Václav Horák (AliaWeb)
Informace o AliaWebu  |  28.04.2003 16:35:19

JISTOTA: KDY NEJLÉPE UZAVŔÍT STAVEBNÍ SPOŘENÍ? (28.4.2003)


KDY NEJLÉPE UZAVŘÍT SMLOUVU O STAVEBNÍM SPOŘENÍ  ?

 

V souvislosti s čerstvou zprávou Podpora stavebního spoření má klesnout na 3000... nabízíme velmi aktuální odpověď na v titulku položenou horkou otázku...

 

Obecné výhody stavebního spoření jsou dostatečně známy, rovněž tak fakt, že každý může mít uzavřeno více smluv o stavebním spoření, pouze na jedné smlouvě (s výjimkou dědictví) však může mít nárok na státní podporu. Pokusme se v následujících řádcích nalézt odpověď na zajímavou otázku, kdy je nejvhodnější doba pro uzavření smlouvy o stavebním spoření.

 

Tradičním vyvrcholením sezóny pro stavební spořitelny jsou poslední týdny a dny před koncem roku. Výhoda uzavření smlouvy ke konci roku spočívá v tom, že za vklad připsaný na účet stavebního spoření do konce roku obdržíme i státní podporu (max. 4.500,- ) pro tento rok. „Státní podpoře“ je totiž jedno, kdy a jakým způsobem jsme své peníze vložili, zda na začátku roku, na konci nebo průběžným pravidelným spořením.

 

Jedním z mnoha mýtů jimiž je stavební spoření opředené je domněnka, že úložkou těsně před koncem roku si naspořím na jeden rok dopředu, který tak ušetřím z obvyklého pětiletého cyklu stavebního spoření. Bohužel tomu tak není. Abychom mohli využít jedné z podstatných výhod stavebního spoření - státní podpory, musíme splnit jednu důležitou podmínku danou zákonem o stavebním spoření. Tou je nenakládání s vkladem po dobu pěti let (60 měsíců) od uzavření smlouvy s výjimkou případu, kdy byl vklad ze stavebního spoření po poskytnutí úvěru použit na bytové potřeby.

 

Pokud smlouvu ještě uzavřenou nemáme, tím spíše je pro nás výhodná doba právě teď. Je třeba opět připomenout, že stavební spoření není určeno jen pro ty, kteří plánují řešení bytových potřeb (koupě či modernizaci bytu, domu, stavební úpravy a mnoho dalších záležitostí souvisejících s bytovými potřebami). Ze srovnání stavebního spoření s úrokovými sazbami  peněžních ústavů (např. termínových účtů) nám zcela jasně vyplývají výhody stavebního spoření i pro střadatele. Chceme-li své peníze zhodnotit výrazněji nad úroveň inflace, využít velmi příznivého poměru rizika a výnosu, a nevadí nám, že na peníze 5 let „nešáhneme“ (jinak bychom se museli zříci podstatných výhod), je stavební spoření určeno právě nám! Nevyužijeme-li do pěti let některý z úvěrů nabízených stavebními spořitelnami, budeme po ukončení smlouvy moci naspořené peníze vč. státních podpor a úroků použít k jakémukoliv účelu.

 

Zřetelným důvodem proč uzavřít smlouvu co nejdříve jsou rovněž připravované změny zákona o stavebním spoření. Páni ministři totiž intenzivně hledají různá řešení neutěšené bilance našeho státního rozpočtu. Jedním z „trnů v oku“ jsou jim i každoročně vyplácené miliardy formou státní podpory stavebního spoření. Proto se „chytré hlavy daly dohromady“ a vymyslely jak nějakou tu korunu státní kase ušetřit. S největší pravděpodobností tak v poměrně blízké budoucnosti dojde v oblasti stavebního spoření k určitým změnám a omezením. Mezi ty důležitější bude zřejmě patřit omezení výše státní podpory a to jak procentuelní výše z vkladu, tak její maximální výše za rok. Dále by mělo dojít k prodloužení „cyklu“ stavebního spoření z pěti na sedm let, stanovení minimální věkové hranice pro nárok na státní podporu, větší důraz na účelovost využití prostředků, atd.

 

Žijeme-li v právním státě, tak uzavřené smlouvy se řídí zákonnými normami platnými v době podpisu smlouvy. Z toho vyplývá, že u smluv, které uzavřeme nyní by měly platit po celou dobu trvání smlouvy podmínky platné při jejím uzavření.   

 

A jak tedy zní odpověď na otázku položenou v nadpisu tohoto článku? Nejvhodnější doba pro uzavření smlouvy o stavebním spoření je „co nejdříve“.

 

Teď už nám zbývá poslední krok a tím je správný výběr pro nás vhodné stavební spořitelny. Máme-li dostatek elánu a času můžeme si nabídky jednotlivých stavebních spořitelen analyzovat sami. Raději však doporučujeme využít služeb profesionálů, pokud možno nezávislých na jedné finanční instituci.

   

Ing. Petr Nedvěd

KZ Finance, s.r.o.

Prusinovského 513

767 01 Kroměříž

573 335 507

AliaWeb: Rozhodnete-li se pro Stavební spoření, můžete ho uzavřít i v AliaShop


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info kliknite na malé obrázky.

Tematické zprávy: Přichází zlatý čas dividend na valných hromadách.. 

ČEZ oficiálně ke svým podílům na REAS

Vyznejte se na finančním trhu

Poslední zprávy z rubriky Informace o AliaWebu:

24.05.2004  ! Zpravodaj.cz v NOVÉM kabátě ! Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
28.04.2004  Změna sídla společnosti AliaWeb, spol. s r.o Petr Hanisch (AliaWeb)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688