Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  05.08.2022 18:17:17

Příští týden bude dobíhat výsledková sezóna, u nás výsledky uveřejní ČEZ a CTP

První srpnový týden se nesl v relativně poklidném tempu a investoři sledovali výsledkovou sezónu za 2Q a průběžná makroekonomická data. Výsledková sezóna i ve své poslední čtvrtině pokračuje v relativně pozitivní náladě, kdy především výhledy firem nejsou natolik nepříznivé, jak se trh obával. Samotná čísla překvapují pozitivně z více jak 70 %. Makroekonomická data v USA překvapila rovněž pozitivně, kdy ISM služeb, podnikové objednávky i měsíční report o zaměstnanosti dopadly lépe, než byly předpovědi.

Relativně příznivá výsledková sezóna a solidní makroeknomická data podpořila pozitivní náladu. Konkrétně pak USA prostřednictvím indexu S&P 500 přidalo 0,5 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 v uplynulém týdnu ustoupila o 0,2 % t/t. Domácí index PX nenásledoval víceméně Evropu a stagnoval t/t na 1233,6 bodu.

Společnosti na BCPP

Britský antimonopolní úřad Competition and Markets Authority (CMA) schválil fúzi společností Avast a NortonLifeLock. CMA bude ještě přijímat do 24. 8. možné komentáře od zúčastněných společností, než do 8. 9. vydá konečnou zprávu o fúzi. Toto však považujeme spíše za formální proces, který již nezmění současné rozhodnutí úřadu, a očekáváme, že tímto posledním potřebným souhlasem regulátora bude fúze mezi Avastem a NortonLifeLock dokončena. Kompenzace akcionářům Avastu ze strany Nortonu v tzv. hotovostní variantě nyní činí 6,85 GBP či 202,52 . Titul zakončil týden na 200 (+43,6 % t/t).

Erste oznámila za 2Q22 meziroční nárůst čistého zisku o 22 % na 688 mil. EUR, což bylo lepší než projekce. Za pozitivním překvapením bylo především rozpouštění opravných položek, nicméně i provozní úroveň byla mírně nad odhady. Management dále upravil výhled pro tento rok, kde očekává vyšší jednociferný růst úvěrového portfolia (doposud okolo 5 %), nižší dvouciferný růst úrokových výnosů (doposud vyšší jednociferný), růst výnosů z poplatků okolo 5 % (beze změny) a rizikové náklady maximálně 20 b.b. (beze změny). Plánovaná dividenda ze zisku tohoto roku je pak na úrovni 1,9 EUR (7,7% hrubý dividendový výnos). Titul zakončil týden na 619 (+1,1 % t/t).

Komerční banka reportovala za druhý kvartál tohoto roku čistý zisk ve výši 4,8 mld. (+54 % r/r), a překonala tak očekávání trhu 4,6 mld. . Na provozní úrovni pak byl výsledek v souladu s odhady 6 mld. (+55 % r/r). Důvodem je silný růst čistých úrokových výnosů (+47 % r/r). Pro tento rok management mírně zvýšil očekávaný růst úvěrového portfolia, který by měl být nad 5 % (doposud kolem 5 %), a potvrdil očekávaný růst klientských vkladů nižším jednociferným tempem. Koncem léta banka očekává začátek diskuze s ČNB ohledně možného vyplacení přebytečného kapitálu, který by mohl být použit na výplatu dividendy ve čtvrtém kvartále tohoto roku či na případné akvizice. Titul zakončil týden na 618 (+1,6 % t/t).

