Petr Pelc (Zainvestuj.to)
Makroekonomika  |  07.08.2022 13:54:05

Evropa spouští úsporná energetická opatření



 

Španělsko zveřejnilo nová pravidla, která stanoví, že žádnému podniku nebude dovoleno chladit svůj interiér pod 27 °C nebo v zimě vytápět nad 19 °C. Vyhláška, která platí do listopadu 2023, také zastavuje osvětlování památek, zakazuje obchodům rozsvěcovat výlohy po 22:00 hodině a požaduje, aby obchody měly elektrický displej zobrazující kolemjdoucím teplotu uvnitř. Pravidla zahrnují limity pro nastavení klimatizace či vytápění ve veřejných budovách. Velký důraz je kladen právě na klimatizační jednotky, které mimo jiné zvyšují vnější teploty a tím přispívají k efektu tepelného ostrova, který může způsobit, že vlny veder ve městech jsou obzvláště nebezpečné. 

V reakci na obavy, že ruský prezident Vladimir Putin přeruší dodávky plynu, Evropská unie souhlasila se snížením spotřeby energie o 15 %, což vyvolalo celokontinentální dohled nad spotřebou energií. Například v Berlíně se vedení města zavázalo snížit vlastní spotřebu energie o 10 % a město již přestalo osvětlovat své památky v noci a uvrhlo památky jako Braniborská brána a Vítězný sloup do nezvyklé tmy. Berlínské městské části uvažují o snížení teplot ve veřejných úřadech a školách během zimy, snížení teploty veřejných bazénů a přeskupení rozvrhů veřejných zaměstnanců tak, aby těžili z denních hodin. Itálie a Řecko mají také 27 stupňové stropy pro klimatizaci ve veřejných budovách a v červenci Paříž zavedla pokuty pro podniky, které nechávají otevřená okna a dveře při provozu klimatizace. Paříž může čelit vysokému riziku výpadků v chladném počasí. Mezi opatření na úsporu energie ve Francii patří zákaz vyhřívání teras kaváren. 

Extrémní teploty by mohly pomoci oživit tradiční španělskou tepelnou adaptaci: siestu. Zatímco mnoho španělských manažerů si i v dnešní době stále dopřává dlouhou odpolední přestávku po obědě, než se vrátí v podvečer do kanceláře, pro dělníky bává velmi vzácné, aby mohli udělat totéž. To by se mohlo změnit nejen ve Španělsku, ale i v dalších zemích, kde jsou siesty netradiční. Například v Německu v současnosti odbory tlačí na práva na letní siestu pro stavební dělníky. Vzhledem k tomu, že změna klimatu způsobuje extrémní vedra, španělský osvědčený nástroj pro zvládání těchto nebezpečí by mohl pomoci. Dalším, i když drobným, pozitivem pro občany Španělska je, že španělská vláda chce snížit spotřebu energií také prodloužením slev na vlak či větším rozšířením práce z domova

Petr Pelc, hlavní analytik zainvestuj.to 

Podívejte se také: Rada EU přijala nařízení o dobrovolném snížení poptávky po zemním plynu.

Zainvestuj.to

On-line tržiště firemních českých dluhopisů Zainvestuj.to propojuje investory s ověřenými firmami. Investor získá výnos nad hladinou inflace a české firmy kapitál k dalšímu růstu. Vše online a bez starostí.

Více informaci na: www.zainvestuj.to

08.08. 08:21  Jen tak dál!!! (Richard 3.)
08.08. 08:19  Sankce (Richard 3.)
08.08. 07:58  Co tak (ASD)
08.08. 06:18  Jen tak dál!!! (KarelB)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688