Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  08.08.2022 14:01:20

Nákupy akcií ve výprodeji

„Mám teď nakupovat, nebo s nákupy počkat, protože trh ještě klesne?“
To je klasická otázka, kterou si pokládá mnoho investorů.

Jestli bude trh dál klesat, neví nikdo! Lidé se to snaží odhadnout podle různých analýz nebo dát na vlastní pocity, ale vždy je to jen odhad. Můžeme se také podívat, jak se trhy chovaly v minulosti. Ani to nám nedá zaručenou odpověď na naši otázku, ale jsou to určitá data, která nám mohou pomoci se rozhodnout.

 

Americké akcie se koncem roku 2021 obchodovaly s násobkem zisků P/E 21. Teď se obchodují za P/E 15,9. To je hodnota pod průměrem posledních 25 let.

P/E ukazatel (price/earnings = cena/zisk) jednoduše říká, kolik let zisku dané akcie je třeba, aby se zaplatila její současná kupní cena. Pokud je současný P/E 15,9, vydělá vám daná akcie na svou současnou pořizovací cenu za cca 16 let. Obvykle platí, že čím je P/E nižší, tím je nákup dané akcie zajímavější.

Že jsou akcie levnější než v prosinci, vidíme samozřejmě všichni. Tento ukazatel však říká, že ceny klesly, ale zisky zase tak moc ne. Akcie se tak staly mnohem atraktivnější pro nákup, než tomu bylo v prosinci.

Klidně to může být ještě lepší, ale také nemusí. Byla by škoda této příležitosti nevyužít.

Svět samozřejmě není jen USA, v řadě regionů je situace ještě zajímavější.

Jaký je dlouhodobý pohled

Na své investice se samozřejmě musíme dívat hlavně z dlouhodobé perspektivy! Délka takového pohledu je u každého jiná a vyplývá z horizontu vašeho investičního plánu a vaší emoční odolnosti vůči budoucí volatilitě (kolísavosti) takové strategie.

Je důležité oddělit od sebe emoce spojené s „krátkodobými“ poklesy a dlouhodobou strategií. Často totiž platí, že právě nejvíce volatilní aktiva nesou dlouhodobě nejvyšší zhodnocení. Dobře je to vidět na analýze od J.P.Morgan

Pokud byste se snažili nakupovat jen ty aktuálně nejvýnosnější investice, investovali byste nyní do komodit, které letos vydělaly přes 18 %. Jsou jedinou investicí, která nejenže vydělala, ale dokonce překonala i inflaci.

Pokud se na komodity podíváte s odstupem času v dlouhodobější perspektivě, zjistíte, že tyto skoky umí velmi dobře. Co ale neumí, je udržet si své zisky dlouhodobě! V dlouhodobém pohledu od roku 2007 jsou právě komodity tou naopak nejhorší investicí, která za celou dobu přinesla průměrnou ZTRÁTU 2,6 % p.a.!

Jak tedy investovat v krizi?

Ideálně byste měli investovat podle předem připraveného plánu, který vám rovnou říká, jak se máte chovat, když přijde krize.

Takové plány našim klientům nyní říkají, že nemají opouštět a prodávat své pozice. Naopak mají postupně rozpouštět případnou hotovost a nakupovat další pozice.

Neinvestují vše najednou ale postupně při překonávání jednotlivých bariér. Těmi jsou poklesy hodnot globálních akcií o −10 %, −20 % atd. od svého maxima. Letos jsme realizovali již dvě vlny mimořádných nákupů a čekáme, jestli se otevře i vlna třetí.

Co rentiéři a jejich renta?

Pokud již někdo z investorů čerpá svou rentu, vyhodnocujeme podle její výše a minulých nahromaděných zisků, jestli čerpat dál z portfolia, nebo přepnout na čerpání z hotovostní rezervy připravené pro takové situace.

Na příkladu rentiérů je možné dobře ukázat, že cílem vašich investic není vydělat v každém roce! Cílem je zajistit, že si budete moci splnit své cíle v každém roce bez ohledu na to, jak se daří nebo nedaří finančním trhům. Dík tomuto přístupu i jako rentiéři můžete investovat celkem dynamicky a efektivně tak chránit svůj majetek před inflací.

Pošlete své investice na Mars

Tohle je o poznání jiný pohled než před rokem! Ještě koncem roku rostlo skoro vše, teď se díváme na graf, kde roste jen cena ropy. Ta přidává pod kotel už tak vysoké inflaci a celkový problém poklesů ještě více přiživuje.

Co s tím? Nic. Problémy přichází a zase odchází. Trhy rostou a také klesají. To je prostě život!

Přežili jsme rok 2008 a přežijeme i rok 2022. Vsadil bych se, že pokud byste odletěli na Mars a vrátili se až za 3 roky, po současných poklesech nebude ani památky. Přitom 3 roky je zřejmě méně, než je váš investiční horizont.

Nechte teď své investice na nějakou dobu odletět na Mars. Nechte je prostě běžet tak, jak jsou, a věnujte se jiným věcem! Až se k nim za tři roky vrátíte, budete mnohem zkušenější a také bohatší investoři.

 

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

25.03.2022Akcie NIO pokračují ve výprodeji X-Trade Brokers (XTB)
29.11.2019Asijské akcie ve výprodeji na Černý pátek X-Trade Brokers (XTB)
06.05.2010Po výprodeji následují Insider nákupy Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688