výrazného růstu sazeb. Ovšem racionální očekávání by znamenala, že na snížení inflace stačí i sazby nižší. Dokonce o něco nižší, než s jakými ve svém výhledu před pár měsíci operoval Fed. Z toho všeho bychom pak mohli dovodit, že ekonomie není moc dobrá pro predikce a věštění toho, co bude. Já sám si to tedy myslím – různé predikce sleduji, zde některé pro mě zajímavé prezentuji, ale jde jen o příběhy, které nemá smysl brát příliš vážně. Určitě ne jako něco, co je vytesáno do kamene. Někdy spíš naopak.

Pokud tedy vkládáme do ekonomie přílišné naděje, respektive přílišnou víru v ekonomické křišťálové koule, jsme opakovaně zklamáváni. Problém ale ve svém počátku tkví v poptávce po něčem, co nelze nabídnout, a tak se nabízí někdy lepší, někdy horší náhražky. Mimochodem ne náhodou se říká, že ekonomové správně předpověděli deset z posledních pěti recesí**.

Co tedy ekonomie dovede? V odpovědi bychom se asi lišili. Já bych na začátek nevylučoval úplně tu možnost, že (stejně jako v některých jiných oblastech) vede hluboká analýza k závěru, že to vlastně nemá cenu vůbec analyzovat. A šahat do toho. V méně radikálním tónu bych zmínil, že mě osobně sedí jednoduché (ale ne zase příliš zjednodušené) a vnitřně konzistentní úvahy. Příkladů by se našlo dost:

Ekonomie dovede třeba dobře poukázat na to, že u obchodních deficitů nejsou cla tím nejlepším řešením, jádro věci je v domácí spotřebě a úsporách. Líbilo se mi také například to, co již na počátku roku 2021 prezentoval Larry Summers: Pokud je celková fiskální a monetární stimulace výrazně nad produkční mezerou americké ekonomiky, povede to ke znatelným poptávkovým inflačním tlakům. Ale na druhou stranu i tehdy se dalo bavit o tom, jaká vlastně ta mezera je. Potažmo o tom, jak rychle pominou tenze ve výrobních vertikálách (já sám jsem čekal rychlost vyšší).


*Cca 2 % růst může odpovídat potenciálu americké ekonomiky – její schopnosti udržitelně a neinflačně dlouhodobě růst (dané vývojem vstupů a jejich produktivitou). Zatímco tedy ony dva ekonomické týmy generují naprosto odlišné krátkodobější predikce, shodnou se na tom, že vše by mělo směřovat k onomu potenciálu. V rámci predikcí jde ale spíše o takový systematicko-teoretický krok, než něco, co by mohutně podporovaly třeba historické zkušenosti. Alespoň zatím.

**To rčení bývá přisuzováno Paulu Samuelsonovi a na významu nabývá ve chvíli, kdy si uvědomíme sílu sebenaplňujících se proroctví. Prokecávání se do recese přitom sledujeme minimálně v USA v přímém přenosu již dlouhou řadu měsíců. Posedlost varováními a obavami je pak v ekonomii (a nejen v ní) obsáhlou samostatnou kapitolou. Důležitější než vše výše uvedené.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688