mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  03.08.2022 04:55:00

I přes dynamický rozvoj je farmaceutický průmysl Kazachstánu závislý na importu ze zahraničí

I přes dynamický rozvoj je farmaceutický průmysl Kazachstánu závislý na importu ze zahraničí

03.08.2022 / 04:52 | Aktualizováno: 03.08.2022 / 04:55

Pandemie COVID-19 se pro kazachstánské zdravotnictví a farmaceutický průmysl stala skutečnou výzvou. A i přes prudký rozvoj sektoru je země nadále závislá na dovozu léků ze zahraničí. Nové hrozby v podobě mutací viru SARS-CoV-2, dalších vln respiratorních onemocnění, ale i potřeba kvalitních doplňků stravy otevírá českým firmám dveře k průniku na trh Kazachstánu.

Covidové období, byť způsobilo pokles ekonomiky a nemalou ztrátu lidských životů, poskytlo zásadní impuls k rozvoji zdravotnického, a zejména farmaceutického sektoru v Kazachstánu. Za rok 2020 byl zaznamenán 47%-ní nárůst výroby léčiv, v roce 2021 se objemy zvýšily o dalších 24 % v porovnání s rokem 2020. Celková hodnota trhu s léčivy dosáhla za rok 2021 hodnoty 820,2 mld. KZT (1,92 mld. USD). Zaznamenán byl i růst investic do farmaceutiky, za rok 2021 došlo ke zvýšení o 39 % v porovnání s rokem 2020, celkově bylo investováno 21,3 mld. KZT (50 mil. USD).

Investice v roce 2021 byly využity pro otevření závodu na výrobu imunobiologických přípravků a vakcín ve spolupráci s Národním centrem pro výzkum problémů biologické bezpečnosti v Žambylské oblasti na jihu Kazachstánu, který mmj. spustil výrobu kazachstánské vakcíny proti koronaviru QazVac. Dále se jednalo o modernizaci závodu ChimFarm a rozšíření výroby Karagandinského farmaceutického komplexu, který distribuoval kazachstánskou verzi ruské vakcíny Sputnik. S cílem podpořit další rozvoj přijalo Ministerstvo zdravotnictví Kazachstánu Komplexní plán rozvoje farmaceutického průmyslu do roku 2025. Do tohoto roku chce vytvořit 30 nových výrobních podniků. Místní farmaceutičtí giganti jsou společnosti založené na investicích z Turecka, Číny, Ruska, ale i z evropských zemí. Aktivní je Polsko, jednání aktuálně probíhají i se švýcarskými, britskými, či japonskými investory.

I přes rozvoj sektoru výroby léčiv je Kazachstán nadále závislý na jeho importu ze zahraničí, zejména z Indie, Ruska, Číny a Evropy. Místní výroba je totiž schopna zabezpečit pouze 17-20 % domácí spotřeby, zbytek musí být dovezen. V Kazachstánu působí 89 farmaceutických společností, které vyrábí 935 druhů léků a 1042 typů zdravotnických prostředků. Pouze několik dalších místních výrobců je specializováno na medicínskou techniku, i ta je z větší části dovážená.

S ohledem na výše uvedené se českým zdravotnickým firmám otevírají příležitosti k dodávkám do Kazachstánu. Přesněji řečeno, k rozšíření svých aktivit vzhledem k tomu, že česká farmaceutika je na místním trhu již přítomna. Za prvních 5 měsíců roku 2022 byla z ČR do Kazachstánu dodána léčiva, vč. veterinárních, a farmaceutické výrobky v hodnotě přes 6,6 mil. USD, jedná se o čtvrtou nejvýznamnější položku českého vývozu dle SITC2. Vrací se tak na předpandemické hodnoty, kdy v roce 2019 dosáhl vývoz léčiv z ČR do Kazachstánu hodnoty téměř 11 milionů dolarů. Dlouhodobější dodavatelé mohou přemýšlet o společné výrobě, či investicích do lokalizace.

Zájem je i o lékařská zařízení a vybavení, jako jsou nemocniční lůžka, ortézy, implantáty, systémy biologické ochrany, zdravotnické prostředky apod. Podmínkou však je, stejně jako u léčiv, uspění v procesu certifikace a získání potřebných dovozních povolení v rámci systému Eurasijské ekonomické unie, což je vždy praktičtější zařizovat ve spolupráci s místním importérem-distributorem. Modernizace sektoru zdravotnictví v Kazachstánu by do budoucna mohla nabídnout možnosti též v oblasti digitalizace a inovativních technologií.


Zpracovala: Olga Kalinová, ekonomická diplomatka Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688