Společnost Tatry Mountain Resorts (TMR) zveřejnila hospodářské výsledky za 1. polovinu svého účetního roku 2021/22, která pokrývá období od listopadu 2021 do dubna 2022. Konsolidované tržby meziročně vzrostly o 331 % na 68,8 mil. EUR (loni 16 mil. EUR), když se projevil efekt uvolnění restrikcí proti Covid-19 během největší části sezóny. Zisk před odpisy EBITDA dosáhl 21,1 mil. EUR (loni -8,3 mil.) při EBITDA marži 30,6 % a celkový čistý zisk činil 5,6 mil. EUR oproti loňské ztrátě -35,8 mil. Předseda představenstva Igor Rattaj uvedl, že dosažené výsledky za 1H 21/22 dávají naději, že bude možné se brzy vrátit k výkonnosti běžné před začátkem pandemie Covid-19. Management očekává, že za celý účetní rok TMR dosáhne tržeb 135 mil. EUR a zisku EBITDA 31,5 mil. EUR. Do portfolia TMR také od dubna přibyl slovenský vodní park Bešeňová. Z výsledků hodnotíme pozitivně především solidní dosaženou EBITDA marži přes 30 %, přičemž poskytnutý výhled naznačuje dobrou ziskovost i během letní sezóny. Titul zakončil týden na 630 (+4,1 % r/r).

Ministr financí Zbyněk Stanjura v rozhovoru pro ČT uvedl, že vláda chce rozhodnout o zavedení mimořádné daně do 10. září. Vláda podle Stanjury zvažuje daň z „neočekávaného zisku a nikoliv celkově o sektorové dani, přičemž daň by se mohla týkat bankovního či energetického sektoru.

Zasedání ČNB nepřineslo změnu základní úrokové sazby (2T repo), která tak zůstala na 7,0 %. Většina trhu takový výsledek očekávala. Naše projekce počítala se zvýšením o 25 b.b. Nový guvernér Michl na tiskové konferenci uvedl, že ČNB bude i nadále bránit nadměrným výkyvům české koruny. Současně ČNB dočasně posouvá horizont měnové politiky na 18–24 měsíců z dosavadních 12–18 měsíců. Aktuální prognóza ČNB tak již další zvýšení sazeb neimplikuje. Naopak počítá s jejich stabilitou do konce roku a pak postupným poklesem od příštího roku.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byl Avast (200 , +43,6 % t/t). Britský regulátor CMA schválil probíhající fúzi mezi Avastem a NortonLifeLockem. V rámci základního finančního vypořádání cena Avastu odpovídala zhruba 202 , což se ihned projevilo i na tržní ceně. S titulem se bude naposledy obchodovat na pražské burze 9. 9. 2022. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byl ČEZ (1038 či -5,1 % t/t). Akcie ostře reaguje na jakoukoliv zmínku o možné sektorové dani na energetiku. Tak tomu bylo i v uplynulém týdnu, kdy ministr Stanjura komentoval, že by vláda měla rozhodnout do 10. 9. 2022 o případných možnostech zavedení obdobné daně či jiné formy příspěvku dotčených firem.

Výhled na příští týden

Druhý srpnový týden by se měl nést ve znamení relativní absence významnějších impulzů. Nečekají nás žádné zasedání centrálních bank ani jiné významnější události. Investoři budou sledovat výsledkovou sezónu, která by měla dobíhat již v relativně klidném tempu. Celkově jsme na příští týden neutrální s tím, že by výsledková sezóna mohla udržet vyrovnané obchodování.

Z domácích zpráv své výsledky za 2Q22 zveřejní v úterý ČEZ. Očekáváme 51% r/r růst EBITDA na 17,7 mld. . Očekávaný růst je dán výrazným posunem v cenách elektrické energie. Výsledky by měly být podporou pro cenu akcie, ale jakýkoliv komentář o sektorové dani budou působit přinejmenším na zvýšenou volatilitu.

Ve středu ještě zveřejní svá čísla CTP, kde bude zajímavé sledovat, jak si vede logistika v Evropě. Management může naznačit, jak se vyvíjí celý sektor a potažmo to může dodat střípky, jak si vede celá ekonomika.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční spotřebitelskou inflaci CPI za červenec (oček. 8,7 po 9,1 % r/r) a páteční spotřebitelský index sentimentu od univerzity v Michiganu na srpen (oček. 52 po 51,5 bodu m/m). V Číně se zaměříme na ještě víkendovou obchodní bilanci, kde by mělo dojít k růstu dynamiky jak exportu, tak importu a středeční spotřebitelskou inflaci CPI za červenec (oček. 2,9 po 2,5 % r/r). V Německu se zaměříme na středeční spotřebitelskou inflaci CPI za červenec (oček. beze změny 8,5 % r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688