Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.08.2022 10:39:14

Recese americké ekonomiky? Šance zhruba třetinová. Fed v září přidá 50 bps, říká hlavní ekonom Goldman Sachs

Hlavní ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius na Bloombergu uvedl, že poslední data z americké ekonomiky byla na straně inflace trochu horší, než se čekalo. Nicméně celkově jej nic nepřekvapilo a nemění tak svůj pohled na dění v americkém hospodářství. Inflace se drží vysoko, Fed proto zvyšuje sazby, což ale podle ekonoma v základním scénáři recesi nevyvolá.

Podle ekonoma existuje v následujících 12 měsících asi třetinové riziko recese. Nyní je však ekonomika spíše na cestě k „hladšímu přistání“ a trh práce by měl ochladit zejména na straně počtu nových pracovních míst namísto prudšího zvýšení nezaměstnanosti. „Vidíme určité známky, že toto je směr, kterým se pohybujeme,“ dodal ekonom.

Finanční trhy podle Hatziuse nyní také počítají se zhruba třetinovou pravděpodobností recese. Pokud by jí přičítaly pravděpodobnost větší, byly by patrné větší změny. Ekonom přitom čeká, že Fed zvýší v září sazby o 50 bazických bodů a pak do konce roku ještě dvakrát, pokaždé o 25 bazických bodů. Trhy „jsou tomu docela blízko“.


„Jestliže tempo růstu klesne a v příštím roce se bude pohybovat pod potenciálem, nepřijde podle mě snížení sazeb,“ míní Hatzius. Trhy ale podle něj pracují s průměrem různých scénářů. Následně byl ekonom tázán na svůj odhad neutrálních sazeb. Tedy výše sazeb, které by americkou ekonomiku ani nestimulovaly, ani nebrzdily. Hatzius odpověděl, že jde o koncept, který se zdá být relevantní pro hodně ekonomů. On sám mu ale velkou důležitost nepřikládá i proto, že odhady neutrálních sazeb se mohou v čase hodně měnit.

Namísto neutrálních sazeb Hatzius Fedu doporučuje, aby se zaměřil na vývoj finančních podmínek. Ty by měly být „konzistentní s postupným dosažením cíle Fedu“. K tomu ekonom dodal, že Fed hovoří o neutrálních sazbách mezi 2,25 – 2,5 %, což je úroveň, na kterou se nyní již se svými klíčovými sazbami dostal. „Podle mého názoru to ale v rámci úvah o ekonomice není významná věc,“ míní Hatzius.

Evropská centrální banka bude podle ekonoma zvedat sazby i přesto, že evropská ekonomika ochlazuje. Goldman Sachs dříve počítal s tím, že sazby ECB se dostanou až na 1,75 %, nyní banka snížila odhad cílových sazeb na 1,5 %.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:13  US100 hájí klíčovou podporu 🔔 X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688