Hvezdarna.cz (Hvězdárna Brno)
Z regionů  |  07.08.2022 14:45:11

Podívejte se na Perseidy - v noci z 12. na 13. srpna

V noci z 12. na 13. srpna 2022 se můžete podívat na tradiční roj „padajících hvězd“ – Perseidy. Bohužel téměř po celou noc bude rušit témř úplňkový Měsíc, takže zahlédneme jen nejnápadnější meteory. nebeské kulisy ale již od půlnoci (až do rána) doplní jasné planety – Jupiter, Saturn a Mars.

Odkud vlastně tyto padající hvězdy přicházejí? Perseidy samozřejmě s hvězdami nic společného nemají. Planeta Země na cestě kolem Slunce každý rok mezi 10. a 14. srpnem vletí do proudu drobných prachových částic, které se v minulých staletích uvolnily z jádra komety Swift-Tuttle. Některá tato tělíska se trefí přímo do Země a při průletu její atmosférou se rychle ohřejí natolik, až se vzápětí vypaří. My pak zahlédneme světelný doprovod takového zániku – meteor. V případě proudu prachových částic z komety Swift-Tuttle se nám zdá, že „padající hvězdy“ vylétají jakoby ze souhvězdí Persea, a právě proto se jim říká Perseidy.

První záznamy o jejich průletech pochází z Číny z roku 36 našeho letopočtu. Čínští, japonští i korejští hvězdáři je sledovali několik dalších století. Také v našich zemích se srpen zapsal jako měsíc „hojnosti padajících hvězd“. Pranostika dokonce říká: „Svatý Vavřinec ohnivých slz napláče.“ Odtud tedy alternativní název pro Perseidy – „Slzy svatého Vavřince“.

A kdože to vlastně byl? Italský mučedník, na kterého vzpomínáme 10. srpna, jeden z církevních hodnostářů, kteří strážili majetek v Římské říši. Jelikož Vavřinec všechno rozdal chudým, byl za trest v roce 258 n.l. popraven císařem Valeriánem docela nepříjemným způsobem – upekli ho na roštu nad žhavým uhlím. Od té doby prý v srpnu padají z nebe jeho třpytivé slzy. Svatý Vavřinec se pak stal patronem všech pekařů, cukrářů, ale také knihovníků, archivářů a koželuhů.

Novodobý příběh Perseid začíná v roce 1862, kdy američtí astronomové Lewis Swift a Horace Parnell Tuttle objevili kometu, která se pohybovala na stejné dráze jako proud Perseid. Romantické představy byly pryč. Perseidy jsou drobné prachové částice, které cestou kolem Slunce trousí právě tato kometa.

Výpočty přitom naznačují, že vlasatice 15. září roku 4479 prolétne těsně kolem Země. Dokonce existuje velmi malá pravděpodobnost, že se kometa Swift-Tuttle promění v tu největší Perseidu, tedy že se srazí se Zemí. Pokud by k tomu došlo, byla by to ničivější katastrofa než v případě vyhynutí dinosaurů. Jádro Swift-Tuttle má totiž průměr asi pětadvacet kilometrů, takže energie dopadu by byla několikasetkrát větší než u tělesa, které zničilo dinosaury (a dvě třetiny dalších rostlin a živočichů). Ale šance, že k tomu dojde, je – naštěstí – velmi, velmi malá.

ASTROgastro: Humr jako oslava sv. Vavřince

Surovina jako je humr je kuchařský majstrštyk,“ říká Honza Rimpler, kuchař a lektor ze Školy vaření Kuliner. A právě proto jej vybral jako slavnostní pokrm pro oslavu svátku všech kuchařů, pekařů a cukrářů – svátku svatého Vavřince.

Potřebovat budete čerstvého humra, na holandskou omáčku 3 žloutky, 1dcl bílého vína, přepuštěné máslo (přiléváním docílíme správné hustoty), sůl, pepř, limetkovou šťávu. Na lehký salátek ředkvičky, hrášek a kadeřavý salátek. Na směs s humřím masem žampion, šalotku, česnek, olivový olej, sůl, pepř, limetku.

Postup je jednoduchý: Humra uvaříme ve velké várce vody cca 10 minut.

Nakrájíme si lehký salátek z ředkviček, hrášku a kadeřavého salátu. Na ochucení stačí pouze sůl, pepř, olivový olej a limetková šťáva.

Připravíme si holandskou omáčku z vína, žloutků a přepuštěného másla. Žloutky s vínem šleháme v misce položené ve vroucí vodě. V této vodní lázni je šleháme metličkou tak, abychom se nedotýkali dna misky – díky tomu bude pak směs nadýchaná a hustá. Do pěny pak postupně přiléváme přepuštěné máslo. Na závěr kápneme trochu limetkové šťávy a přidáme sůl a pepř.

Příprava humra – použijeme maso ze zadní části, přední část – hlavu s klepety si necháme na talíři jako ozdobu. Maso ze zadní části získáme tak, že rozlomíme krunýř. Maso pokrájíme. Připravíme si žampion, trochu šalotky a česneku a orestujeme vše s olivovým olejem na pánvi. „U česneku nezapomeňte vyndat zelený klíček. Ten je nejen silně aromatický, ale některým lidem jej z něho opravdu zle,“ varuje Rimpler. Na závěr do voňavé zeleninové směsi přidáme humří maso.

Servírování je pak snadné – talíř s humrem ozdobíme salátem, limetkou a směsí s humřím masem a přelijeme holandskou omáčkou. Pokud chcete z již tak slavnostního jídla udělat prvotřídní delikatesu, holandskou omáčku na závěr zapečte pod ohnivým žárem. Finále pak patří soli a olivovému oleji.

 





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688