Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.08.2022 12:47:50

Pražská burza navzdory poklesu akcií ČEZ zakončila týden nevídaně tam, kde začala. Solární titul růstovou vlnu nezastavil


Pražská burza vykročila do srpna špatnou nohou. Měřeno indexem PX se totiž v úterý ocitla pod hranicí 1 200 bodů, což znamenalo více než roční minima. Druhá polovina týdne však již přinesla pozitivní směrování a index PX nakonec zakončil oproti minulému pátku zeleně neutrálně na 1 233,58 bodech. Tedy nezvykle o pouhé dvě setiny bodu výše než před týdnem. Jakoby se tedy na trhu nic nestalo, ale stalo se…

Udržet index nad vodou se podařilo především finančním titulům, které neobvykle všechny dokázaly svorně v týdnu posílit. K jejich nádechu přispěla nejen pozitivní nálada na světových trzích, ale reportované růstové hospodářské výsledky ze strany KB a ERSTE. Za normálních okolností by nejspíše došlo k výraznějšímu kurzovému posunu, nicméně na trhu stále obchází vládní strašák ve formě sektorové daně. Tedy jak je nyní prezentováno „daň z mimořádných zisků“.

akciím ERSTE možno zmínit jejich čtvrteční pokus překonat na několikátý pokus ve Vídni technickou hranici 25 EUR, což však páteční seance nepotvrdila. K titulu možno dále uvést akcionářské „insider“ změny. Přestože regulatorní hlášení žádnou transakci nepoodkrylo, bankou zveřejněná akcionářská struktura ukázala na přelomu měsíce na několik změn. Zkrátka Nadace ERSTE by místo dřívějšího podílu 5,9 % měla k 5. srpnu ovládat en 5,62 %.


Jak patrno z výše uvedeného grafického přehledu, z indexu PX se však nejvíce dařilo akciím PHOTON ENERGY. A to se lídrem staly již dokonce rekordní čtvrtý týden v řadě, resp. zisky si dokázaly připsat pátý týden. Titul se tak pomalu blíží letos svému zdvojnásobení ceny, když investoři v týdnu dále přikupovali před nadcházejícím čtvrtečním reportem hospodářských výsledků . Od těch však asi nelze čekat nějaké překvapení, když firma před nedávnem opět potvrdila i celoroční růstový výhled.

Z pravidelně sledovaných emisí se však jasným vítězem týdne staly akcie Avast, které již níže zobrazujeme také v tradičním celistvém grafickém přehledu. V něm však ostatní tituly působí zanedbatelně, když takřka 44% posun akcií pražská burza u velké emise ještě nezažila. Vzhledem k tomu, že již dříve jiné antimonopolní úřady ve fúzi s NortonLifelock nic závadného nenašly, logicky se potvrdilo, že britský antimonopolní úřad také „Ameriku neobjevil“. Tedy fúze dostala ve středu zelenou, přestože definitivní právní verdikt úřad vydá až 8. září. Titul tak vystřelil výše a v týdnu se nezvykle postaral o pětinu obchodů na pražské burze. Jak jsme vlastně uvedli v článku „Avast – prodat či neprodat aneb časový harmonogram fúze“, investoři spekulující čistě na danou transakci již prakticky nemají na co čekat. Jejich tučné zisky již jen poměrně nevýrazně oběma směry může ovlivnit především vývoj koruny k dolaru, potažmo pak samotných akcií NortonLifelock.


S pražskou burzou nicméně nadále vlastně výrazně hýbají akcie ČEZ. Debaty o zdanění zmiňovaných „mimořádných zisků“ nadále přispívají k volatilitě titulu, který se v úterý obchodoval na téměř měsíčních minimech pod hladinou 1 000 (až na 978 ). Od firmy se v úterý čeká report hospodaření za 2. čtvrtletí, který by měl na provozní úrovni ukázat zhruba 50% meziroční zlepšení. Ceny elektřiny na burzách nadále indikují budoucí výrazné nárůsty zisků. Nervozita na energetických trzích ohledně nejbližšího období, resp. zimy, napomohla již domácímu kontraktu na elektřinu pro příští rok k ceně nad 400 EUR/MWh! Tedy na již zhruba desetinásobek obvyklých cen, které jsme mohli na trzích zaznamenávat ještě na konci dekády…

Přetrvávající volatilitu možno závěrem zmínit vlastně i na akciích PILULKA. Na trhu START nicméně stojí za zmínku v porovnání vlastně likvidnější akcie GEVORKYAN. Tato zde největší emise se však zatím kurzově drží pod cenou z IPO. Letošní rekordní přísun nových emisí na trh START by měla na podzim dotvořit společnost HARDWARIO, zabývající se technologiemiPrůmyslu 4.0“. Společnost, jejíž šéf na firemním webu veřejně prezentuje, že: „Putin je šílenec, terorista a válečný zločinec“.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688