Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  05.08.2022 09:58:49

Trh práce v USA může vést k opětovnému přehodnocení očekávání budoucích sazeb - Ranní okénko

Dnes ráno byly zveřejněny české maloobchodní tržby. Navzdory poklesu o 6 % meziročně (po očištění o inflaci) se dá říct, že si vedly dobře. Propad byl nižší než se očekávalo a došlo k přerušení meziměsíčního klesání tržeb, kterému se těsně vyvarovaly (+0,2 % m/m). Více se čerstvé statistice budeme věnovat v komentáři. Meziměsíčnímu poklesu se tržby vyhnuly i v Německu (+0,4 %).

Hlavní dnešní událostí je statistika z amerického trhu práce. Poslední měsíční data ukazovala na dobrou situaci na trhu práce, kdy míra nezaměstnanosti se drží nízko u 3,6 %, ekonomika pokračuje v tvorbě nových pracovních míst a mzdy nominálně narůstají. Dnešní várka dat z trhu práce (za červenec) může ukázat na zpomalení u některých indikátorů, obrat v trendu je ale nepravděpodobný. Vývoj tak nebude zapadat do obrázku recese. Kromě důležité informace o stavu ekonomiky půjde také o důležitou informaci pro zformování očekávání o dalším postupu Fedu. S nedávnými indikátory o zvolňujících cenových tlacích na nabídkové straně začali snižovat investoři svá očekávání ohledně výše, kam Fed dostane sazby, snižovat. Pro příští rok pak zaceňují snižování sazeb. To pak napomáhá výnosům státních dluhopisů k poklesu. Zintenzivnění tohoto vývoje by Fedu nehrálo úplně do karet, protože chce držet podmínky financování utažené.

Pohled zpět:

Česká národní banka včera ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na 7 %. Pro stabilitu hlasovalo pět členů bankovní rady, dva pro zvýšení o 100bb. Nová prognóza ČNB s dalším zvyšováním sazeb nepočítá ani do budoucna, a to zejména díky prodloužení horizontu měnové politiky u základního scénáře prognózy. Rozhodnutí o stabilitě sazeb bylo doplněno komentářem, který uvádí, že ČNB bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. Zdá se tedy, že bankovní rada v nejbližší době hodlá v rámci nástrojů měnové politiky spoléhat zejména na intervence, kde má k dispozici sice vysoké, ale ne nekonečné devizové rezervy. Nevylučujeme možnost, že ČNB ke zvýšení sazeb ještě letos přistoupí, což ostatně nepopřel na tiskové konferenci ani guvernér Aleš Michl. Zároveň proti původní prognóze očekáváme, že první snižování přijde později, výhledově ve třetím kvartálu roku 2023. Koruna reagovala skokovým posílením, patrně díky intervencím ČNB, a dnes se drží u 24,59 EUR/CZK. Více v komentáři zde: https://bit.ly/3vGskgz

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

03.11.2023Ranní okénko - Stabilní sazby ČNB, v USA vycházejí data z trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
02.08.2023Ranní okénko - Pozornost míří k americkému trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688