mzv.cz (MZv ČR)
Z domova  |  01.08.2022 15:12:00

Voličský průkaz - pro Volbu prezidenta ČR lze žádat poštou nebo datovou schránkou do 6.1.2023

Voličský průkaz

01.08.2022 / 15:15 | Aktualizováno: 01.08.2022 / 15:12

! Upozornění ! O voličský průkaz pro Volbu prezidenta ČR lze požádat poštou nebo datovou schránkou do 06.01.2023 (1. kolo) resp. do 20.01.2023 (případné 2. kolo) nebo osobně do 11.01.2023 do 16:00 (1. kolo) resp. do 25.01.2023 do 16:00 (případné 2. kolo) !

Voličské průkazy jsou využívány pro volbu prezidenta České republiky, volby do Senátu Parlamentu České republiky, pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, do Evropského parlamentu a do zastupitelstev krajů.

O voličský průkaz pro Volbu prezidenta ČR lze požádat poštou nebo datovou schránkou pro 1. kolo do 06.01.2023 (datum doručení úřadu), pro případné 2. kolo do 20.01.2023 (datum doručení úřadu) nebo osobně pro 1. kolo do 11.01.2023 do 16:00, pro případné 2. kolo do 25.01.2023 do 16:00.

Zastupitelský úřad voličské průkazy s vyznačením, že jsou určeny pro první a druhé kolo volby prezidenta, nejdříve 15 dnů přede dnem volby prezidenta předá osobně voliči, nebo tomu, kdo má plnou moc s ověřeným podpisem voliče, nebo jej voliči zašle.

Podle současné právní úpravy volebních zákonů může každý volič, který nebude moci volit ve volebním okrsku, v jehož stálém seznamu voličů je zapsán, požádat obecní úřad o vydání voličského průkazu.

Obdobně jako obecní úřad může voličské průkazy vydávat zastupitelský úřad pro voliče, kteří jsou zapsáni v jeho zvláštním seznamu voličů, a to v případě:

Volič, který se dostavil do volební místnosti s voličským průkazem, vydaným obecním či zastupitelským úřadem, je povinen tento voličský průkaz odevzdat okrskové volební komisi.

Způsob a podmínky vydání voličského průkazu pro volby do Poslanecké sněmovny jsou uvedeny v § 6a zákona o volbách do Parlamentu.

Žádost o voličský průkaz lze podat:

  • osobně; v tomto případě není písemná žádost vyžadována,
  • podáním doručeným nejpozději 7 dnů přede dnem volby příslušnému obecnímu úřadu. Pro písemné podání žádosti o vydání voličského průkazu není žádný předepsaný formulář (lze použít např. žádost voličský průkaz (DOC, 29 KB)). Žádost musí být opatřena úředně ověřeným podpisem voliče; ověřený podpis žadatele zákon vyžaduje proto, aby byl volič, který o vydání voličského průkazu žádá, chráněn před zneužitím tohoto institutu. Při ověření podpisu u správních úřadů (viz shora ad 1a) lze využít osvobození od správního poplatku.
  • v elektronické podobě zaslané prostřednictvím datové schránky.

Obecní úřad voličský průkaz nejdříve 15 dnů přede dnem voleb předá osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu (jedná se pouze o plnou moc k převzetí/vyzvednutí voličského průkazu, nikoliv však k podání žádosti o vydání voličského průkazu), anebo jej voliči zašle na jím uvedenou adresu, a to i do zahraničí. Voličský průkaz lze zaslat na základě žádosti voliče i na adresu zastupitelského úřadu, kde se volič rozhodl hlasovat. V tomto případě se stačí v den volby dostavit na tento zastupitelský úřad, kde bude voličský průkaz předán a následně je možné přistoupit k hlasování.

Při ztrátě nebo odcizení voličského průkazu nelze vydat duplikát.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688