Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  01.08.2022 12:08:20

Trhům se v červenci dařilo; Fed zvedl sazby o 75 bps, výhled holubičí; USA v technické recesi

  • SPX i SXXP během minulého týdne prudce rostly
  • SPX během minulého týdne posílil o 4,3 % %, SXXP o 3 %
  • Fed zvedl sazby o 75 bps, investoři interpretovali další výhled jako holubičí
  • Americké HDP ve 2Q -0,9 %, US se tak nachází v technické recesi
  • Trhům se v červenci dařilo: lepší výsledky, méně přísný Fed a příznivější regulatorní prostředí v Číně
  • Čína: vláda se snaží podpořit developery, centrální banka poskytne bankám zvýhodněné financování
  • Výsledková sezóna je faktorem, který poskytuje trhům podporu, dobré výsledky Big Tech
  • Oživení na rizikových aktivech se propisuje také do krypta
  • Tento týden budou nejdůležitějším makročíslem páteční US payrolls

Výhled

Futures mírně ztrácí, asijské indexy zelené

Trhy

Během minulého týdne burzy citelně posílily. S&P 500 přidal 4,3 %, za celý měsíc posílily americké akcie o více než 9 %, což představuje nejlepší měsíční výkonnost od listopadu 2020. Volatilita se drží výrazně pod hranicí 25, aktuálně dosahuje zhruba 21. Akcie vyhnala nahoru rétorika šéfa Fedu, povzbudivá výsledková sezóna a určité zmírnění regulatorních tlaků v Číně. V tomto momentě však burzy prozatím nezaceňují hospodářské ochlazení adekvátně. Přestože firmy reportovaly silné výsledky, může se jejich hospodaření zhoršit. Investoři jako by jednostranně vnímali pouze pozitivní aspekty hospodářského zpomalení – tj. nižší sazby a dluhopisové výnosy a ignorovali rizika. Ta zůstávají dále asymetricky nakloněna směrem dolů.

Čína

Vláda se rozhodla řešit bezútěšnou situaci v developerském sektoru. V posledních týdnech začínají některé domácnosti bojkotovat splátky hypoték - v případě projektů, které jsou pozastaveny. Centrální banka by proto měla poskytnout až $150 mld. ve zvýhodněných půjčkách pro banky, které by financovaly developery. Kromě toho by měl být zřízen fond, který by investoval do dluhového nebo ekvitního kapitálu developerů, kteří zápasí s likviditou. Problémem je, že zadlužení těchto firem často mnohokrát převyšuje jejich ekvitu. Rozprodej projektů a uspokojování věřitelů není jednoduché kvůli udržování sociální stability. Prioritou pro čínskou vládu je, aby byly domácnostem dodány předplacené projekty.

Výsledková sezóna

Výsledková sezóna prozatím dopadá úspěšně a je jedním z faktorů, který pomáhá trhům nahoru. V tuto chvíli již reportovala nadpoloviční většina firem, které v průměru překonaly konsensuální odhad o více než 4 %. Zisky tak prozatím rostou v průměru o 6 %. Minulý pozvedly investorský sentiment výsledky Big Tech společností. Burziány potěšil výhled Microsoftu, který stále vidí robustní trendy v segmentu cloudu. Dařilo se i Amazonu a Alphabetu. Černou ovcí se ukázala Meta Platforms – v jejím případě dochází k ochlazování růstu reklamních příjmů. V tomto týdnu bude reportovat například kavárenský řetězec Starbucks – ten taktéž nabídne důkaz o síle spotřebitelské poptávky.

Krypto

V souvislosti s širším zotavením na trhu rizikových aktiv během uplynulých týdnů mohutně posilovalo také krypto. Bitcoin se vyšplhal nad $24k, došlo však k plošnému zhodnocení napříč digitálními měnami. Obecně platí, že se od začátku roku virtuální mince pohybují v tandemu s klasickými rizikovými aktivy. Pozicování se poněkud znormalizovalo - extrémně medvědí sentiment se postupně vytrácí. Kromě celkového zlepšení investorské nálady pomohly i některé specifické krypto zprávy - například, že transakce s digitálními mincemi v nízkých objemech nebudou podléhat zdanění.

Trh práce

Klíčovým makročíslem tohoto týdne budou páteční americké non-farm payrolls. Očekává se, že americká ekonomika vygenerovala 230k nových pracovních míst. Pokud by číslo bylo vyšší trhy budou oslabovat, jelikož by to znamenalo nutnost razantnější než očekávané reakce ze strany Fed.

Fed

Americká centrální banka dle očekávání zvedla úroky o 75 bodů. Tentokrát hlasovali představitelé FOMC jednomyslně, což představuje určitý posun oproti předchozím zasedáním. Na zasedání naladil guvernér Powell jestřábí tón. Zmínil, že navzdory určitému zpomalení spotřeby zůstává trh práce extrémně přehřátý. Guvernér popsal agregátní poptávku jako solidní. To lze interpretovat tak, že podle představitelů FOMC zvládne americká ekonomika více hiků. Ve hře tak zůstává další hike o 75 bodů – bude však záviset na příchozích makrodatech. Přestože celkově byla rétorikaVýn Jeroma Powella jestřábí, akciové indexy prudce posilují a dluhopisové výnosy klesají. Vysvětlení je takové, že investoři zřejmě očekávali od FOMC razantnější akci nebo alespoň ostřejší slova. Akciím poskytl podporu i optimistický výhled šéfa centrální banky – podle něj se americká ekonomika prozatím nenachází v recesi. Powell taktéž vnímá dosavadní kroky banky jako v zásadě úspěšné. Klesající inflační očekávání dokazují, že trhy věří ve schopnost Fedu zastavit pádivý růst cen. Po zasedání investoři zredukovali své sázky na růst úroků. Do konce roku aktuálně zaceňují 4 další hiky. Výnosy krátkých bondů klesly – 2y bond aktuálně 2,9 %.

US: HDP

Americké HDP za 2Q propadlo anualizovaným tempem 0,9 % a zaostalo tak za očekáváním růstu o 0,4 %. Vzhledem k tomu, že americké HDP klesalo i během 1Q, nachází se v tuto chvíli USA v technické recesi. Většina ekonomů však zdůrazňuje, že se nejedná o klasickou recesi, ale spíše o korekci prudkého post-covidového růstu. Pokud nezaměstnanost dosahuje 3,6 %, skutečně není na místě mluvit o recesi. Hlavním scénářem v tuto chvíli zůstává další ochabování americké ekonomiky.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688