Patria (Patria Finance)
Auto Moto  |  07.08.2022 13:51:00

Co s těmi dojezdy a sítí dobíjecích stanic? - Šíření elektromobility

Za jednu z hlavních překážek rozšíření elektromobilů jsou považovány obavy řidičů z toho, že jejich vůz nebude mít dostatek energie na dosažení cílového bodu. V angličtině se pro tyto obavy již vžil výraz „range anxiety“. Výrobci elektromobilů se problém snaží řešit zvyšováním dojezdu jejich vozů, ale ke snížení obav může samozřejmě přispívat i hustota sítě dobíjecích stanic. Na Yahoo Finance o tom hovořil ředitel společnosti Pilot Company Shameek Konar. Jeho firma v partnerství s GM totiž v USA buduje hustou síť dobíjecích stanic a expert popisoval její strategii a cíle.

Pilot a GM spolupracují se společností EVgo, která provozuje a rozšiřuje síť dobíjecích stanic. Obchoduje se také na akciovém trhu a Konar uvedl, že na spolupráci s GE se pracovalo delší dobu a mimo jiné by měla pomoci většímu rozšíření elektromobilů v USA. Hlavním cílem EVgo je snížit zmíněné obavy z toho, že řidiči nebudou schopni dosáhnout svého cíle. Firma přitom chce sledovat skutečnou poptávku po stanicích a dobíjení na americkém trhu a zaměřovat se na nejvytíženější lokality.

Například na dálnici z LA do Jacksonville tak má společnost stanice v průměru každých 50 mil. A je zřejmé, že poptávka bude větší v LA „než uprostřed Texasu“. Celkově pak firma nepostupuje od dané částky, kterou chce směřovat na investice, k počtu stanic, které vybuduje. Sleduje poptávku a ta určuje, kolik stanic bude zprovozněno a kde. S rostoucím rozšířením elektromobilů se tak bude dál zvyšovat počet stanic.



„Na počátku pro nás bude těžké na tom vydělávat“, pokračoval Konar. Počítá ale s tím, že lidé v USA nebudou při cestování autem měnit své zvyky. Což znamená, že se u dobíjecích stanic budou chovat stejně jako nyní na čerpacích stanicích. Dají si tam jídlo, mohou tam přespat a podobně. U nabíjecích stanic tak bude nabízena celá řada dalších služeb a to se projeví na hospodaření firmy.

Proč se Pilot Company rozhodla pro spolupráci s EVgo? Konar uvedl, že EVgo má velmi dobrý management, k tomu například disponuje laboratořemi, kde se testují různé typy dobíjecích stanic a jsou zvyšovány jejich výkony. Pilot podle jeho ředitele hovořil i s dalšími většími firmami na trhu, do výběru nakonec promluvilo i to, že EVgo je v té fázi růstu, která spolupráci nejvíce vyhovuje. A již předtím pracovala na některých projektech s GM. Jak ukazuje následující graf, akcie EVgo jsou za poslední rok v červených číslech:

05
Zdroj: Yahoo Finance

Samotná Pilot Company je ropnou společností, její ředitel na závěr rozhovoru uvedl, že vysoké ceny paliv se projevují na poptávce a on nečeká, že by se situace v dohledné době výrazně změnila. Příčinou jsou mimo jiné nedostatečné rafinérské kapacity.

Zdroj: Yahoo Finance



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688